(ÖZEL) Bu Okulda Ögrenciler Temizlik Egitimi De Aliyor

Eskisehir’de bir özel okulda baslatilan ‘Sinifim Temiz’ projesi ile her ögrenci kendi masasini ve çöpünü toplarken, gelecege yönelik kalici temizlik ve davranis egitimi de almis oluyor.

(ÖZEL) Bu Okulda Ögrenciler Temizlik Egitimi De Aliyor
Çocuk yasta verilen egitimin kalici davranis biçimi olarak hayat boyu bireyde yer etme temeline dayanarak Eskisehir’de egitim veren özel bir okul, Japonya’da kullanilan bir sistemi uygulamaya basladi.

2022-2023 Egitim Ögretim Yili’nin baslamasiyla birlikte ailelerden alinan onay dogrultusunda baslatilan ‘Sinifim Temiz’ uygulamasi ile ögrenciler, kendi oturduklari sirayi ve çevresini okuldan çikmadan önce temizliyor. Her gün düzenli sekilde yapilan bu temizlik ögrencilere temizlik aliskanligi, sorumluluk ve geç kirletme özellikleri kazandiriyor.

“Uygulama, çocuklarin kendi temizledigi yerleri daha az kirletmelerini sagladi”

Baslatilan uygulama ile okulda egitim gören çocuklarin kendi temizledikleri alanlari daha az kirlettigini belirten Çagfen Koleji Kurucu Temsilcisi Serkan Can Zengin, “‘Sinifim Temiz’ uygulamasina bu sene basladik. Bu genellikle Japonya’da uygulanan bir sistemdir. Aksam eve gitmeden önce tüm çocuklar kendi siniflarini temizliyor. Önce tahtayi temizliyorlar, ardindan perdeleri düzene sokuyorlar, siralari tek düzen haline getiriyorlar. Yerlerde çöp varsa çöp kutularina atiyorlar ve ardindan da siniftaki çöp kutusunu da koridorda bulunan çöp kutusuna bosaltiyorlar. Her cuma günü çocuklar kendi siralarinin üstünü islak mendille siliyorlar. 2 haftadir bunu uyguluyoruz. Bu durum, çocuklarin kendi temizledigi yerlere daha özveriyle sahip çikmalarini ve daha az kirletmelerini sagladi. Bu yüzden bence tüm Türkiye’de uygulanabilecek bir sistemdir. Bu uygulamayi devam ettirecegiz ve umarim tüm Türkiye’ye yayilir” dedi.



“Bu uygulamayi her gün devam ettirebilirsek bir davranis haline gelir”

Küçük yastan itibaren her gün yapilan islerin zamanla bir davranis biçimi haline geldigini belirten Zengin, “Bir çocuga söyleyerek ögretmek yerine yaparak ögretmek her seyi uzun vadede daha geçerli kiliyor. Bekledigimiz sey, çocugun kendisinin temizledigi bir yeri gün içinde kirletmeden veya kirletse bile o anda eski haline getirmesi. Eger biz bu uygulamayi her gün devam ettirebilirsek bir davranis haline gelir. Tabi okulun tutumu burada çok önemli. Bu uygulama yapilirken ögretmenler de çocuklarla beraber siniflarini temizliyorlar. Birlikte ortak bir kültür olusturmak, yasadigin yeri temiz tutmak ve sahip çikmak anlaminda çok önemli oldugunu düsünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Ilk baslarda çekiniyorduk fakat çok olumlu tepkiler aliyoruz”

Ögrencilerin ailelerinin de uygulama ile birlikte degisen davranis biçiminden memnun olduklarini belirten Serkan Can Zengin, “Ilk baslarda ‘Çocugum sinifi mi temizleyecek’ tepkisi olabilir diye projeyle ilgili çekindik. Fakat bu durumun pedagojik olarak ne kadar önemli oldugunu velilere anlattik. Beklenenin aksine tepkiler çok olumlu geliyor. Çünkü ailelerin de ayni derdi var. Evde odasini toplamayan çocuk veya yemekten sonra tabagini ya da masayi toplamaya yardim etmeyen çocuk sayisi yüksek. Bu yüzden evdeki hal ve davranislara da projenin katki saglayacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.



“Evde oldugu gibi okuldaki sorumluluklarimizi da yerine getirmeyi ögreniyoruz”

Okulda da sorumluluk sahibi olarak davranislarinin biçimlendigini belirten 7. sinif ögrencisi Ecrinaz Rabia Karaasma “Sinifim Temiz projesi bizim çesitli sorumluluklar ve görevler almamizi saglayan bir proje. Aksam siniftan çikarken bütün günümüzü geçirdigimiz siralarimizi temizliyoruz. Tahtamizi siliyoruz, çöpleri atiyoruz. Bu proje sayesinde evde oldugu gibi okuldaki sorumluluklarimizi da yerine getirmeyi ögreniyoruz. Ayrica Covid-19 nedeniyle hijyen daha da önem kazanmaya basladi.

Dolayisiyla temizlige de daha fazla önem vermeye basladik” dedi.



“Artik evde de odami topluyorum”

Uygulama ile birlikte olustan temizlik aliskanligi ile evde de kendi esyalarini toplamaya basladigini belirten 7. sinif ögrencisi Ceylin Kayadibi, “Evde de odami topluyorum, tozlari aliyorum gerekli düzenlemeleri yapiyorum. Ben bunlari eskiden fazla yapmiyordum, böyle bir aliskanligim yoktu. Bu proje sayesinde daha sik yapmaya basladim” diye konustu.



“Ailem de memnun olmaya basladi”

Okuldaki uygulama sayesinde degisen temizlik davranisinin evde de etkili oldugunu ve bu durumdan ailesinin de memnun oldugunu belirten Nehir Kutlu sunlari söyledi:

“Proje bana sorumluluk sahibi olmayi ögretti. Artik okulumuz daha temiz oldu. Evde de ayni sekilde temizligimi yapiyorum. Ailem de memnun olmaya basladi.

Kaynak: İHA