Dislektik Bireyler Için Girisimcilik Egitimi

Birlesmis Milletlerin ‘Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri’ çerçevesinde, Yasar Üniversitesi ‘Disleksili Bireylere Akilli Girisimcilik Egitimi’ verecek. Avrupa Birliginin (AB) destekledigi egitim programi, çevrimiçi olarak video, basari hikayeleri, vaka çalismalari gibi disleksisi (özel ögrenme güçlügü) olan kisilere uygun farkli egitim yöntemleriyle birçok dilde girisimcilik adina yol gösterecek.

Dislektik Bireyler Için Girisimcilik Egitimi
Tüm dünyada okuma-yazma, matematiksel/sayisal veya görsel becerilerde kendisini gösteren ve en yaygin spesifik gelisimsel bozukluk olan disleksi, ülkemizde nüfusun yüzde 10-12’sinde görülüyor. Ögrenme konusunda saglikli bireylerden daha farkli yöntemlere ihtiyaç duyan dislektik bireylerin, kisisel gelisimi için her geçen gün daha önemli adimlar atiliyor. Birlesmis Milletler (BM) 2016 yilinda çevre, saglik, yoksunluk, adalet, enerji, esitsizlik gibi ekonomik kalkinma konularini içeren 17 baslikta “Sürdürülebilir Kalkinma” hedeflerini olusturdu. Ülkemizdeki 10. hedef olan “Esitsizliklerin Azaltilmasi” basligina iliskin AB Mali Destek Programlari çerçevesinde, Avusturya’dan Brain Plus koordinatörlügünde ve aralarinda Macaristan, Yunanistan ve Ispanya da dahil oldugu kisa adi LEX(e)CON olan, “Dislektik Bireylere Akilli Girisimcilik” adli proje ekibinde Türkiye adina Yasar Üniversitesi dahil oldu. Yasar Üniversitesi Isletme Fakültesi Dekani Prof. Dr. Çagri Bulut, LEX(e)CON’un Türkiye ayaginda proje koordinatörü, Yasar Üniversitesi Isletme Fakültesi Ekonomi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman ise proje uzmani olarak görev aliyor.

LEX(e)CON projesi Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Çagri Bulut, “Birçok birey, disleksisi oldugunun farkinda degil. Proje çerçevesinde ilk olarak bu kisilere, is yerlerinde çalisma sartlari, algi ve tutumlari arastirdik. Bu dogrultuda, Türkiye’de arastirmaya katilanlarin neredeyse yarisi disleksi ile ilgili bilgi sahibi olmadiklarini ve is yerlerinde dislektik bir çalisan olup olmadigini bilmediklerini belirtti.

Aslinda sonuçlar, diger ülkeler için de benzer ilginç sonucu ortaya koymaktadir. Ülkemizde katilimcilar, disleksisi olan kisilerin girisimcilik egitimi konusunda bir danismanliga ihtiyaç duyduklarini belirttiler” dedi.

Bu dogrultuda, proje ortaklarinin her biri kendi uzmanlik alanlarinda girisimcilik ve girisimci birey, is planlamasi, finansal planlama ve pazarlama basliklarinda girisimcilik egitimi hazirlayacak. Doç. Dr. Kahraman ise “Ayrica, girisimcilik egitiminin hangi ögretme yöntemleriyle verilmesi gerekliligi arastirildi. Buna göre, video ve ses destekli egitim ile uyarlanmis ders materyallerinin (kisa sunumlar, anahtar kelimeler vb.) egitimin etkinliginde önemine dikkat çekiyor. Uyarlanmis egitim yöntemleriyle, bu bireylerin desteklenmesi, gerçek potansiyellerinin de ortaya çikmasi saglanarak kendi islerini kurma yolunda destek olunacak. Proje çerçevesinde, özellikle kendi isini kurmak isteyen girisimciler için fon kaynaklari da detayli olarak sunulacak” diye konustu.

BM Sürdürülebilir Kalkinma 2030 sürdürülebilir kalkinma hedefleri dogrultusunda, esitsizliklerin giderilmesi, özellikle dislektik bireylerin istihdama daha fazla dahil edilmesi ana ekseninde, girisimcilik egitimine odaklanan ve yaklasik 258 bin Euro fon destegine sahip, projenin 2024 yilinin temmuz ayinda tamamlanmasi bekleniyor.

Dünya Nöroloji Federasyonu disleksiyi "zihinsel yetenekleriyle orantili okuma, yazma ve heceleme gibi dil becerilerini kazanamayan çocuklarda görülen bir bozukluk" diye tanimliyor. Disleksi, bireylerin normal zeka düzeyinde olmasina ragmen dil, okuma, ve yazma becerilerinde sorunlar yasamasina neden oluyor. Öte yandan dislektik bireyler, görsel yeteneklere ve problem çözmeyle ilgili güçlü becerilere sahip olabiliyor.
Kaynak: İHA