TVHB Merkez Konseyi Baskani Eroglu Açiklamasi 'Kuduz; Tek Saglik, Sifir Ölüm'

Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, "Bu yil dünya çapinda 15’incisi kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün temasi ’Kuduz; tek saglik, sifir ölüm’" dedi.

TVHB Merkez Konseyi Baskani Eroglu Açiklamasi 'Kuduz; Tek Saglik, Sifir Ölüm'
TVHB Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada dünya için halen küresel bir tehdit olan kuduzun ölümcül ensefalite sebep olarak insan ve hayvan sagligini etkileyen önemli zoonotik hastaliklardan biri oldugunu vurgulayarak, tilki, kurt, çakal gibi yabani memeliler ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insana isirik, salya ve tirmalama gibi yollarla bulasabildigine dikkat çekti. Eroglu, kuduz hastaliginin ne oldugu ve hastalikla nasil mücadele edilecegi konusunda farkindaligi arttirmak ve ölümlerin önüne geçmek amaciyla her yil 28 Eylül’ün Dünya Kuduz Günü olarak anildigina dikkat çekerek sunlari dedi:

"Kuduz asisinin mucidi Louis Pasteur’ü ölüm tarihi 28 Eylül 1895 olup, onun anisina duyulan saygi ile 28 Eylül 2007 yilindan beri Dünya Kuduz Günü olarak kutlanmaktadir. Kuduz hastaligi halen 150’den fazla ülke ve bölgede görülmektedir. Klinik semptomlar ortaya çiktiktan sonra yüzde 99 ölümcül olan bu hastalik dogru bir asilama protokolü ile günümüzde yüzde yüz önlenebilmektedir. Dünya çapinda her yil 60 binden fazla kisinin kuduz enfeksiyonundan öldügü tahmin edilmektedir. Kuduz virüsünün yayilmasinda ana rezervuar olarak evcil köpekler önemli rol oynamaktadir. Insan ölümlerinin hemen hemen çogu (yüzde 99’a kadar) enfekte köpeklerin isirmasi sonucu meydana gelmektedir. Küresel olarak köpeklerde yüzde 70 oraninda asilama hedefi ile kuduz hastaliginin yayilmasi önlenebilmektedir."

Bu yil dünya çapinda 15’incisi kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün temasinin ’Kuduz; tek saglik, sifir ölüm’ oldugunu belirten Eroglu söyle devam etti:

"Hayvanlardan insanlara geçen hastaliklarla mücadelede en etkili çalismalar veteriner halk sagligi biliminin konularindandir. Kuduz hastaliginin insan ve hayvan hekimlerinin is birligini ifade eden “Tek Saglik” yaklasimi ile bölgesel ve küresel düzeyde ele alinmasi gerekmektedir. Dünya Saglik Örgütü (WHO), Dünya Hayvan Sagligi Örgütü (OIE), Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ve Kuduz Kontrolü için Küresel Ittifak (GARC), kuduza karsi birlesik isbirligi olusturmus ve 2030 yilina kadar köpek aracili kuduz enfeksiyonu ile sifir insan ölümü sloganli küresel hedefine ulasmak için ülke merkezli olarak gelistirilen stratejik plan ’tek saglik” yaklasimini hedefleyen bir is birligini içermektedir. 2030 hedefi için köpek popülasyonlarini yöneterek enfeksiyon bulasini önlemek, köpeklerin asilanmasi ile sürü bagisikligini saglamak, maruziyet sonrasi profilaksi ve bakim hizmetleri saglamak gibi çok yönlü stratejilerin sürdürülmesi gereklidir. Kuduz hastaliginda köpekler hastaligin kaynagi degil bilakis insanlar gibi magdurlaridir. Bu ölümcül hastaligi önlemek ve en nihayetinde hayvan sagligini ve halk sagligini korumak amaciyla toplumsal farkindaligin arttirilmasi, sahipli hayvanlarin her yil kuduz asilarinin yaptirilmasi, takip edilmesi ve kayit altina alinmasi, sahipsiz hayvanlarin yerel yönetimlerce toplanilarak kisirlastirma, asilama, kimliklendirme islemlerinin aksamadan yürütülmesi, hastaligin tespit edildigi bölgelerde yaban hayatina yönelik oral asilama çalismalarinin ara verilmeden uygulanmasi yani evcil hayvanlarin, vahsi hayatin ve çiftlik hayvanlarinin es zamanli asilanmasini birlestiren bütüncül bir yaklasimin uygulamaya konulmasi gerekmektedir. Korunma tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir yaklasiminin bir mecburiyet haline geldigini dikkate alarak, yerel, ulusal ve evrensel anlamda insanlarin, hayvanlarin ve çevrenin tam sagliga ulastirilmasi için basta beseri hekimler ve veteriner hekimler olmak üzere farkli disiplinlerin birlikte çalismasi ve isbirligini ifade eden tek saglik kavraminin ülkemizde de gelismis ülkelerde oldugu gibi islevsel yapilarinin tanimlanmasi ve biran önce uygulamaya geçilmesi zaruri hale gelmistir. Bu amaçla dogrudan Cumhurbaskanligina bagli Hastalik Kontrol ve Izleme Merkezi (HAKIM) kurulmalidir."

Eroglu sunlari kaydetti:

"Türk Veteriner Hekimleri Birligi olarak bir kez daha belirtmek isteriz ki, zoonotik hastaliklar ile mücadelede basari tek saglik yaklasimi ve uygulamasi ile mümkün olacaktir. Yukarida belirtilen konular dikkate alindiginda acilen yapilmasi gereken kamu yapilanmasinda uluslararasi kabullere uygun etkin, motivasyonu yüksek, yetki ve sorumluluk kargasasi yasanmayan, çözüm odakli, merkezden tasraya emir komuta zinciri içinde çalisan bütüncül bir yapilanmanin, Tarim ve Orman Bakanliginda Veteriner Isleri Genel Müdürlügü ile Saglik Bakanliginda Veteriner Halk Sagiligi Genel Müdürlügü’nün kurulmasidir."
Kaynak: İHA