Mugla'da Vatandaslar Hafta Sonunu Daglarda Çintar Mantari Toplayarak Geçirdi

Mugla’da etkili olan yagislarin yerini bahar havasina birakmasinin ardindan vatandaslar daglarda çintar mantari aramaya çikti.

Mugla'da Vatandaslar Hafta Sonunu Daglarda Çintar Mantari Toplayarak Geçirdi


Toplanan çintar mantari pazar yerlerinde satilirken, bazi vatandaslar ise hafta sonunu degerlendirmek için kendi yiyebilecekleri kadar mantar toplamaya çikti. Mugla’da yasayan Ayaz Yerlikaya, "Çintar mantari günümüzde iki farkli yerde bulunabilir. Bunlardan biri kendiliginden yetismesi ile beraber Ege ve Akdeniz bölgesindeki kiyi kesimlerde görülür. Ayni zamanda son dönemlerde yetistiriciligi de yapilmaktadir. Zirai açidan ilaçlama ve gübreleme ile beraber yetistirilen çintar mantari, ülke çapinda ilgi gören türler arasinda geliyor. Yagislar sonrasinda bizim bu yörede çintarlar çikiyor, bizlerde hafta sonu bahar havasina dönmesinden dolayi kendimiz çintar toplamak için daga çiktik. Az da olsa yiye bilecegimiz kadar çintar bulduk” dedi.



Uzmanlar zehirli türlere karsi uyardi

Yenilebilir oldugu kesin olarak bilinmeyen ve tanimlanmayan mantarlarin kesinlikle toplanmamasi ve yenmemesi gerektigini ifade eden uzmanlar, “Yagislarin baslamasi ile birlikte ormanlik alanlarda çok sayida mantar türü dogal olarak yetismektedir. Lezzeti, saglik açisindan faydalari veya ekonomik önemlerinden dolayi yerel halk tarafindan çesitli yabani mantarlar araziden toplanilmaktadir. Ülkemizde yenilebilir özellige sahip olan yaklasik 300 kadar mantar türü bulunmaktadir. Bunlardan bazilarini sonbahar aylarinda parklarda, bahçelerde, yol kenarlarinda, çayirlik veya ormanlik alanlarda yani çevremizde siklikla görürüz. Dogada çok sik karsilastigimiz yenilen mantarlar toplanarak tüketilmekte veya ihracati yapilmaktadir. Ülkemizde pek çok yenilen mantar olmasina ragmen yenilen mantarlar ile ayni yerde ve ayni zamanda yetisen zehirli mantarlar da bulunmaktadir. Bilinmeyen bir mantarin tüketilmesi ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümle sonuçlanabilen durumlarin ortaya çikmasina neden olabilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA