Rusya-Gürcistan Sinirinda 20 Kilometrelik Araç Kuyrugu

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ülkede kismi seferberlik ilan etmesinin ardindan Rusya-Gürcistan sinirinda 20 kilometrelik araç kuyrugu olusurken, son 1 haftada Gürcistan-Rusya sinirindan 115 bin kisinin geçtigi aktarildi.

Rusya-Gürcistan Sinirinda 20 Kilometrelik Araç Kuyrugu
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in 21 Eylül’de ülkede kismi seferberlik ilan etmesinin ardindan silah altina alinmak istemeyen Ruslar komsu ülkelere kaçmaya devam ediyor. Rusya’nin Gürcistan’la olan sinir kapisi Larsda her geçen gün araç kuyrugu uzarken, bugün sinirdaki araç kuyrugunun 20 kilometreyi buldugu ifade edildi. Sinirdaki yogunluk nedeniyle araçla Gürcistan’a geçisin yaklasik 35-40 saat sürdügü, bisikletle ve yaya olarak geçisin yaklasik 8-10 saat sürdügü belirtildi.

Lars’da memur sayisi artirildi

Gürcistan Maliye Bakanligi’nin Gelirler Idaresi Baskanligi, Rusya’dan ülkeye yolcu akisinin artmasi nedeniyle Lars gümrük kontrol noktasindaki durum hakkinda açiklamada bulundu. Baskanlik, Lars’daki gümrük kontrol noktasinin özel bir çalisma moduna geçtigini aktararak, “24 saat gümrük kontrol islemlerinin yapilabilmesi için Gürcistan topraklarindan geçen kontrol noktalarinda gümrük memuru sayisi artirilmistir. Burada, Rusya Federasyonu’ndan Gürcistan’a Lars gümrük kontrol noktasindan geçen kamyonlarin gümrük kontrol prosedürlerinin kismen ertelendigini açikliyoruz. Gümrük kontrol noktalarinin ortak yönetimi çerçevesinde, artan uluslararasi navlun cirosunun sürdürülebilirligini saglamak için Gelirler Idaresi, komsu ülkelerin Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan’in ilgili gümrük idareleri ile yogun temas halindedir” Ifadelerine yer verildi.



“Durum kontrol altinda”

Kabine toplantisinin ardindan kameralar karsisina geçen Maliye Bakani Lasha Hutsishvili, "Gümrük ve sinir kontrolü belirlenmis kurallara göre hayata geçiriliyor. Gelis noktalarinda bilgi toplaniyor, analizler yapilmakta ve ancak bundan sonra su veya bu kisi hakkinda bir karar veriliyor. Ülkemizin sinirini geçen vatandastan sorumlu olan her kurum bu yönde çok aktif çalisiyor. Artan akislar nedeniyle kurumlar her zamankinden daha fazla is yüklendi. Sinir geçislerinin hizini aktif olarak kontrol eden, hem güvenlik hem de mali düzenden sorumlu tüm kurumlarin is yükü artti. Durum kontrol altinda. Sinir kapisinda dramatik bir durum yok. Ülkeye giren ve çikanlarin sayisi artti, bu nedenle bu konu yakindan takip ediliyor” dedi.



Rusya Gürcistan sinirina zirhli araç ve asker sevk etti

Rusya, Gürcistan sinirindaki yogunlugun ardindan Lars sinir kapisina zirhli araç ve asker sevk etti. Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafindan yapilan açiklamada, zirhli araç ve askerlerin Lars’ta bir kontrol noktasi kurmak için degil vatandaslarin herhangi bir sinir formalitesini tamamlamadan kontrol noktasini asmak ve ülkeyi terk etmek istememesi için bir önlem oldugu ifade edildi.

Son bir haftada Rusya-Gürcistan sinirindan 115 bin kisi geçti

Rusya’ya bagli Kuzey Osetya-Alanya Özerk Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi Irbek Tomayev yaptigi açiklamada, “Son bir hafta içinde, 115 bin kisi Lars gümrük kontrol noktasindan her iki yönde Rusya-Gürcistan sinirini geçti. Bu gösterge bir önceki haftaya göre yüzde 23,3 daha fazladir” ifadelerini kullandi.

Tomayev ayrica, “Son 1 haftada 37 bin 500 araç çift yönlü hareket etti. Su anda Rusya-Gürcistan sinirinda 3 bin 500 araba ve bin 300 kamyon kuyrukta bekliyor” dedi.



Muhalefet Rusya ile sinirlarin kapatilmasini istiyor

Rusya’da kismi seferberlik ilanindan sonra Gürcistan’a akin eden on binlerce Rusya vatandasi nedeniyle muhalefetteki Strateji Agmasenebeli Partisi’nin lideri Giorgi Vasadze, hükümetten Gürcistan sinirinin Rusya vatandaslari için kapatilmasini talep etti. Vasadze, “Son birkaç gündür her gün on binlerce Rusya vatandasi Gürcistan’a girerken, Lars’taki kontrol noktasinda büyük bir kuyruk olustu. Bu nedenle partimiz, Rusya vatandaslari için sinirin derhal geçici olarak kapatilmasini talep ediyor” dedi.



“Gürcistan’a kaçan Ruslar FSB ile isbirligi yapmak zorunda kalacaklar”

Gürcistan’in ünlü siyaset bilimcisi Gia Khukhashvili, Gürcistan’a gelen Ruslara yönelik yerel bir televizyon kanalinda yaptigi degerlendirmesinde, “Rusya’dan kaçip Gürcistan’a gelenlerin hepsi FSB’nin ajanlari degil, ancak onunla isbirligi yapmak zorunda kalacaklar. Bu insanlardan bazilari dogrudan ajan, bazilari ise gerçek mülteciler, ancak savas nedeniyle Rusya’dan kaçanlar bir gün Gürcistan’da kendi amaçlari için çok kolay manipüle edilecekler. Çünkü vatanlarina dönmek zorunda kalacaklar. Islerini yapmazlarsa Rusya’ya geri dönemezler, bunu biliyorlar” dedi.

Kaynak: İHA