Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan'in Baris Istemedigini Ve Hala Intikamci Fikirlerle Yasadigini Görüyoruz'

Ermenistan isgalinden kurtarilan Laçin sehrini ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “Ermenistan’in baris istemedigini ve hala intikamci fikirlerle yasadigini görüyoruz” ifadelerini kullanarak, “Kimsenin çagrisi, hiçbir beyani, hiçbir girisim bizi durduramaz. Topragimizdayiz ve topraklarimizi koruyoruz” dedi.

Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan'in Baris Istemedigini Ve Hala Intikamci Fikirlerle Yasadigini Görüyoruz'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, 26 Agustos’ta Ermenistan isgalinden kurtarilan Laçin sehrini ziyaret etti. Azerbaycan Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Aliyev’in Laçin ilini ziyaret ederek Laçin Uluslararasi Havalimani’na gidecek olan 2 bin 400 metre uzunlugundaki tünelin yapimini inceledigi ve Laçin sehrinin merkezine Azerbaycan bayragini göndere çektigi belirtildi.

“Laçin’in kurtulusu her zaman tarihte kalacak”

Aliyev, “Biz Laçin sehrini geri aldik. Bu tarihi bir olaydir. Laçin’in kurtulusu her zaman tarihte kalacaktir. Bugün Laçin sehrinde, sehrin merkezinde, Azerbaycan bayragini kaldirdim. Bu bayrak sonsuza kadar burada dalgalanacak” dedi.



“Her köyde ve sehirde Ermeni vandalizminin izleri var”

Laçin’in Ermenistan’in isgalinde kalan diger tüm yerlesim yerleri gibi Ermenilerin vandalizminin izlerini tasidigini ifade eden Aliyev, “Ermeni vandalizminin tezahürleri her köyde, her sehirde var. Agdam sehri tamamen Fuzuli’nin yani sira Cebrail sehrinin tüm köyleri de yerle bir edildi. Laçin sehri de dahil olmak üzere bazi yerlerde Ermeniler yasadisi yerlesimler gerçeklestirdiler, Ermenistan’dan ve çogunlukla yurtdisindan, Suriye ve Lübnan’dan Ermeni kökenli insanlar getirdiler. Bu bir savas suçudur, tüm uluslararasi sözlesmelerde savas suçu olarak kabul edilmistir ve bu suç dünya toplumunun gözlerinin önünde gerçeklesmistir” diye konustu

“Sehitlerimizin canlari ve kanlari pahasina bu topraklardayiz”

Laçin sehrinin büyük bir bölümünün tamamen yikildigini ve tahrip edildigini vurgulayan Cumhurbaskani Aliyev, “Ancak yine de, bazi yerlerde yasadisi yerlesim gerçeklestirildi.

Dünya toplumu, Bu konuyla dogrudan ilgilenen Minsk Grubu Esbaskanlari da dahil olmak üzere, sadece görmezden geldiler. Ancak, tarihi, kadim Azerbaycan topragimiz Laçin’in Ermenilestirildigini, burada kaçak yerlesim yapildigini görüyordular. Ama sanki kabul etmisler gibi görmezden geldiler. Biz Azerbaycan halki buna asla razi olamayiz. Her zaman, topraklarimizda ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasina asla izin veremeyecegimizi söyledim. Kahraman asker ve subaylarimizin sayesinde, bugün sehitlerimizin cani ve kani pahasina bu topraklardayiz” dedi.



"Ermenistan baris istemiyor, hala intikamci fikirlerle yasiyor”

Ikinci Karabag Savasi’nin Ermenistan’in tam maglubiyetiyle sonuçlandigini belirten Aliyev, “Ikinci Karabag Savasi’nda Ermeni ordusunun tamamen darmadagin edilmesiyle sonuçlandi ve muzaffer Azerbaycan ordusu kendi topraklarini isgalden kurtardi. Nihayet bunun onlara ders olacagini düsündük. Çünkü Ermeni ordusu tamamen yok edilmistir. Savas sirasinda 10 bin firarisi olan bir ülke, ne fiziki ne de manevi olarak savas gücüne sahip degil. Savastan hemen sonra onlara baris teklif ettik. Bu, dünya harp tarihinde belki de ender olaylardan biridir. Topraklarimiz 30 yil isgal altinda kalsin, insanlarimiz aci içinde yasasin, tarihi ve dini anitlarimiz tahrip edilsin, sehirlerimiz yikilsin, bir milyondan fazla mayin dösensin ancak bunlara ragmen biz baris teklif ettik. Ancak hala Ermenistan’in baris istemedigini, intikamci fikirlerle yasadigini görüyoruz. Sinirlarin belirlenmesi sürecini baslatmayi teklif ettik. Yaklasik bir yillik bir süre boyunca bunu uzattilar. Simdi ise bu süreç baslamis olsa da, tamamen formalite niteligi tasiyor, herhangi bir müzakere yok, haritalarla ilgili bir müzakere yok. Biz bütün haritalari hazirladik. Hem 20. yüzyil haritalari hem de önceki dönemin haritalarini. Sinirlarin belirlenmesine yönelik çalismalar bu haritalara göre yapilmalidir" dedi.



“2023’ün sonunda hem demiryolunu hem de karayolunu Ermenistan sinirina kadar getirecegiz”

Ermenistan ile baris anlasmasinin imzalanmasi için Azerbaycan’in 5 temel maddeni Ermenistan’a sundugunu vurgulayan Aliyev, “Sözle bunu kabul ettiler ama pratikte göremiyoruz. Yine oyalama taktigi. Ermenistan tarafindan 10 Kasim 2020’de imzalanan kapitülasyon anlasmasina göre, Ermenistan Silahli Kuvvetleri Karabag’dan çekilmek zorundaydi. Hala tam olarak çekilmediler. Ermenistan’in Azerbaycan’in ana kismi ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin birlesmesini saglayan bir koridor saglamasi gerekiyordu. Bugüne kadar ne koridor verildi, ne de koridorun güzergahi belirtildi. Hiç bir çalisma yapmadilar. Biz ise Zengilan’a kadar demiryolu hatti insa ettik. Zengilan’a giden yolu biz yaptik. Önümüzdeki yilin sonunda hem demiryolunu hem de karayolunu Ermenistan sinirina kadar getirecegiz. Ancak Ermenistan topraklarinda hiçbir sey yapilmiyor ve görünüse göre hiçbir sey yapmak istemiyorlar. Hala oyaliyorlar" dedi.



“Kimsenin çagrisi, hiçbir beyani, hiçbir girisim bizi durduramaz”

Sadece Laçin iline Ermenistan tarafindan bin 400’den fazla yeni mayin dösendigini belirten Aliyev, “Bu mayinlar 2021’de yani savastan sonra gömüldü. Bu Azerbaycan’a karsi açik bir terör eylemidir. Savastan sonra mayin patlamasi sonucu 240’tan fazla Azerbaycan vatandasi ya öldü ya da agir yaralandi. Yani bize karsi savas devam ediyor, insanlarimiz ölüyor. Ermenistan’i bu kirli islere son vermesi için defalarca uyardik. Sonuç olarak 13 Eylül’de bize karsi bir provokasyon daha yapildiginda, Azerbaycan ordusu karsilik verdi ve düsmani tekrar dersini aldi. Umarim bu onlara bir ders verir. Çünkü bizi kimsenin ve hiçbir seyin durduramayacagini gördüler. Kimsenin çagrisi, hiçbir beyani, hiçbir girisim bizi durduramaz. Topragimizdayiz ve topraklarimizi koruyoruz. Sinirdaki mevzilerimiz, herhangi bir Ermeni provokasyonunu öngörmemize ve gerekli önlemleri almamiza olanak sagliyor. Murov Dagi’ndan Araz Nehri’ne kadar Azerbaycan-Ermenistan sinirinda elverisli konumlardayiz. Bu mevziler bize hem askeri bir avantaj hem de önemli iletisim hatlarinin kontrolü de dahil olmak üzere genis bir alan üzerinde kontrol imkani veriyor” dedi.



“Baris anlasmasi imzalamak istiyoruz”

Azerbaycan-Ermenistan sinirinda 13 Eylül’de çikan çatismalarda yine sehitler verdiklerini ifade eden Aliyev, “Allah tüm sehitlerimize rahmet eylesin. Allah gazilerimize sifa versin. Allah sehitlerimizin yakinlarina sabir versin. Ama bilsinler ki, sehitler vatan ugruna sehadete yükseldiler. Savas istemiyoruz, istemedik. Bu yüzden yaklasik 30 yildir müzakere masasinda kaldik. Bu nedenle, Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra Ermenistan ile bir baris anlasmasi imzalamak istiyoruz” dedi.



“Ermenistan iyi düsünmeli”

Ermenistan’in Azerbaycan’a kiskirtma devam ederse layikiyla bir karsilik alacagini söyleyen Cumhurbaskani Aliyev, “Bugün Ermenistan iyi düsünmelidir. Hiç kimse bizimle ültimatom dilinde konusamaz ve kimseye güvenmemelidirler. Hiç kimsenin ve hiçbir seyin bizi durduramayacagini bir kez daha söylemek istiyorum. Hakkin, adaletin, uluslararasi hukuka dayali toprak bütünlügümüzü koruyoruz ve restore ediyoruz. Bayragimizi Laçin’in merkezinde dalgalandirmaktan gurur duydugumu bir kez daha söylemek istiyorum. Bu bayrak sonsuza kadar burada dalgalanacak. Sonsuza kadar burada yasayacagiz. Yasasin Laçin. Yasasin Azerbaycan” dedi.

Kaynak: İHA