BM Açiklamasi 'Ukrayna'da Savas Suçu Islendi'

Birlesmis Milletler Insan Haklari Konseyi tarafindan yapilan açiklamada, Ukrayna’da savas suçlarinin islendigine iliskin kanitlar elde edildigi belirtildi.

BM Açiklamasi 'Ukrayna'da Savas Suçu Islendi'
Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi’ne bagli komisyonun Ukrayna’nin Kiev, Çernihiv, Harkov ve Sumi bölgelerinde yaptigi sorusturmanin bulgulari açiklandi. Konsey tarafindan yapilan açiklamada, Rus gözalti merkezlerine götürülen eski tutsaklarin darp edildikleri, elektrik sokuna maruz kaldiklari ve soyunmaya zorlandiklarina iliskin ifade verdigi belirtildi.

Komisyon Baskani Erik Mose yaptigi açiklamada, uzmanlarin Ukrayna’da 27 kasaba ve yerlesim yerinin yani sira mezarliklari, gözalti ve iskence merkezlerini ziyaret ettigini, 150’den fazla magdur ve tanikla, savunma gruplari ve hükümet yetkilileriyle görüstügünü söyledi.

Mose, "Komisyon tarafindan elde edilen delillere göre Ukrayna’da savas suçlarinin islendigi sonucuna varildi. Ziyaret ettigimiz bölgelerdeki çok sayida infaz olayi bizi sasirtti. Komisyon su anda 16 kasaba ve yerlesim bölgesindeki bu tür ölümleri arastiriyor” dedi.

Uzmanlarin 4 ve 82 yaslari arasinda cinsel siddet magdurlari tespit ettiklerini kaydeden Mose, komisyonunun bulgulariyla ilgili Uluslararasi Ceza Mahkemesi ile temas halinde oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA