Ögrenciler, Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma Merkezi'ni Inceledi

Sehit Ibrahim Tanriverdi Anadolu Lisesi ögrencileri, bölgenin en büyük, Türkiye’nin de sayili çevre yatirimlari arasinda yer alan Malatya Yesilyurt Belediyesi Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma ve 1. Sinif Atik Getirme Merkezini inceleyerek, Yesilyurt’taki çevre yatirimlariyla ilgili yerinde bilgiler aldilar.

Ögrenciler, Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma Merkezi'ni Inceledi
Çevreci bir nesil insa etmek amaciyla okullarda bilgilendirme programlarina hiz kesmeden devam ettigi bildirilen Yesilyurt Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü, Sehit Ibrahim Tanriverdi Anadolu Lisesi ögrencilerini Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma ve 1. Sinif Atik Getirme Merkezinde misafir etti.

Bölgenin en büyük, Türkiye’nin de sayili çevre yatirimlari arasinda yerini aldigi ifade edilen Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma ve 1. Sinif Atik Getirme Merkezini bastan asagiya inceleyen ögrencilere, çevre mühendisleri tarafindan geri dönüsümün nasil yapildigi, çevrenin korunmasi ve ekonomiye olan katkilari üzerine detayli bilgiler paylasildi.

Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar da inceleme gezisi sonrasinda ögretmenler ve ögrencilerle bir araya gelerek Yesilyurt Belediyesinin çevre yatirimlari üzerine bilgiler aktardi.

Yasadigi hayata, dogaya ve çevreye sahip çikan bir nesil insa etmek için imkanlarini seferber ettiklerini ifade eden Çinar, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan baslatilip Cumhurbaskaninin esi Emine Erdogan’in himayelerinde basariyla devam eden ‘Sifir Atik’ projelerini ülke çapinda en fazla desteklerin yerel yönetimler arasinda yer almanin verdigi sorumlulukla birlikte çevre yatirimlarini sürekli gelistirdiklerini dile getirdi.

Yesilyurt Ilçesindeki okullarda düzenledikleri bilgilendirme etkinlikleriyle ögrencileri çevre konusunda daha bilinçli hale getirmeye çalistiklarini hatirlatan Çinar, “Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma ve 1. Sinif Atik Getirme Merkezimiz basta olmak üzere okullarda düzenledigimiz bilinçlendirme faaliyetleriyle çevresine ve dogasina sahip çikan bir nesil insa etme yolunda ciddi adimlar atiyoruz. Okullardaki teorik bilgi aktarimlarinin yani sira tesislerimizde misafir ettigimiz ögrencilerimize geri dönüsümün mantigi, çevrenin korunmasina ve ekonomiye olan katkilarini yerinde anlatiyoruz. Sehit Ibrahim Tanriverdi Anadolu Lisemizin degerli ögretmelerini ve ögrencilerimizi bölgenin en büyük, ülkemizde sayili çevre yatirimlari arasinda yerini alan bu tesisimizde misafir etmekten çok büyük memnuniyet duymaktayiz. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz tarafindan baslatilip Cumhurbaskanimizin esi Sayin Emine Erdogan’in himayelerinde basariyla devam eden ‘Sifir Atik’ projelerinin bu bölgedeki temsilcileri arasinda yer almaktayiz. Gelecek nesillere temiz, saglikli, güzel ve yasanabilir bir çevre emanet etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” seklinde konustu.

Konusmasinda ‘Sifir Atik’ yatirimlarina önemli bir bütçe ayirdiklarindan bahseden Çinar, ”Bugünkü maliyetiyle 40 milyon TL’yi bulan Ambalaj Atiklari Toplama Ayirma ve 1. Sinif Atik Getirme Merkezi gibi dev bir çevre yatirimina sahip olmak bizim için büyük bir avantajdir. Devletimizin kaynaklarini baska bir yatirim alanina yönlendirebilirdik ancak bizim tercimiz ‘Sifir Atik’ projeleri oldu, çünkü saglikli ve güzel bir hayat olmazsa hiçbir yatirimin ve hizmetin anlami olmaz. Çevresine sahip çikan bilinçli bir nesil insa etmekle birlikte doganin korunmasini öncelik haline getiren bir toplum mekanizmasinin olusturulmasi için ‘Sifir Atik’ yatirimlarina büyük bir ehemmiyet göstermekteyiz. Teknik alt yapisinin yani sira günes enerjisi sistemiyle çalisan, alaninda uzman ekiplerin koordine ettigi böylesine detayli bir tesise sahip olmak gurur verici bir hadisedir. Tabii ki bu tür yatirimlar, sosyal sorumluluk projeleri ve bilinçlendirme faaliyetlerinin neticesinde ödül almanin verdigi sorumlulukla birlikte bu alandaki çalismalarimizi sürekli gelistirip ilerletiyoruz. Ilçemizin farkli bölgelerinde topladigimiz 14 farkli atik grubunu buradaki sitemli ve planli çalisan tesislerimizde bir araya getiriyoruz. Bu atiklar arasinda dönüstürebilir olanlarin satisini yaparak ilçe genelinde ki yatirimlarda kullaniyoruz. Bertaraf edilemeyen yedi farkli grupta yer alan atiklari da lisansli firmalara gönderiyoruz ve orada bertaraf edilerek çevreye zarar vermesinin önüne geçilmis oluyor. Belediye olarak toplumda ‘Sifir Atik’ bilincinin tam manasiyla yerlesmesi içinde çok ciddi çaba sarf ediyoruz. Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügümüzdeki çevre mühendislerimiz her hafta bir okulu ziyaret ederek ögrencilerimize çevre sagliginin korunmasinin hem bugünümüze hem de yarinlarimiza ne tür katkilar saglayacak bunu tüm boyutlariyla anlatiyorlar. Çevreye ve dogaya sahip çikmak herkesin ve hepimizin asli görevidir. Kagidin, metalin ve plastigin ayristirilabilecegini, bunlarin geri dönüsümünün çevreye ve ekonomiye ne tür katkilar sundugunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Teorik ve pratik olarak bu egitimleri alan ögrencilerimizin de ögrendikleri bilgileri aile ve arkadas ortaminda paylasarak dogamizin korunmasi yönündeki çalismalarimizin daha genis kesimlere ulasmasinda öncülük edeceklerine ve çalismalarimiza güç katacaklarina yürekten inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA