Ordu'da Nefes Kesen Tatbikat

Ordu’da bölgesel düzeyde düzenlenen ve 10 ilden 697 personelin katilim sagladigi sel, taskin, kayip arama ve kurtarma temali tatbikat gerçegini aratmadi.

Ordu'da Nefes Kesen Tatbikat
Içisleri Bakanligi ve AFAD Baskanligi tarafindan 2022 yilinin Afet Tatbikat Yili olarak ilan edilmesi dolayisiyla Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) tarafindan Melet Irmaginda sel, taskin, kayip arama-kurtarma temali bölgesel düzey saha tatbikati gerçeklestirildi.

Hazirlanan senaryolar gerçegini aratmazken, ekiplerin sudan, arama kurtarma köpekleriyle, karadan ve helikopterle havadan hizli müdahalesi nefes kesti.

Hazirlanan senaryo geregi, Meteoroloji Bölge Müdürlügü’nden metrekareye 216 kilogram yagis bilgisinin alinmasinin ardindan Altinordu ilçesi Cumhuriyet ve Kayabasi Mahallesi’nin sel ve taskindan etkilenmesi neticesinde acil durum ihbar ve çagri hattina gelen bilgiler isiginda il genelinde yasanan olumsuzluklar ilçeler bazinda siralandi, Melet Irmagi’nda mahsur kalan 15 vatandas ile kaybolan 9 kisi kurtarildi.

“Ordu afet yönünden hareketli”

AFAD Ordu Il Müdürü Osman Isik, program sonrasi yaptigi açiklamada, “Ordu ilimiz afet yönünden çok hareketli. Içisleri Bakanligimizin 2022 tatbikat yili çerçevesinde ilimizde bölgesel tematik sel ve taskin arama-kurtarma tatbikati gerçeklestirdik. Tatbikatimiza komsu ve destek illerinden 10 il istirak etti. 697 personel, 128 is makinesi katildi ve tatbikatimizi basarili bir sekilde icra ettik. Senaryo geregi 216 kilogram yagisin düsmüs oldugu bölgeye senaryo geregi Melet Irmagi vadisinde taskin meydana geldi. Senaryo, 15 vatandasimizin mahsur kalmasi ve 9 vatandasin da kayip olmasi üzerine kuruldu. Dere içerisinde kaybolan ve mahsur kalan vatandaslarimizi 10 ilden gelen ekipler, STK’lar, gönüllüler ve yerel destek ekipleri ile birlikte, tüm kurum ve kuruluslar ile paydaslarimiz ile beraber tam plan çerçevesinde tatbikatimizi icra ettik” dedi.



“Vatandaslar uyarilari dikkate alsinlar”

Vatandaslara uyarilarda da bulunan AFAD Müdürü Osman Isik, “Afet öncesi alinacak tedbirler ve risk yönetimi çok önemli. Vatandaslar açiklanan resmi uyarilari dikkate alsinlar, önlemleri alsinlar ve tedbirli olsunlar. Özellikle taskinlar ve sel sulari zamaninda, yagis uyarilari zamaninda dere yataklarindan uzak dursunlar. Gerekli tedbirleri almasi ve Afet Farkindalik Egitimi almasi çok önemli, bu konuda tüm vatandaslarimizi kurumumuza davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“Her türlü afete hazir oldugumuzu görmüs olduk”

Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Yusuf Çinkil, olabilecek bir afet olayina karsi her zaman hazir olduklarini belirterek, “2020 yilinin tatbikat yili olarak belirlenmesinden dolayi Türkiye Afet Müdahale çerçevesinde tüm paydaslarin bir araya gelmesiyle bugün sel ve taskin tatbikati gerçeklestirildi.

Bölgesel olarak bakildiginda 10 tane ili ilgilendiren bir tatbikat oldu. Bu çerçevede Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi olarak biz de gerek su üstü ve alti arama kurtarma, gerekse karadan arama ve kurtarma, gerekse Sahil Güvenlik Komutanligi’nin helikopter destegi ile yapmis oldugu kurtarma tatbikati basarili bir sekilde neticelendirildi. Insallah afetsiz ve kazasiz bir yil geçiririz, bundan sonra olabilecek her türlü afette de hazir oldugumuzu biz bugün görmüs olduk ve çalismalarimizi da bu dogrultuda devam ettirecegiz” diye konustu.

Tatbikata farkli illerden katilim saglayan ekipler ise senaryonun gerçegini aratmadigini belirterek, bu tür organizasyonlarin kendileri için son derece önemli oldugunu söylediler.
Kaynak: İHA