Lahitteki 2 Bin 500 Yillik Ask Mesajini Arkeologlar Çözdü

Dört medeniyete baskentlik yapmis Unesco’ya aday dünyaca ünlü tarihi kent Iznik’te Arkeoloji müzesinin yapimi tamamlandi. Kisa süre içerisinde resmi açilisi yapilacak olan müze ilk kez Ihlas Haber Ajansi tarafindan görüntülendi. Dünyanin en önemlilerinden biri olmaya aday müzenin içerisinde bulunan Büyük Iskender’in generallerinden Antigonos’a ait lahit mezarin üzerine islenmis duygusal mesaj ise herkesi sasirtacak. Müze 5 bin yillik tarihe ev sahipligi yapmasiyla da dikkatleri çekiyor.

Lahitteki 2 Bin 500 Yillik Ask Mesajini Arkeologlar Çözdü
Temeli 2020 yilinda atilan Iznik Arkeoloji Müzesinin yapimi tamamlandi. Kisa süre içerisinde resmi açilis töreni gerçeklesecek olan ve mimari yapisiyla Avrupa’nin en önemli müzeleri arasinda gösterilmeye aday yeni müze Cilali Tas Devri veya bilimsel adiyla Neolitik Çag’dan bu yana bütün tarihlere taniklik yapiyor.

Roma dönemine ait mermer oyun tablasinin da bulundugu yeni müzede üzerinde ki islemeleriyle dikkat çeken savasçi Yunan kahramani Akhileus Lahdi, Tanrilar Lahdi, Büyük Iskender’in generali Antigonos Lahdi ve asil ailelere ait lahitler yer aliyor.

2 bin 500 yillik mesaj

Yeni açilacak arkeoloji müzesinin en çok dikkat çeken eseri ise Büyük Iskender’in generallerinden biri olan Antigonos’a ait lahit. Ihlas Haber Ajansi tarafindan ilk kez görüntülenen lahitin üzerindeki Roma harfleriyle yazilan duygusal mesaj ise herkesi sok edecek cinsten. Arkeologlar tarafindan çevirisi yapilan 2 bin 500 yillik mesajda su ifadeler yer aliyor;

“Ben üzgün Arete, bütün benligimle Antigonos’un mezari basindan sesleniyorum. Üzüntüden saçlarimi yoluyor ve duygularimi aglayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adami özgür birakmak yerine beni tutsak etti.”

Dünyanin en önemli müzesi olmaya aday

Iznik Müzesi eski müdürü Arkeolog Taylan Sevil yaptigi açiklamada, “Yeni müze çok ama çok önemli tasinir kültür varliklari barindirmaktadir. Tarih öncesinden günümüze kadar pek çok medeniyetlerin eserleri mevcuttur. Burada ki arkeoloji müzesi çok önemli bir boslugu doldurmustur. Bu müze dünya uygarligina taniklik edecektir” dedi.

Kaynak: İHA