Mersin'de Kis Ortasinda Açikta Çilek Hasadi Yapildi

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan İçel’in Silifke ilçesinde yetistirilen yaz günlerinin gözde meyvesi çilegin kis ortasinda hasadi yapildi.

Mersin'de Kis Ortasinda Açikta Çilek Hasadi Yapildi
Çilegin kilosu 20 ila 25 liradan tarlada alici buluyor. Toplanan çilekler Istanbul, Ankara Izmir gibi büyük illere gönderildi.

Normal sartlarda mevsimindeyken 8 ila 10 liradan satilan çilegin bugünlerde daha tarlada 20 ila 25 liradan alici buldugunu belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Nurettin Kaynar, özellikle Atayurt basta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtulus, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde de çilek üretiminin yapildigini söyledi.



Kis ortasinda açikta çilek hasadi yapildigini belirten Kaynar, “Cografi isaret tescilini aldigimiz Silifke çilegimiz marka olma yolunda devam ediyor. Yilin 12 ayi çilek üretiyoruz. Türkiye’nin çilek üretiminin yüzde 30’unu ve ihracatin yüzde 60’ini biz sagliyoruz. Fiyat kis ortasinda oldugu için açik alanda Silifke çilek üretimine devam ediyoruz. Fiyatlar yüksek olmasa da 20 ila 25 lira arasinda üreticiden alici bulunuyor. Önümüzdeki günlerde ihracat anlaminda Ortadogu Ülkelerine uçak kargolarla sevkiyatimiz baslayacak. Su an Rusya’ya küçük partiler halinde gönderiyoruz” dedi.

Kaynar, "Kis ortasinda çilek hasat ettigimizi görenler saskinligini gizleyemiyorlar. Su an için sinirli miktarda hasat edilen ürüne gelen talepleri karsilamakta güçlük çekiyoruz. Ancak bundan sonra yavas yavas özellikle Nisan ayinda hasat miktari artacak ve herkes bol bol çilek tüketebilecek” dedi.

Ilçe genelinde Nisan ayinin son günlerinden itibaren çilek bollugu yasanacagini ifade eden Baskan Kaynar, “Bu sezon 17 bin dönüm alandan 70 ila 80 bin ton çilek hasadinin beklendigi ilçede, Temmuz ayi sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çilegin bir bölümünün yurt içinde pazarlanmasi, bir bölümünün de basta Rusya olmak üzere çesitli ülkelere ihraç edilmesi bekleniyor. Çilek, ilçenin önemli bir istihdam kaynagi olarak dikkati çekiyor. Ekim döneminden hasat sonuna kadar yaklasik 3 bin aileye geçim kapisi olan çilek, çogunlugu kadinlardan olusan binlerce kisinin el emeginin ardindan sofralara ulasiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA