Saim Bugay'in 'Heykelin Sözü' Sergisi Kibele Sanat Galerisi'nde

Is Sanat Kibele Sanat Galerisi, heykeltiras Saim Bugay’in ‘Heykelin Sözü’ baslikli sergisine ev sahipligi yapiyor. Sergi, 19 Mart tarihine kadar ziyarete açik olacak.

Saim Bugay'in 'Heykelin Sözü' Sergisi Kibele Sanat Galerisi'nde


Is Sanat Kibele Sanat Galerisi, 2008 yilinda hayatini kaybeden heykeltiras Saim Bugay’in ‘Heykelin Sözü’ baslikli sergisine ev sahipligi yapiyor. Yeni bir dil olusturma arzusu tasiyan, kullandigi malzemeler ve yöntemlerinin çesitliligiyle bilinen heykeltiras Bugay’in eserleri Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz izlenebilir.

Çok yönlü sanatçi Bugay’in ‘Heykelin Sözü’ sergisinde sanatseverler, heykellerinin yani sira ahsap, metal, döküm, tel gibi materyallerden tasarlanan kuklalar, maskeler, el aletleri, oyuncak, biblo gibi farkli türde eserlerini görme imkâni bulacak.

Bir heykeli anlamak ve anlatmak için biçimden baska bir seye gereksinim olmamasi gerektigini savunan Bugay, heykellerine isim bile koymaktan geri durmus, altina ilistirilen metinlerin, yapilacak açiklamalarin, heykelin basarisizligina isaret ettigini belirtmisti. Heykelin sözü neyse, anlatilan da bundan ibaret kalmaliydi. Bu düsüncesini, “Öyle bir heykel yapacaksin ki onu ben anlayacagim, altina yazmayacaksin!” sözleriyle ifade etmisti.

Heykelin çok daha fazla sey söyleyebilmesini, dilinin zenginlesmesini isteyen Bugay, bu yüzden de ilgisini takidan kuklaya, sinemadan tiyatroya ve gölge oyununa kadar farkli alanlara yönlendirdi. Heykellerini hiçbir kliseye bagli kalmadan, kurallari sadece kendisi koyarak yapan Bugay, izleyiciyi de o kurallari sezip oyuna katilmaya davet ederdi. Anlik, hesapsizca bir çalisma süreciydi bu Izleyici ise oyuna ortak olmadan, heykellerin sözlerini duyamayacakti.

Saim Bugay’in heykelleri olusturma, onlari hareketlendirme tutkusunu coskulu bir maceraya benzeten Emre Zeytinoglu, Saim Bugay’in sanatini su sözlerle anlatti: “Gerçekten zor bir istir; heykeltiras bir yandan kendi kimligini savunmakta ve malzemeye hükmetmeye çalismakta, diger taraftan da malzemenin öyküsü ona karsi baskin bir kimlik dayatmaktadir. Yani o, malzemeyi biçimlendirirken, malzeme de onu biçimlendirmektedir: Neredeyse vahsi bir mücadele Yine de Saim Bugay, gücü elinde tutmaktan ve zanaata karsi verdigi o mücadeleden üstünlükle ayrilmaktan hiç vazgeçmek niyetinde degildir; asil üretici ve öyküyü sonuca ulastirici o olmalidir. Sanatçi kavramini öyle tanimlamaktadir çünkü”

“Ben ne yapiyorum ya da neyi gösteriyorum, onu fark edebiliyor musun?” gibi heykelin bir dizi soru sormasini isteyen Saim Bugay’in “Heykeli yapiyoruz; neredeyse hep ayni pozlarda. Mizragi kaldirmis, duran bir figür, neden mizragi firlatmiyor ya da ne zaman firlatacak? Bu sorulari da sormak gerekiyor” sözleriyle izleyiciyi heykelle mücadelesinde soru sormaya zorladigini görmek mümkün.

Yapilan açiklamaya göre, usta heykeltiras Saim Bugay’in ‘Heykelin Sözü’ baslikli sergisi, 19 Mart’a kadar Istanbul Levent’teki Is Kuleleri’nde bulunan Kibele Sanat Galerisi’nde her gün 09.00 - 19.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Konser ve etkinlik günlerinde sergi, 20.30’a kadar ziyarete açik.
Kaynak: İHA