Baskan Çelik Açiklamasi 'Muhasebe Ve Müsavirlik Ücretleri Eridi'

Adiyaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Aziz Çelik, muhasebe ve müsavirlik ücretlerinin arttirilmasi gerektigini açikladi.

Baskan Çelik Açiklamasi 'Muhasebe Ve Müsavirlik Ücretleri Eridi'
Baskan Aziz Çelik, serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müsavirlik ve yeminli mali müsavirlik asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalmasi, muhasebe bürolarinin sürdürülebilirligini ve hizmet sunmasini imkansiz boyuta getirdigini savundu.

Baskan Çelik, “Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan açiklanan muhasebe ücretlerindeki yüzde 85 artis, kayiplari dahi telafi etmiyor. 2023 yili Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Asgari Ücret Tarifesinin 2022 yili için yayinlanan asgari ücret tarifesindeki tutarlarin en az yeniden degerleme orani olan yüzde 122 oraninda artirilarak uygulanmasi gerekmektedir” dedi.

Çelik, “Kamu finansmaninin temel dayanagi olan vergi gelirleri mali müsavirlerin vermis oldugu hizmetler sonucu toplanmaktadir. Mali müsavirlerin ve yeminli mali müsavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha birçok hizmetin karsiligi elde ettikleri ücretler, giderlerini karsilayamaz hale gelmistir. Hem isletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen mali müsavirlerin hizmetlerinin aksamasi tüm kesimler için telafisi güç sorunlarin ortaya çikmasina neden olabilir. Gelinen asamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kirtasiye, kira, elektrik, akaryakit, ulasim, gida, temizlik, kargo gibi tamaminda olaganüstü artislar meydana gelmistir. Özellikle son yillarda girdi maliyetlerinde yasadigimiz yüksek artislara karsin ücret tarifelerimizde bu artisa paralel bir artis olmamasi nedeniyle, yasanan ekonomik kayiplarin öncelikle telafi edilmesi gerekmektedir. Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz kosullarinda verilen hizmetin karsiligi olmaktan tamamen uzaklasmis bulunmaktadir. Öte yandan, maliyetleri karsilamayan ücretler, hizmet kalitesini de ciddi sekilde tehdit eder seviyeye ulasmistir. Meslek mensuplarinin yillar itibariyle vermekte olduklari hizmetler nedeniyle elde ettikleri ücretlerdeki degisim (artis orani) ile bu hizmetlerin sunumu için katlanilan maliyetlerdeki degisimin (artis oraninin) paralel bir sekilde olmasi beklenmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA