'Enflasyonla Mücadeleye Degil, Büyümeye Odaklaniliyor'

TCMB’nin faiz kararini açiklamasinin ardindan degerlendirmelerde bulunan deneyimli Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoglu, “Enflasyonla mücadeleye degil, büyümeye odaklaniliyor” dedi.

'Enflasyonla Mücadeleye Degil, Büyümeye Odaklaniliyor'
TCMB politika faizini 100 puan indirerek yüzde 12’ye çekti. Bir gün önce de ABD Merkez Bankasi FED 75 baz puanlik bir faiz artisina gitti. Arkasindan da Ingiltere Merkez Bankasi’nin 50 puanlik artisi geldi. Konuyla alakali olarak Altinbas Üniversitesi Isletme Fakültesi Ögretim Üyesi deneyimli Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoglu alinan kararlar neticesinde ekonomik gelismelerin seyrini degerlendirdi. Prof. Dr. Hayri Kozanoglu, tüm dünyada ekonomik durgunluk ve issizlik pahasina enflasyonla mücadele egilimi ortaya çikarken Türkiye’nin sadece büyüme temposunu sürdürmeye odaklandigini dile getirdi ve bu yaklasimin piyasalarda fiyatlandigi, faiz indiriminin döviz piyasalarinda önemli bir sarsinti olusturmadigini söyledi.



“Kurlari siçratmasi beklenirdi”

Prof. Dr. Hayri Kozanoglu, küresel ekonomideki egilimlerin tersine böyle bir faiz indiriminin normalde kurlari siçratmasinin bekledigini söyledi.

Buradan hareketle TCMB politika faizlerinin, parasal aktarim mekanizmasinda öncü rolünü yitirdigi, sadece bankalara ucuz likidite pompalamaya hizmet ettigi degerlendirmesini yapti.

TCMB politika metninde de enflasyonun artisinin tamamen dis etkenlere baglandigina dikkat çeken Prof. Dr Kozanoglu, bunda jeopolitik gelismelerin enerji maliyetlerinde olusturdugu artislarin, küresel emtia ve gida fiyatlarinda yükselisin de etkisinin öne çikarildigini vurguladi. Prof. Dr Kozanoglu, “Ekonomik temellerden uzak fiyatlama davranislarindan söz edilerek ekonomi yönetiminin hatalari ve TCMB’nin düsük faiz politikasinin enflasyona katkisi göz ardi ediliyor. Ekonomide yavaslama korkusu ön plana çikariliyor. Sadece dis talepte yavaslama ile açiklaniyor. Hâlbuki genis halk kesimlerinin satin alma güçlerinin düsmesinin talebe olumsuz etkisinin, temmuzdaki ücret zamlarinin ivmesini sürdüren enflasyon karsisinda erimesinin olusturdugu yoksullasmanin göz ardi edilmemesi gerekirdi” seklinde konustu.

Prof. Dr. Kozanoglu’na göre Türkiye’nin, enflasyonun hiz kestigi, issizligin tek haneli oranlara düstügü, cari açigin kapanma yoluna girdigi bir ortamda seçime gitmesi olanaksiz. Ekonomi yönetiminin bütçe harcamalarini artirmaktan baska bir seçeneginin görünmedigi de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kozanoglu, bunun da daha yüksek enflasyon anlamina geldigini söyledi.

Kaynak: İHA