Ankara Emniyetinden Telefon Dolandiricilarina 4 Ilde Operasyon

Ankara Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü, vatandaslari cep telefonundan arayarak kendilerini banka çalisani olarak tanitip, hesaplarini ele geçiren 10 süpheliye yönelik 4 ilde es zamanli operasyon düzenledi.

Müstekileri cep telefonundan bankaya ait çagri merkezi numarasina benzer yurtdisi numarayla arayarak kendilerini banka çalisani olarak tanitip hesaplarinda olagandisi para çikisi oldugunu ve bunlari kontrol etmek için aradiklarini beyan eden süpheli sahislar, müstekilerin hesaplarini güvene alabilmek için telefonlarina uzaktan erisim programi yüklemeleri gerektigini söyleyerek, bu program vasitasiyla müstekilerin mobil bankaciliklarina erisim sagladilar. Dolandiricilarin, müstekilerin hesaplarindan kredi olusturarak hesaplarindaki tutarlari üçüncü sahislara ait banka hesaplarina transfer edip, hesaplarini bosalttiklari tespit edilmisti.

Ankara Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügünce baslatilan sorusturma neticesinde Antalya’da 1, Konya’da 2, Istanbul’da 2, Izmir’de 5 süpheli sahis 27 Eylül günü yapilan es zamanli operasyon sonucu yakalanarak gözaltina alindi.

Yapilan operasyonda süpheli sahislarin lüks rezidanslarda yasadigi ve lüks bir yasanti içerisinde olduklari görülürken, rezidansta yapilan aramada çok sayida cep telefonu, binlerce sim kart ve laptop ele geçirildi. Yapilan incelemelerde ikametteki sahislarin Türkiye’nin dört bir yanindan yapilan dolandiricilik faaliyetlerinin merkezi oldugu ve islemlerin bu merkezden tek elden yürütüldügü, paralarin bu merkezden transfer edildigi, tespit edilen dolandiricilik faaliyetlerinde banka hesaplarindaki paralarin kurmus olduklari hesap aglari vasitasiyla yurtiçi ve yurtdisi kripto cüzdanlara defalarca transfer yapilarak paranin izini kaybettirmeye çalistiklari, çok kisa bir sürede nakit paraya çevirdikleri belirlendi.

Ayrica, yapilan incelemelerde süpheli sahislarin; kapora dolandiriciligi, sigorta dolandiriciligi, kendisini avukat olarak tanitma yöntemiyle dolandiricilik, bahis dolandiriciligi, sahte fatura ve benzer yöntemlerle vatandaslari milyonlarca TL zarara ugrattiklari tespit edilerek; binlerce vatandasin açik kimlik bilgilerinin oldugu dijital kayitlar da ele geçirildi.

Gözaltina alinan süphelilerden 2’si ifadelerinin ardindan serbest birakildi, 8 sahis ise 30 Eylül günü Ankara 10. Sulh Ceza Hakimligine sevk edildi. Süphelilerden 7’si tutuklandi, 1’i adli kontrol karari ile serbest birakildi.
Kaynak: İHA