Libyali 5 Yasindaki Malk Mesane Pili Tedavisiyle Türkiye'de Sifa Buldu

Libyali Alshareef ailesinin 5 yasindaki kizlari Malk Alhadi Mohamed Alshareef, ayrik omurga hastaligi nedeniyle yogun idrar kaçirma ve kabizlik problemleri yasiyordu. Ülkelerinde birçok tedavi yöntemini deneyen Alshareef ailesi son olarak tedavi için Türkiye’ye geldi. 2 aylik sürecin ardindan 5 yasindaki Malk’a mesane pili takilarak tedavisi tamamlandi.

Libyali 5 Yasindaki Malk Mesane Pili Tedavisiyle Türkiye'de Sifa Buldu


Libyali Alshareef ailesinin 5 yasindaki kizlari Malk Alhadi Mohamed Alshareef, dogdugu günden beri muzdarip oldugu ayrik omurga hastaligi nedeniyle yogun idrar kaçirma ve kabizlik problemleri yasiyordu. Ülkelerinde birçok tedavi yöntemini deneyen ve zor günler geçiren Alshareef ailesi sosyal medya üzerinden Medipol Mega Üniversite Hastanesi Üroloji Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Vahit Güzelburç’a ulasti. Bu yilin Ekim ayinda Istanbul’a gelen Malk, 2 aylik tedavinin ardindan Türkiye’nin en küçük yasta mesane pili takilan sakral nöromodülasyon uygulanan çocuk hastasi oldu.

"Ailecek psikolojik olarak zor süreçlerden geçtik"

Libya’da yasayan 5 yasindaki Malk Alhadi Mohamed Alshareef, ayrik omurga hastaligi olarak bilinen Spina Bifida hastaligi nedeniyle dogdugu ilk günden beri çesitli saglik sorunlari yasiyordu. Yillardir ülkesinde çesitli tedavi yöntemlerinin denendigi Malk’in ailesi son çareyi Türkiye’ye gelmekte buldu. Çesitli branslarin ortak yaklasimiyla tedavisine baslanan Malk, 2 aylik sürenin sonunda mesane pili ameliyatiyla sagligina kavustu. Küçük kizin ailesi yillardir yasadiklari sikintiyi su sekilde açikladi: “Kizimizin normal bir çocuk gibi idrarini yapamadigini fark ediyorduk. Sagligi için arastirma yaptik, birçok doktora danistik ve yapilan testler sonucu mesanesiyle ilgili bir problemi oldugunu ögrendik. Ailecek psikolojik olarak geçirdigimiz zor dönemleri geride birakacagimiza güvenerek arkadaslarimiz ve sosyal medya sayesinde Vahit hocamiza ulastik. Herkesin memnun bir sekilde hastaneden ayrildigini görünce Vahit hocamizi tercih etmek istedik ve sonrasinda tedavi için Türkiye’ye geldik. Yapilan testlerin sonucunda mesane pili takildi ve faydasini görmeye basladik. Kizimiz pil öncesinde her aksam altina yapiyordu ve hissedemedigi için bize söyleyemiyordu. Mesane pili takildigindan beri geceleri idrarini tutabiliyor. Ayrica idrarini hissettigi için bir sekilde bize belirtebiliyor. Kizimizdaki düzelmeler bize umut isigi oldu” dedi.



"2 asamada tedaviyi tamamladik"

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Üroloji Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Vahit Güzelburç ise tedaviye iliskin su bilgileri verdi: "Küçük kizimiz dogustan bel açikligi olarak bilinen Spina Bifida hastaligiyla dünyaya gelmis. Malk daha 1 günlükken bel açikligiyla ilgili ülkesinde ameliyat edilmis ve bel kemigindeki açiklik kapatilmis. Lakin bu kapatilan açikliktaki sinirlerin ucu mesane ve rektuma uyariyi saglar. Daha sonra Malk 2 haftalikken omurilik sivisinin disariya alinmasi, karin içindeki basincin azaltilmasi için sant ameliyati da olmus. Çocugun boyunun uzamasiyla beraber bu sinirlerde gerilme görülmüs ve hem yürümesi hem de tuvaletiyle ilgili birçok sikintiya sebep olmus. Yaklasik 2 ay önce bize geldiklerinde Beyin Sinir Cerrahisi Bölümümüz ve Çocuk Gastroenteroloji Bölümümüzle birlikte çesitli testler yaptik ve sinir sikismasina bagli yanlis sinyalizasyon oldugunu tespit ettik. Hastaya daha önce standart diyebilecegimiz tedaviler denenmis ama fayda görülmemis. Bu durumda devreye dünyada yildizi parlamaya baslayan mesane pili yani sakral nöromodülasyon tedavisi girdi. Mesane pili konusunda özellikle eriskin ve daha büyük çocuklarda birçok basarili ameliyat deneyimimiz oldu. Ama çocuk hastalarda dünya genelinde bu tedavinin ne kadar ise yaradigina iliskin biraz kafa karisikligi var. Biz standart olarak ameliyati 2 asamada gerçeklestirdik. Ilk asamada bir test cihazi takip hastamizi yaklasik 2 ila 3 hafta degerlendirdik. Bu sürede Malk’in annesi eskiden kizinin her gece uykusunda idrar kaçirirken bu durumun ancak haftada 1’e kadar geriledigini söyledi.

Ilk asama olumlu sonuçlaninca kalici pil tedavisine geçtik ve sorunsuz olarak ameliyatimiz sonuçlandi. Su anda da objektif olarak diger testlerini de takip etmeye devam ediyoruz. Öte yandan bu çocuk hastalarin bir diger sikintisi da ömürleri boyunca hep alt beziyle dolastiklari için idrar tutmayla ilgili hiç bilgileri yok. Çocuga bir yandan tuvalet egitimine baslattik ve düzenli olarak tuvalete yönlendirmeye çalistik. 11 ila 12 yas grubuyla daha rahat iletisim kurdugumuz için onlar daha hizli ögreniyorlar. Ama 5 yas bu konuda rekor sayilacak yaslardan biri. Malk, Türkiye’nin en küçük yasta mesane pili takilan sakral nöromodülasyon uygulanan çocuk hastasi oldu."
Kaynak: İHA