Gelecegin Akilli Robot Klimasini Tasarlandi

Yasar Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü mezunu Miray Özlem Er, dünyanin en iyi tasarim okullarindan biri olan Italya’daki Domus Academy’de termal kamera ile sicakligi algilayan robot klima tasarimi ekibinde yer aldi. Gelecegin klimasi olarak nitelendirilen cihazin üzerinde bulunan termal kamera, kullanicinin vücut sicakligini algilayip fiziksel ihtiyaçlara göre otomatik olarak sicak veya soguk hava üfleyecek.

Gelecegin Akilli Robot Klimasini Tasarlandi
Yasar Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü mezunu Miray Özlem Er, dünyanin en iyi tasarim okullarindan biri olan Domus Academy’de yüksek lisansini tamamladi. Italya’nin Milano sehrinde bulunan Domus Academy’de bir klima firmasi is birliginde gerçeklesen atölye çalismalari çerçevesinde robot iklimlendirme cihazi tasarlandi. Proje ekibinde, ürün tasarimini yapan Miray Özlem Er’in yani sira Dipayan Pradhan etkilesim tasarimcisi, Peerath Lilitsuwan ise görsel marka tasarimcisi olarak yer aldi. 10 yil sonraki gelecek ev sistemleri düsünülerek tasarlanan robot iklimlendirme cihazi, üzerinde bulunan termal kamerayla kullanicinin vücut sicakligini ve yapay zeka ile bu veriye bagli duygu durumunu algilayabilecek. Bu bilgiyle, kullanicinin duygusal veya fiziksel ihtiyacina göre otomatik olarak sicak ve soguk hava üfleyen cihazin üst kismi da kullanicinin pozisyonuna göre dönme hareketi yapabiliyor. Kullanim ani disinda sarj ünitesine giden ürün, burada su deposundan da haznesini doldurabiliyor.

Kullanicinin verilerini kaydedecek

Proje fikrinin olusma sürecinden bahseden Miray Özlem Er, “Grup arkadaslarim ile ortaklasa ortaya çikardigimiz projenin konsept gelistirme ve ürün tasarimi kisminda rol aldim. Projenin en can alici kisminin, ürünün sahip oldugu akilli özellikler oldugunu düsünüyorum. Ürünün benim için öne çikan çarpici özelliklerinden biri termal kameraya sahip olmasi. Termal kamera ile akilli ev sistemlerini bir üründe birlestirdigimizde ortaya robot klima fikri çikti. Bu fikirden ilerleyince gelecek 10 yil içinde neden akilli robot klimaya sahip olmayalim dedik. Tasarimizi, insan vücudunun sicakliginin ve duygu degisimlerinin fiziksel çiktisini verebilen bir teknoloji olarak hayal ettik. Bu sayede ürün kullanicinin hem fiziksel hem de duygusal verilerini kaydedebilecek. Teknolojinin ilerlemesi ile hayatlarimiza akilli robotlarin daha da dahil olmasi kaçinilmaz. Teknolojiye daha da bagimli olacagimiz gelecek ev sistemlerini düsündügümüzde, kullanicilar ürün ile bagini belki duygular üzerinden de kurabilecek” dedi.

Kaynak: İHA