Baskan Sandal'dan Kemal Kiliçdaroglu'na Açiklamasi 'Her Zaman Yaninizda Olacagiz'

Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, Halk Konut projesi temel atma törenine katilan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’na seslenerek, “Bayrakli ve Izmir olarak sonuna kadar yaninizda olacagimiza söz veriyoruz” dedi.

Baskan Sandal'dan Kemal Kiliçdaroglu'na Açiklamasi 'Her Zaman Yaninizda Olacagiz'
Izmir Büyüksehir Belediyesinin öncülügünde Bayrakli Belediyesi, IZBETON ve Egesehir AS. ortakliginda hayata geçirilen Halk Konut projesi kapsaminda Izmir depreminde yikilan Dilber Apartmani’nin temeli atildi. Törende konusan Baskan Serdar Sandal, dileklerinin depremzedelere uygun kredi verilmesi, biriken emlak vergilerinin silinmesi ve rezerv alanin deprem magdurlarina tahsis edilmesi oldugunu kaydetti.

Izmir Büyüksehir Belediyesi ile Türkiye’ye örnek olacak bir çalismayi el birligiyle hayata geçirdiklerini belirten Sandal, “Çadir sürecinde Türkiye’de emsali görülmemis bir dayanismayla 20 bin vatandasimizin sorununu çözdük. Büyüksehir Belediyemizin öncülügünde ihtiyaç sahibi depremzedelerimizi geçici konutlara yerlestirdik. Sonrasinda büyüksehrimizle birlikte depremzedelerimizin ihtiyaçlarini karsilamak için var gücümüzle çalistik. Yalniz kaldik ama çalismalarimiza devam ettik. Türkiye’nin son dönemlerdeki en büyük afetinde 117 canimizi yitirdik. Ancak kamusal duyarliligi Elazig’da, Malatya’da, Karadeniz’de oldugu gibi Bayrakli’da göremedik. Oralarda afete maruz bölgeyi aninda karara baglayanlar, konu Bayrakli olunca görmezden geldiler. Karadeniz, Malatya, Elazig’daki sorunlarin çözülmesi bizi son derece memnun etti ama biz de bu desteklerden yararlanmak isterdik bunu dile getirdik, sonuç alamadik” ifadelerini kullandi.

Depremzedeler için kredi

Izmir Büyüksehir Belediyesi ve Bayrakli’ya yöneltilen siyasal elestirelere cevaplari oldugunu belirten Sandal, “K siniri uygulamasiyla Türkiye’de bir ilki gerçeklestirerek vatandaslarin yüzde 35’e yakin insaat kayiplarini ada bazinda yüzde 30 ve parsel bazinda yüzde 20’lik emsal artisiyla düzenledik. Yüz metrekare dairesi olan vatandasin insaatini iki plan notu ile 125-130 metrekareye çikardik. Yani her yurttasimiza bir konutu fazladan vermis olduk. Deprem magdurlarimiz; 2 yil ödemesiz, 18 yil, sifir faizli kredi istiyor. Ama hiçbir sekilde tek bir adim dahi atilmadi. Dernek baskanimizin da söyledigi gibi 0.87’lik kredi depremzedelerin sorunlarini çözebilecek kredi degil. Konut projelerindeki kredi 0.69 ama depremzedelerimize verilen kredi orani 0.87” dedi.



Emlak vergileri

Baskan Sandal söyle devam etti:

“Bir diger konu da hasar durumu. Biz bunun ne demek oldugunu anlamis degiliz. Bu politik bir yaklasimdir. Bunun yasal bir zemine oturtularak bu garabetin ortadan kaldirilmasi ve binanin hafif, orta, agir olmaksizin riskli olup olmadiginin söylenmesidir. Bir diger konu da biriken emlak borçlari ile ilgili. Biz bir ödeme göndermiyoruz. Ancak yasal bir zorunluluk oldugu için insaata basladiklarinda almak zorunda kaliyoruz. Bayrakli Belediyesi olarak depremzedelerimizin toplam 20 milyon tutarindaki vergi borcundan vazgeçmeye haziriz. Yeter ki yeterli düzenlemeler yapilsin. Rezerv alanda yapilan konutlarin kimlere verilecegini bilemiyoruz. Rezerv alandaki konutlar depremzedelerindir. Onlarin disindaki baska kisilerin oraya tasinmasinin her zaman karsisinda olacagimizi bir kez daha iletmek isteriz” diye konustu.



Kiliçdaroglu’na destek

Baskan Serdar Sandal sözlerini söyle tamamladi:

"Her zaman vatandasimizin, depremzedelerimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Çünkü biz gücümüzü sizlerden aliyoruz Sayin Genel Baskanim. Ana muhalefet stratejisini toplumsal muhalefet stratejisine dönüstüren bir genel baskana sahibiz. Çok güçlüyüz. Kuvayi Milliye ruhunu Ankara’dan Anadolu’ya tasiyan bir liderimiz var, 600 kilometrelik yolu hak, hukuk ve adalet için adimlayan bir liderimiz var. Bayrakli ve Izmir olarak her zaman yaninizda olacagiz Sayin Genel Baskanim"
Kaynak: İHA