Azerbaycan Büyükelçisi Mammadov Açiklamasi 'Artik Azerbaycanli Mülteci Veya Göçmen Yoktur'

Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov, 2’nci Daglik Karabag Savasi Zaferi’ne iliskin, "Gencecik çocuklar, Ermeni isgali altinda olan Azerbaycan topraklarinin yüzde 20’sinin her karisini öz kaniyla yogurup, her karisini öz kaniyla sulamistir. Bu canlarin, bu genç insanlarin hayati pahasina biz topraklarimizi 44 gün içerisinde isgalden kurtardik. Artik Azerbaycanli mülteci veya göçmen yoktur" dedi.

Azerbaycan Büyükelçisi Mammadov Açiklamasi 'Artik Azerbaycanli Mülteci Veya Göçmen Yoktur'
Azerbaycan’in Ankara Büyükelçiligi tarafindan Azerbaycan’in toprak bütünlügü korumak amaciyla canlarini feda eden sehitler için anma programi düzenlendi.

Programa, Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov’un yani sira Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani ve AK Parti milletvekili Samil Ayrim, Albay Erhan Altunok, çok sayida sehit ve gazi yakinlari ve askeri personel katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan program, sehitlerin anisina hazirlanmis olan kisa film gösterisinde 2’nci Daglik Karabag Savasi’ndaki mücadeleden kisa kesitler verilmesinin ardindan Kur’an Tilaveti ile devam etti.

“Artik Azerbaycanli mülteci veya göçmen yoktur”

Uluslararasi kuruluslarda alinan kararlarin uygulanmadigini ve bunun içinde ortada bir sebep olmadigina dikkati çeken Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov, “Azerbaycan öz ordusuna güvenirdi, öz kardeslerine güvenirdi. 15,16 ve 17 yasindaki çocuklarimiz, Türk Harp Okulu’nda egitim aldi. Simdi onlar komutanlik yapip ordumuzu yönetiyorlar. Güçlü Azerbaycan ordusu, ekonomisi kuruldu. Ermenilerin tahribati sonucunda Azerbaycan Türklerinin yasadigi köylere, kentlere saldirilarin arttigi zamanlarda yine sehit verdik. Cumhurbaskanimiz, ordumuzun en büyük komutani Ilham Aliyev’in orduya verdigi emre göre topraklarimiz isgalden kurtarilmaya basladi.

Gencecik çocuklar, Ermeni isgali altinda olan Azerbaycan topraklarinin yüzde 20’sinin her karisini öz kaniyla yogurup, her karisini öz kaniyla sulamistir. Bu canlarin, bu genç insanlarin hayati pahasina biz topraklarimizi 44 gün içerisinde isgalden kurtardik. Artik Azerbaycanli mülteci veya göçmen yoktur. Azerbaycan vatandaslari, Azerbaycan Anayasasi’na göre istedikleri yerde yasama hakkina sahiptirler” diye konustu.



“Azerbaycan, Daglik Karabag’da 3 milyardan fazla ekonomik degere sahip projeleri hayata geçirmektedir”

Mammadov, Ermenistan isgalinden kurtarilan Karabag bölgesinin Azerbaycan tarafindan yeniden insa edildigini belirterek, “300’den fazla köyümüz, büyük sehirlerimiz, kentlerimiz yok oldu. Insanlarin yasadigi bölgelerde bulunan 67 camiden 65’i yok oldu. 3 tanesinde de hayvanlari sakliyorlardi. Bütün müzelerimiz, tiyatrolarimiz, abidelerimiz mahvedildi. Azerbaycan’in mirasi o bölgeden silindi ama biz yeniden bunlari kurmaktayiz. Altyapilar olusturmaktayiz, yollar yapmaktayiz, akilli köyler ve kentler yapiyoruz ve yapacagiz. Bir yil önce 20 Ekim 2020’de Fuzuli Havaalani açildi. Azerbaycan, Daglik Karabag’da 3 milyardan fazla ekonomik degere sahip projeleri hayata geçirmektedir” degerlendirmesinde bulundu.

"Biz hangi milletin ne oldugunu biliyoruz"

Azerbaycan topraklarinda yaklasik 200 yildir katliam yasandigini ve bu durumun en son örneklerinden biri olan ‘Hocali Katliami’ni yasadiklarini animsatan Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani ve AK Parti milletvekili Samil Ayrim, "26 Subat 1996’da yaslilari, gençleri, kadinlari ve çocuklari öldürdüler. Kafalarini kestirip, derilerini yüzdüler. Biz, bunlara sahit olduk. Bunlari söylerken bile insanin aglayasi geliyor ama bunlari yasadik. Iste bu toplum, iste bu cografyada yasayan insanlar maalesef bunlari yasadi. Biz hangi milletin ne oldugunu biliyoruz. En son 12 Eylül günü kallesçe mayin dösemek bahanesiyle yine Azerbaycan sinirlarina girdiler ve 70’e yakin genç kardeslerimizi sehit ettiler. Bunlari unutmuyoruz” ifadelerini kullandi.

Ayrica Mammadov, "Maalesef her zaman sehitlerimiz olmaktadir. Allah sehitlerimize rahmet eylesin. Azerbaycan milleti hiç bir zaman sehitlerini unutmayacaktir" dedi.

Anma programi, açilis konusmalarinin ardindan sehitlerin anisina keman ve piyano dinletisi ile son buldu.
Kaynak: İHA