Prof. Dr. Adem Palabiyik Açiklamasi 'Asiretler, Siyaset Üstü Bir Kavramdir'

Van’da, Kadim Asiretler Federasyonu (KAF) öncülügünde bölgedeki asiret reisleri, akademisyen ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katilimiyla düzenlenen ’1. Ulusal Gençlerle Gelecegi Insa Et Kongresi’nin sonuç bildirgesi açiklandi.

Prof. Dr. Adem Palabiyik Açiklamasi 'Asiretler, Siyaset Üstü Bir Kavramdir'
Bir kahvalti salonunda düzenlenen basin açiklamasinda konusan KAF Baskani Rasim Aslan, kongreye asiret reisleri, kanaat önderleri ve akademisyenlerden olusan yaklasik bin 250 kisinin katildigini ifade ederek, “Bazi kesimlerin; asiretlerin, gençlere ulasilmadigi ve kadinlara deger verilmedigi söylemlerinin aksine, bölgedeki asiretler gibi kadini ve gencine sahip çikan baska bir kesim yok. Eski gelenek, görenek, kültürümüzü geri getirmek için yogun bir çaba sarf ediyoruz. Kongremizde de hep bu bölgenin insanlarina bunlari anlattik. Türkiye’nin her tarafindan yazar, gazeteci, sanatçi bölgemizle ilgili çok büyük çalismalar yaptilar. Gençlerimiz uzun bir zamandir baski altinda kaldi. Istemedigimiz, beklemedigimiz yönlere çekildi. Ahlaklari kismen de olsa degistirildi. Eskiden her asiretin bir medresesi vardi. Bu medrese üniversite gibi çalisir, gençlerini o medresede yetistirirdi. Iste biz bundan mahrum kaldik. ’Asiretler birlik beraberlik degildir’ dediler. Ama kongrede 600 asireti bir araya getirdik ve bin 250 kisilik bir katilim saglandi. Sadece doguda örgütlenmis degiliz. Istanbul, Ankara, Bursa, Konya, Adana, yani her tarafta yüzde 75’in üzerinde örgütlenmis durumdayiz. Bundan sonraki kongremizi yurtdisinda yapmayi düsünüyoruz" dedi.



“Asiretler, siyaset üstü bir kavramdir”

Bir gün süren kongrenin sonuç bildirgesini okuyan Kongre Koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesinden Prof. Dr. Adem Palabiyik ise “Asiretler, modernizme karsi örgütlenmeli, federasyonlasmali veya kurumsallasmalidir. Yüce dinimiz Islam, asiretlerin degerlerini korumaya almis ve asiretlerin birçok yapidan etkilenmesine izin vermeyerek, onlari bölgenin en güçlü dinamigi haline getirmistir. Günümüzde tüm dünyada oldugu gibi, ülkemizde de gençlerimizin istek, görüs, düsünce ve hayata bakis açilarini anlamada yasanmaktir. Özellikle toplumumuzda geleneksel aile yapisindan çekirdek aile yapisina geçis, kentlesme, teknolojik gelismeler ve yasam standartlarinin degismesi ile insani ve sosyal iliskilerimizde sorunlar yasanmaktadir. Asiretler, bu sorunlarin çözümü için katki sunabilir. Ülkemizde asiretler, gençler ve kadinlar adina yapilan strateji ve vizyon çalismalarinin günümüzde maalesef yeterli olmadigi görülmektedir. Kadim Asiretler Federasyonu olarak, gençlerin ve kadinlarin gözüyle onlari anlamak, gençlerin en temel sorunlarini yine gençlerimizle ve gençlik adina faaliyet ve politika üreten kamu kurumlarimiz ve sivil toplum kuruluslarimizla birlikte tespit edip, somut, uygulanabilir ve gerçekçi çözüm önerileri üretmeyi planlayacaktir. Asiretler, siyaset üstü bir kavramdir ve modernlesmenin karsisinda direnen son kaledir. Asiretlerin dindar ve muhafazakar yapisi korunmalidir. Asiretler, terör ve terörle mücadele açisindan her zaman terör ve terörizmin karsisinda olacaktir. Bu topraklarda terör faaliyetlerine izin verilmeyecek ve gençlerimiz için terörle mücadeleyi her alanda sürdürülecektir. Bir sonraki kongre sadece gençlerin ve kadinlarin konusacagi, konusulacagi uluslararasi bir nitelige sahip olacak. Sinir ilkelerden ciddi katilimlar ile konuyu zirveye tasima karari alinmistir" diye konustu.

Yapilan açiklamanin ardindan kongreye katilim saglayan bölgedeki asiret liderlerine plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA