Sirnak'ta Huzur Ve Güven Ortami Saglandi, Ezidiler 33 Yil Sonra Köylerine Geri Dönüyor

Sirnak’ta iç güvenlik operasyonlari çerçevesinde terörden temizlenerek huzur ve güvenin tesis edildigi köyler, 33 yil aradan sonra senlenmeye basladi. Ezidiler, güvenlik ortamiyla topraklarina dönüyor.

Sirnak'ta Huzur Ve Güven Ortami Saglandi, Ezidiler 33 Yil Sonra Köylerine Geri Dönüyor
Terör nedeniyle 1990’li yillarda köyü bosaltarak Avrupa’ya göç eden Ezidiler, yillar sonra yeniden devletin bölgede sagladigi huzur ve güven ortami ile birlikte dönmeye basladi.

Sirnak’in Idil ilçesi Gabar Dagi’nda bulunan Ezidi köyüne Avrupa’dan gelerek yerlesen Nusrettin Genç, "Devletimiz sayesinde bölgede saglanan huzur ve güvenlik ortamiyla ve Magara köyüne yol yapilmasi, elektrik, içme suyu ve kanalizasyon hatti dösenmesi gibi imkanlarindan dolayi Avrupa’dan geri dönüsler basladi" dedi.



"Bundan sonraki yasamimi burada geçirmek istiyorum"

Uzun bir aranin ardindan Avrupa’dan gelerek köylerinde insaat çalismasi baslatan vatandaslardan Genç, "1978 yillarinda köyümü terk ettim. 40 seneyi geçiyor Avrupa’dayim. Köyüme tekrar dönmek istiyorum. Burada eskiden isler karisikti ama simdi eskisi gibi degil, her sey degisti. Köyümüzü nasil terk ettiysek ayni eskisi gibi kalmis. Hiçbir zaman inanmiyordum bir daha köyüme dönecegimi. Ilk köyden ben çiktim, ilk köye ben dönüyorum. Köyümde ev yapiyorum, bundan sonraki yasamimi burada geçirmek istiyorum ve gerçekten de burada ölmek istiyorum" diye konustu.

Hazal Genç de 40 yil önce 19 yasindayken Almanya’ya göç ettigini söyledi.

Tekrar buraya dönmek istediklerini ve devlete güvendiklerini aktaran Genç, evlerinin tekrar eski haline getirilecegini belirtti.



"Bosatildigindan beri dokusunu bozmamis bir köydür"

Sirnak Kültür ve Turizm Il Müdürü Hazim Ücün ise, "Magara köyümüz 1992 yilinda güvenlik nedeniyle bosaltilan köylerimizden. Köy bosaltildiktan sonra vatandaslar Avrupa’ya göç etti. Içisleri Bakanligi ve Valiligimizin is birligi ile bu bosaltilan köylere yeniden güvenligin saglanmasiyla birlikte tekrar bir dönüs söz konusu. Bunun için bir çalisma baslatildi" seklinde konustu.

"Bu köylerimizden bir tanesi de Magara köyü ve 150 hane civarindadir" bilgisini paylasan Üçün, "1992 yilinda bosatildigindan beridir dokusunu bozmamis, tarihi bir köydür. Bu Magara köyün isminden anlasilacagi gibi aslinda bir magara yasaminin oldugu, yerlesimin yer altinda oldugu bir köy. Her evin altinda veya yaninda bir kilometreyi bulan bir magaraya açiliyor. Bu durumda köyün önemini artiriyor. Biz de Sirnak Kültür ve Turizm Il Müdürlügü olarak turizm potansiyeli olan köyleri arastirarak, raporlayarak Valiligimize ve Bakanligimiza sunuyoruz. Tekrardan vatandaslarin kendi köylerine baris ve huzur içinde yasamalarina ve inançlarini yasamalarina davet ediyoruz. Bazi dönen vatandaslar halihazirda kendi evlerini dokusuna has restore ediyorlar" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA