Kulu'da Kuraklik Nedeniyle Çiftçiler Zor Günler Yasiyor

Konya’nin Kulu ilçesinde yasanilan kuraklik nedeniyle çiftçiler zor günler yasarken, arpa ve bugday ekilen arazilerde çimlenme sikintisi bas gösteriyor.

Kulu'da Kuraklik Nedeniyle Çiftçiler Zor Günler Yasiyor
Kulu Ziraat Odasi Baskani Cengiz Öztürk, 2022 yili Ekim ayi içerisinde Kulu genelinde yaklasik 650 bin dekarlik alanin hububat ekiminin yapildigini söyledi.

Ekili alanlarda incelemelerde bulunan Cengiz Öztürk, Türkiye’nin tahil ambari Konya’nin sahip oldugu genis tarim arazilerinde yasanilan kuraklik nedeniyle çiftçilerin zor günler yasadigini ifade etti.

Arpa ve bugday ekilen arazilerde çimlenme sikintisi yasandigini da aktaran Öztürk, "Çimlenme olan tarlalarda da havalarin soguk gitmesi nedeni ile don alma tehlikesi yasanabilmektedir. Ilçemizde yagislarin mevsim normallerinden az olmasi çiftçilerimizi kara kara düsündürmeye basladi.

Bölgede istenilen yagis düsmedi. Konya bölgemiz suan çok kurak bir dönemden geçiyor. Istedigimiz yagisi alamadik. Bu nedenle çimlenme saglanamadi. Özellikle kiraç alanlarda, yani sulama yapilamayan tarlalarda ekinler çok büyük sikintiya girdi. Henüz ekilen hububat tohumlari toprak altinda çimlendi ancak kuraklik nedeniyle yeryüzüne çikamadi. Yasanan sikintilar önümüzdeki yilin hububat rekoltesini ciddi anlamda etkileyecek. Verim düsüklügü yasanacak. Kiraç arazide üretim yapan çiftçilerimizin sikintilari bu sekilde devam ederse 2023 yilinda üretimde sikintili durumlar olabilir" diye konustu.

Kaynak: İHA