Greenmetric Türkiye Ulusal Çalistayi ZBEÜ'de Basladi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde ikinci kez düzenlenen Greenmetric Türkiye Ulusal Çalistayi‘nin açilisi Farabi kampüsünde gerçeklesti.

Greenmetric Türkiye Ulusal Çalistayi ZBEÜ'de Basladi


2010 yilindan bu yana dünya üniversitelerini çevreci uygulamalar ve sürdürülebilirlik açisindan degerlendiren GreenMetric (Yesil Ölçüm) Dünya Çevreci Üniversiteler Platformu Türkiye Ulusal Çalistayi ZBEÜ ev sahipliginde basladi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen açilista, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, UI Greenmetric Baskan Yardimcisi Dr. Junaidi S.S. M.A, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Senol Hakan Kutoglu, Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Zonguldak Belediye Baskan Yardimcisi Erol Yilmaz ve farkli üniversitelerden çok sayida katilimci yer aldi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan törende ilk açilis konusmasini UI Greenmetric Baskani Yardimcisi Dr. Junaidi S.S. M.A yapti. Ardindan söz alan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, yaptigi konusmada çevre bilinci konusunda küresel farkindalik olusturmayi amaçlayan bir platform olan GreenMetric’in, ayni zamanda altyapi, enerji ve iklim degisikligi, atiklar, su kaynaklari, ulasim ve egitim gibi alanlardaki degerlendirmelerle alana önemli katkilar sagladigini ifade etti.

GreenMetric’in bizlere gerçek anlamda bir farkindalik sundugunu belirten Uzun, böylesi platformlarin egitim-ögretim disinda nelere dikkat etmemiz gerektigini bizlere hatirlattigini vurguladi. Uzun, Bartin Üniversitesi’nin Green Metric’teki basarisina dikkat çekerek sunlari söyledi:

“Günümüzde herkesin diline yerlesen su ifadeyi muhtemelen her gün duyuyoruzdur. Dünya degisiyor. Ilk bakista yeterince üzerinde durmadigimiz bu ifadeler aslinda görülenden çok daha fazla sey anlatabilir bizlere. Ilk izlenimi itibariyle basit bir serzenis gibi olsa yerine göre bu ifade özü itibariyle çok daha derinlikli anlamlar içeriyor üzerinde durdugumuz takdirde. Artik bu durum tartisilmaz bir gerçek olarak karsimizda duruyor. Dünya degisiyor hatta bu degisim her zamankinden çok daha hizli. Içimize çektigimiz hava, içtigimiz su, hayatimizi sürdürdügümüz toprak ve dahasi. Bizlerde daha büyük bir endise olusturmaya basladi.

Peki sadece degisen dünya mi? Her ne kadar itiraf edemiyor olsak da degisenin dünya degil aslinda bizler oldugunun da farkindayiz. Bu farkindalik bizlerde gelecek tasavvuru haline de bir anlamda dönüsmesi gerekiyor. Ancak bu endise ile de karisik gelecek perspektifi bizi harekete geçme gücünü de asiladi da diyebiliriz. BM’nin açiklamis oldugu sürdürülebilir kalkinma amaçlarina göz gezdirdigimizde açiklanan 17 maddenin 10’nunun dogrudan veya dolayli olarak yasadigimiz tabiatla alakali oldugunu görüyoruz. Bu demek oluyor ki artik yasadigimiz dogaya bir meta olarak degil hassas dengelere sahip kaynak olarak bakmamiz gerekiyor. 2019 yilinda Türkiye’de 43 üniversite arasinda 16. Olan Bartin Üniversitesi dünyada 950 üniversite arasinda 348. Siradaydi. Sadece 2 yil sonra 2021 yilinda ülkemizde 71 üniversite arasindan onuncu olduk. Ayni yil dünyada da 950 üniversite arasindan 189. siraya çiktik. Yani üniversite sayisi artmasina ragmen siralamadaki yerimiz yükselmeye devam etti. Inaniyorum ki bu çalistaydan edinilecek tecrübelerle birlikte kendimizi daha ileriye bu anlamda tasiyacagiz. Elbette siralamada yukari çikmaktan bahsetmiyoruz ama o siralamada yukari çikmak için yapmamiz gereken ev ödevlerimizi yerine getirdigimizde dogaya olan borcumuzu yerine getirmis oluyoruz.”

Çalistayin açilis töreninde konusan bir diger isim ise ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer oldu. Özölçer, hizla gelisen teknolojinin çevreye verdigi zararlar ve artan dünya nüfusunun dogal kaynaklari tüketmesinin çevre ve sürdürülebilirlik ile ilgili konularin ön plana alinmasini bir zorunluluga dönüstürdügüne dikkat çekti. Gelistirilen çevre dostu politikalar ve sürdürülebilirlik konularinda yaptigi çalismalarla üniversitenin dünyanin ve Türkiye’nin en yesil ve çevreci kampüslerinden biri haline geldigini belirten Rektör Özölçer, bunun gururunu yasadiklarini ifade etti.

Yesil kampüs uygulamalari dogrultusunda su ve atik yönetimi, enerji verimliligi ve sürdürülebilirlik konularinda yürütülen çalismalarin hiz kesmeden devam ettiginin altini çizen Prof. Dr. Özölçer, GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler siralamasinda elde edilen önemli basarilarin üniversite olarak ortaya koyulan yogun çabalarin göstergesi oldugunu hatirlatti. Özölçer, “Dogal çevrenin korunmasi konusu artik hepimizin önemli görevleri arasina girmistir. Bugün ve gelecek kusaklar için insanca bir çevrenin gelistirilmesi bütün topluluklarin, girisimlerin ve kuruluslarin birlikte sorumluluk yüklenmesini gerektirmektedir. Biz de üzerimize düsen sorumlulugun bilincinde olan bir yüksekögretim kurumu olarak çevrenin gelecek nesiller için yasanilabilir bir yer olmasi amaciyla çevreye duyarli çalismalar yapmaya özen göstermekteyiz. Gelistirdigimiz çevre dostu politikalar ve sürdürülebilirlik konularinda ortaya koydugumuz çalismalarin ise üniversitemizin dünyanin ve Türkiye’nin en yesil ve çevreci kampüslerinden biri haline getirmesinin gururunu yasamaktayiz. Çevreye duyarliligi ile taninan üniversitemizde kurumsal kalite politikamizin önemli bir parçasi haline gelen yesil kampüs uygulamalari dogrultusunda su ve atik yönetimi, enerji verimliligi ve sürdürülebilirlik konularinda yürütülen çalismalar hiz kesmeden devam etmektedir. Üniversitemiz tüm kampüslerinde uygulamaya konan sifir atik projesini büyük bir istikrarla sürdürmekte, atik yönetimine iliskin projeleri hayata geçirmekte ve enerji tasarrufu konusunda da önemli çalismalara imza atmaktadir” diye konustu.

Yarin oturumlarla devam edecek olan Greenmetric Türkiye Ulusal Çalistayi’nin bugünkü programi, açilis töreninin ardindan Gökgöl Magarasi’nin gezilmesiyle tamamlandi.
Kaynak: İHA