Rusya'da Kismi Seferberlik Karsiti Gösteriler Devam Ediyor

Rusya’ya bagli Kuzey Kafkasya ülkelerinden Dagistan’da, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in kismi seferberlik karari protesto edildi. Protesto sirasinda gözaltina alinan bir gösterici, kendisine tokat atan polise kafa atarak karsilik verdi.

Rusya'da Kismi Seferberlik Karsiti Gösteriler Devam Ediyor


Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in 21 Eylül’de ülkede kismi seferberlik ilan etmesinin ardindan patlak veren protestolar sürüyor. Rusya’ya bagli Dagistan Özerk Cumhuriyeti’nin baskenti Mahaçkale, Yakutistan, Irkutsk, Reftinsky ve Arhangelsk’de eslerini ve çocuklarini askere göndermek istemeyen kadinlar sokaga indi. Kadinlar, "Çocuklarimizi neden götürüyorsunuz?" diye bagirarak, "Kime saldirildi? Rusya’ya mi saldirildi? Ukrayna’ya saldiran bizdik. Rusya Ukrayna’ya saldirdi! Savasi durdurun!" ifadelerini kullandi. Zaman zaman göstericiler ile polis arasinda tansiyon yükselmesi ile polis göstericilere copla müdahale etti. Protesto sirasinda 5 kisi gözaltina alinirken, gözaltina alinan bir gösterici ise kendisine tokat atan polise kafa atarak karsilik verdi.

Dagistan’dan Ukrayna’ya gönderilen en az 300 kisinin öldügü düsünülüyor

Dagistan’dan Ukrayna’ya simdiden binlerce asker tedarik edildigine inaniliyor ve son yapilan analizler, Dagistan’in savasta diger Rus bölgelerinden daha fazla kayip verdigi tahmin ediliyor. Bu ayin baslarinda yapilan bir analize göre, Ukrayna’da Rusya saflarinda savasan en az 300 Dagistanli askerin öldügüne inaniliyor.

Rusya merkezli insan haklari ve medya projesi OVD-Info, Putin’in kismi seferberlik karari sonrasi ülkenin dört bir yaninda baslayan gösterilerde bugüne kadar 2 bin 247 kisinin gözaltina alindigini açikladi.

Kaynak: İHA