Savunma Sanayii'nde Üniversite Destegi

Savunma Sanayi Baskanligi (SSB) ve Yüksek Ögretim Kurulu (YÖK) arasinda is birligi protokolü imzalandi.

Savunma Sanayii'nde Üniversite Destegi
Yüksek Ögretim Kurulu (YÖK) ve Savunma Sanayi Baskanligi (SSB) arasinda is birligi protokolü imzalandi. YÖK Baskanligi’nda gerçeklestirilen protokole SSB Baskani Ismail Demir, YÖK Baskani Erol Özvar’in yani sira iki kurumun temsilcileri ve üniversite rektörleri katildi.

Imzalanan protokolle birlikte yerli ve milli savunma sanayii ihtiyaçlarina yönelik programlarin gelistirilmesi, üniversiteler ve sanayi is birligi modellerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Protokol ayni zamanda savunma sanayii ihtiyaçlarina odakli arastirma gelistirme ve ürün gelistirme destegi saglayacak.

Üniversitelerde savunma sanayiine yönelik olarak özel bölümlerin açilmasina imkan saglayacak olan protokol çerçevesinde bölümlerde islenecek ders içeriklerinin müfredat çalismasi da gerçeklestirilebilecek. YÖK ile SSB koordinasyonunda belirlenecek strateji ve hazirlanacak yol haritasi çerçevesinde olusturulacak alt protokollerle üniversite-savunma sanayii iliskisinin derinlesmesi, üniversite akademik personeli ile ögrencilerinin savunma sanayiinde faaliyet gösteren kuruluslar ile daha yakin çalisma imkani bulmasi hedefleniyor.

“Her bir baslikta bir is birligi kavrami ortaya koyuyoruz”

Törende konusan SSB Baskani Demir, imzalanan is birligi protokolü ile SSB’nin ve istirakli sirketlerin hali hazirda üniversitelerde sürdügü iliskiyi daha genis ve detayli zemine tasindigini belirterek, “Karsilikli bir iyi niyet beyani olmanin yani sira, farkli alanlarda YÖK ve SSB, üniversitelerimiz ve istirak sirketlerimiz arasinda yapisal düzeyde is birliginin önünü açiyoruz. Bu minvalde, alt yapinin ortak kullanilmasi, personel ve egitim politikalari, AR-GE çalismalari, ögrencilerimize yönelik ihtisas çalismalari, farkindalik etkinlikleri ve alt protokollerin imzalanmasi gibi farkli basliklarda genel bir çerçeve çiziyor, her bir baslikta bir is birligi kavrami ortaya koyuyoruz” diye konustu.



“Karsilikli olarak kaynak ve imkanlarimizi Türkiye yüzyili için kullanmanin özel bir ifadesi”

Demir konusmasina söyle devam etti:

“Bu protokolün en önemli hususlarindan birisi; gelisen ve güçlenen bir savunma sanayii ile üniversitelerimizde müfredat konusunda güçlü bir es güdümü saglamak ve üniversite hocalarimiz ve ögrencilerimizle istirak sirketlerimizin basta alt yapi olmak üzere her alanda daha yakin çalismasini saglamaktir. Böylece her bir üniversite bir savunma sanayii arenasi, her bir savunma sanayii sirketi ve teknoparklarimizda, uygulamanin yani sira ögrenme ve arastirmanin da güçlü bir sekilde devam ettigi alanlar haline gelecekler ve bu sürede staj ve benzeri pratik çalismalarinda kaynagini olusturacaklar. Esasen SSB,YÖK is birligi protokolümüz, karsilikli olarak kaynak ve imkanlarimizi Türkiye yüzyili için kullanmanin özel bir ifadesi, is birligi iradesi ve metni olarak tarihe geçecektir diye düsünüyorum.”

“Türkiye Yüzyilina tüm paydaslariyla beraber en güçlü destegi saglayacagina yürekten inaniyorum”

Türkiye Yüzyili vurgusu yapan Demir, “Güçlenen Türkiye’nin, yükselen yildizi olan savunma sanayiimizin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ifade ettigi ‘Sürdürebilirligin, kalkinmanin, istikrarin, istikbalin, iletisimin, gücün, basarinin, dijitalin, bilimin, verimliligin, üretimin yüzyili olacak Türkiye Yüzyilina’ tüm paydaslariyla beraber en güçlü destegi saglayacagina yürekten inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Ülke olarak büyük avantajlar elde ettigimizi hep birlikte müsahede etmekteyiz”

Törende konusan YÖK Baskani Erol Özvar ise savunma sanayiinde yerlilesmenin önemine dikkati çekerek, “Savunma sanayiinde yerlilesme 2004’te yüzde 20’lerde iken, Savunma Sanayii Baskanligi çalismalariyla bugün bu oranin yüzde 80’lere ulasmasi bizleri ziyadesiyle sevindirmektedir. Bu israrli durusun pek çok ekonomik getirisinin yaninda, stratejik açidan da ülke olarak büyük avantajlar elde ettigimizi hep birlikte müsahede etmekteyiz” ifadelerini kullandi.

Savunma sanayiinde güçlü olmayan bir devletin ekonomik bagimsizligini sürdüremeyecegini dile getiren Özvar, “Savunma sanayiinde elde edilebilecek güç, ülkenin sadece disaridan askeri teçhizat, araç, savas uçagi, helikopter ve savas gemileri almasiyla mümkün degildir. Aksine, öncelik verilen alanlarda, özellikle askeri araç ve teçhizatlarin üretiminde disa bagimliligi azaltacak girisimler ve uygulamalar hayati öneme sahiptir” diye konustu.



“Protokol vesilesiyle savunma sanayimiz ile yüksekögretim arasindaki is birligini yeni ve en üst seviyeye çikariyoruz”

Imzalanan protokolün önemine deginen Özvar konusmasina söyle devam etti:

“Ülkemiz savunma sanayiindeki hizli genisleme ve büyümeye, insan kaynaklari açisindan yüksekögretim kurumlarimiz, vermis olduklari nitelikli mezunlari ile destek saglamaktadir. Bu destek, hem akademisyenlerimizin hem de ögrencilerimizin gelistirdikleri projeler ve çalismalar ile de sürdürülmektedir. Bugün imzalayacagimiz bu is birligi protokolü vesilesiyle savunma sanayimiz ile yüksekögretim arasindaki is birligini yeni ve en üst seviyeye çikariyoruz. Bugüne kadar, üniversiteler ile ilgili sanayi kuruluslari arasinda is birlikleri yürütülüyordu. Ilk defa Yüksekögretim Kurulu ve Savunma Sanayii Baskanliklari arasinda bir is birligi protokolü bu vesileyle hayata geçmis oluyor. Böylece, Türkiye’nin bugünü ve gelecegi açisindan kritik önemi haiz iki sektör arasindaki is birligimizi daha sistematik hale getirmis oluyoruz. Savunma Sanayii Baskanligimiz ile yapacagimiz ortak çalismalari iki açidan çok önemsiyoruz. Birincisi, Türkiye’nin savunma gücünü artirmaya katki saglamayi ön planda tutuyoruz. Ikincisi, AR-GE, üretim ve ileri teknoloji ile iç içe olan bu çalismalar sayesinde Türkiye’deki yüksekögretim kurumlarimizin daha üretken hale gelecegine ve böylece, Türkiye yüksekögretim sistemi olarak, uluslararasi rekabet gücümüzü artiracagimiz düsünüyorum.”

Imza töreni SSB Baskani Demir ve YÖK Baskani Özvar’in protokolü imzalamasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA