Bursa Büyüksehir'le Sokakta Hayat Var
Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan bu yil 15.’si gerçeklestirilecek ‘Sokak Oyunlari Senligi’, unutulmaya yüz tutan sokak oyunlarini çocuklarla bulusturacak.

Çocuklarla birlikte bocce ve sokak bowlingi oynayan Baskan Aktas, miniklerin eglencesine ortak oldu. Yunuseli Havalimani’nda yapilacak olan 15. Sokak Oyunlari Senligi’nde, 55 sokak oyunu istasyonu ile 15 atölye alani bulunacak. Bunlarin yani sira Rafadan Tayfa, Karizma Show, Gönül Yeprem ve Sazlambaç gibi isimler, senlikte yer alacak.
Günümüzde sokak oyunlari kültürünün kaybolmak üzere oldugunu söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, teknolojik gelismelerin ve hizli sehirlesmenin çocuklari sokak oyunlari yerine bilgisayar basina yönlendirdigini söyledi.
Günümüz dünyasinda çocuklarin teknolojiden bagimsiz yetismesinin mümkün olmadigini ifade eden Baskan Aktas, “Çocuklarimizin geleneksel sokak oyunlarini oynayabilecekleri ortamlari hazirliyoruz. Bunlarin gelisimde çok etkili ve kiymetli oldugunu biliyoruz. Sokak oyunlari, çocuklarin gelisimine de ciddi katkilar sunuyor. Saklambaç, körebe ve cilli gibi onlarca oyun, çocuklar için paylasma, yardimlasma, hayata hazirlanma ve arkadaslariyla birlikte aktivite yapma anlamina geliyor. Bu oyunlar, çocuklarimiza çözüm üretmeyi, paylasmayi, uzlasmayi ve yardimlasmayi ögreten, kisisel gelisimlerine katkida bulunan unsurlardir. Çocuklarimizin hayal güçlerini daima gelistiren sokak oyunlarimizin bu anlamda kültürümüzde önemli islevi var” dedi.
Türk dünyasi oyunlari
Çocuklarin saf, temiz ve masum dünyalarina sokak oyunlarinin çok önemli katkilar sundugunu anlatan Baskan Aktas, kendi çocukluk döneminde mahalle aralarinda, bos arsalarda, parklarda ve bahçelerde gönüllerince oyunlar oynadiklarini ifade etti.
Her yörenin kendine has oyunlari ve kültürü bulundugunu, ‘sek sek, mas güresi, istop, gazoz kapagi, kuka devirme ve ayak ipi’ gibi oyunlarin Bursa’da özellikle çok tercih edildigini söyleyen Baskan Aktas, “Bu yil 15.sini gerçeklestirecegimiz Sokak Oyunlari Senligi ile unutulmaya yüz tutmus sokak oyunlarimizi gündeme getirmeye devam ediyoruz. Hem bu oyunlarimizi yasatarak gelecege tasiyoruz hem de çocuklarimiz arasindaki sosyal iletisimi artiriyoruz. Sokak Oyunlari Senligi’ni bu yil, sehrimizin Türk Dünyasi Kültür Baskenti olmasi sebebiyle ‘Türk dünyasi oyunlari’ konseptiyle hazirladik. Senligimiz her yil genisleyerek yoluna devam ediyor. 7’den 77’ye herkesi tüm etkinliklerin ücretsiz olacagi senlik için herkesi Yunuseli Havalimani’na bekliyoruz” diye konustu.
Baskan Aktas, etkinligin sonunda beraberindeki AK Parti Osmangazi Ilçe Baskani Ufuk Cömez ile birlikte çocuklara simit ikram etti.
