Bitlis'te Kar Yagmamasi Su Kaynaklarini Kuruttu

Türkiye’nin en çok kar alan illerinin basinda gelen Bitlis’te Ocak ayi itibariyla yagis olmamasi ciddi su problemlerini beraberinde getirdi.

Bitlis'te Kar Yagmamasi Su Kaynaklarini Kuruttu
Her yil Kasim veya Aralik aylarinda baslayan kar yagisi Mayis ayina kadar devam ederken, bu yil ocak ayinin ortalarinda olunmasina ragmen karin yagmamasi il merkezindeki 3 su kaynaginin kurumasina neden oldu.

Yaz aylarinda zaten var olan kurakliga, kis aylarinda da karin yagmamasi eklenince çok ciddi bir kuraklikla karsi karsiya kaldiklarini ifade eden Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, "Bu sene ciddi bir kuraklik yasiyoruz yasamaya da devam ediyoruz. Aslinda yaz ve öncesinde de fazla bir yagis düsmedi. Zaten bir kuraklik vardi. Su anda yagisin en fazla yagmasi gereken mevsimdeyiz. Fakat su anda yagis yok, kar yok. Ciddi bir kuraklik var. Geçmis dönemlere baktigimizda bu aylarda özellikle önemli bir kar yagisinin oldugu görüyoruz. Son 10 yil içinde kasim ayinda kar yagislari baslamis. Geçen sene 9 Aralik’ta kar yagisi oldu. Ancak bu sene Ocak ayinin yarisina geldik henüz kar yok ve siddetli bir kuraklik görünüyor. Zaten bir kurak dönemden geçiyorduk. Göl seviyelerinde çok ciddi bir alçalma söz konusu. Yer alti sulari açisindan da bu bir problemi meydana getiriyor. Yakin gelecekte yapilan bazi projeksiyonlara göre de bu kurakligin sürecegi ifade ediliyor. Dolayisiyla bu sene çok kurak bir yil yasiyoruz. Bitlis ve çevresinde yagis rejimizi açisindan baktigimizda en fazla yagis alan mevsim kis mevsimi ve kis mevsiminin ortasina kadar geldik. Kar yada yagmur henüz hiç yagmadi" dedi.



"Daha bir kesintiye gitmedik, ama böyle giderse su kesintileri de baslayacak"

Bitlis’te son 50 yilin en kurak döneminin geçtigini ifade eden Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay, kar yagmamasiyla kent merkezindeki su kaynaklarinda yüzde 63 civarinda bir azalmanin söz konusu oldugunu ifade ederek, "Geçen yil bu aylarda ilimizde iki metreye yakin kar vardi. Tabii bu karin olmamasiyla beraber ilimizde kuraklik ve su sikintisi olmaya basladi.

Bu sikintiyi vatandaslarimiza çok yansitmiyoruz ama buradan öncelikle söylemem gereken vatandaslarimizin suyu çok tasarruflu kullanmalari gerekiyor. Çünkü bugün itibariyla yüzde 63 civarinda kaynaklarimizda su azalmasi var. Su an itibariyla 9 sondajimiz çalisiyor. Daha bir kesintiye gitmedik Bitlis genelinde ama böyle giderse su kesintileri de baslayacak" seklinde konustu.

"Bugün itibariyla Bashan, Duav Yaylasi ve Celikan kaynaklarimiz kurumak üzere ve su anda Bitlis’in suyunu sehir sebekesine sondajlarla basiyoruz" diyen Baskan Tanglay, "Yeni sebekemizi yani altyapiyi bitirmekle beraber Bitlis’teki su sikintisini hissettirmiyoruz. Özellikle tekrar tekrar söylemem gereken, vatandaslarimizin suyu hor kullanmamalaridir. Çünkü bu kuraklikla beraber su havzalarinda yer alti sulari da çekiliyor. Meteorolojinin verdigi bilgiye göre bu ayin sonuna kadar yagisi görünmüyor. Insallah Rabb’im dualarimizi kabul eder yagis yagar, yoksa ülkede ve Bitlis’te su sikintisi var. Benim hatirladigim ve büyüklerimizi dedigi 50 yildir böyle bir kuraklik, ocak ayinda kar veya yagmur yagmama gibi bir durum olmamisti" diye konustu.

Kaynak: İHA