Iklim Sartlarinin Üstüne Bir De Yeterince Beslenemeyen Ayilar Kis Uykusuna Yatmiyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Akin Kirbas, ayilarin kasim ve aralik aylarinda kis uykusuna yatma egiliminde olduklarini ancak iklim sartlarinin degismesi ve sonbahar mevsiminde yeterince beslenememelerinin ayilarin kis uykusuna yatmalarini geciktirdigini söyledi.

Iklim Sartlarinin Üstüne Bir De Yeterince Beslenemeyen Ayilar Kis Uykusuna Yatmiyor
Iklim sartlarinin degismesi dogayi ve çevreyi etkiledigi gibi yaban hayatini da olumsuz yönde etkiledi. Yozgat’ta hava sicakliklarinin mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve beklenen karin yagmamasi dogal hayati da etkiledi. Normal sartlarda kasim-aralik aylarinda uykuya yatip mart ve nisan aylarinda uyanan ayilar, bu sene havalarin mevsim sicakliginin üstünde seyretmesi sonucu kis uykusuna yatamadi. Uzmanlar ise bu durumu hem ayilar hem de insanlar için bir tehdit olarak görüyor.

Mevsim degisikligi ve küresel isinma nedeniyle kis uykusuna yatamayan ayilarin beslenmek amaciyla yerlesim merkezlerine inebilecegini söyleyen Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Akin Kirbas, “Yaban hayati iklim degisikliginden etkilenen bir süreci kapsiyor. Bunlar içerisinde ayilari da genelde ormanlik ve daglik bölge yasadiklari için mevsim degisiklikleri çok sik etkiliyor. Hayvanlar da hem barinma hem de beslenme yönünden ihtiyaçlari oldugu için bunlari da karsilamak için yerlesim bölgelerine inmek zorunda kaliyorlar. Tabii bu durumdan da vatandaslarimiz tedirgin oluyorlar. Bunun yaninda hayvanlarin barinma alanlarinin bizler tarafindan daraltilmasi, ormanlik alanlarin tarima dönüstürülmesi gibi islevler de hayvanlarin yerlesim yerlerine inmelerine sebep olabiliyor.” dedi.

Ayilarin artan sicaklik ve yeterince beslenememeleri nedeniyle kis uykusuna yatmalarinin geciktigini de belirten Kirbas, “Hayvanlarin barinma kosullari degistigi için genelde boz aylar ekim ve aralik ayi dönemlerinde kis uykusuna yatma egilimindedirler. Bu dönemdeki iklim degisiklikleri ayilarin mutlaka kis uykusuna yatmalarini engelleyecektir. Diger yaban hayvanlari kurt, tilki, çakal için de ayni durumlar geçerli. Çünkü yogun kis sartlari nedeniyle özellikle Dogu Anadolu ve Iç Anadolu Bölgesi illerinde hayvanlar gida, beslenme sartlari dolayisiyla sehir merkezlerine inmek zorunda kaliyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA