Adana'da 'Dijital Okuryazar Ve Kodlama' Seferberligi

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, “Bu yil aralik sonu itibariyla bütün okullarimizda ana siniflarimizdan lise sona kadar tüm yavrularimizi dijital okuryazar yapmak ve onlari kodlama egitimiyle bulusturmak istiyoruz. Bu konuda yakinda bir seferberlige basliyoruz" dedi.

Adana'da 'Dijital Okuryazar Ve Kodlama' Seferberligi
“Yönetici Bulusmalari” Vali Elban’in katilimiyla gerçeklesti. Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçeklesen toplantiya, Il Milli Egitim Müdürü Yasar Koçak ile resmi ve özel okul ve kurum yöneticileri katildi.

Toplantida konusan Vali Elban; 2022-2023 egitim-ögretim yilinin ögretmenlere, ögrencilere, Adana ve ülkeye hayirli olmasi temennisinde bulundu.

Büyük ailenin basarilari da çalismalari da farkli

Her firsatta okullari ziyaret etmeye, ögrenci ve ögretmenlerle bir araya gelmeye çalistigini söyleyen Vali Elban, “Ilimizde milli egitime bagli resmi ve özel kurumlarimizda 1640 civarinda egitim kurumumuz, 32 bin civarinda egitim neferimiz, 520 bin 300 civari da ögrencimiz bulunmakta. Adana’daki bu hareketlilik düsünüldügünde maalesef istedigimiz derecede bütün okullarimizi ziyaret etme sansi bulamiyoruz. Fakat elimizden geldigince bu gayret içerisindeyiz” dedi.

"Biz büyük bir aileyiz dolayisiyla bu ailenin de ihtiyaçlari ve sorunlari da büyük olabiliyor" diyen Vali Elban, “Fakat bunun yaninda bu büyük ailenin basarilari da büyük, yaptigi çalismalar da farkli oluyor. Son bilim senliginde bunu gördük, yavrularimiz hakikaten hepimizi gururlandirdi. Bu senlikte sizlerin çocuklariniza yaptirdiginiz çalismalarla, onlarin neler yapabileceklerini hepimiz görmüs olduk" ifadesini kullandi.

"Idarecilik gibi bir alanda da görev yapiyorsunuz"

Okul yöneticilerinin egitimci olarak okullardan mezun oldugunu, uzun yillar egitimcilik yaptigini ama egitimini almadiklari idarecilik gibi bir alanda görev yapmak durumunda kaldigini hatirlatan Vali Elban, söyle devam etti:

"Idarecilik uzmanlik gerektiren ayri bir alan. Sizler bunun egitimini almadan dogaçlama, usta çirak iliskisiyle bu alani ögreniyorsunuz. Bunun da kendine has ciddi zorluklari var. Bir taraftan fiziki sartlarla binayla, bina eksiklikleriyle, egitim malzemeleriyle ugrasacaksiniz; öbür taraftan ögretmenlerimizin sorunlariyla ve personelle ilgili konularda ugrasacaksiniz, diger taraftan ögrencilerle ilgileneceksiniz, bunun disinda okula hizmet veren okul servisleriyle, kantinlerle ve diger kisilerin okulla olan iliskilerini düzenleyeceksiniz. Hepsi birbirinden zor konular ama sizler bu islerin altindan kalkiyorsunuz. Bundan dolayi ben sizlere tesekkür ediyorum.”

"Adana olarak ciddi basari elde etmeyi hedefliyoruz"

Egitimde disiplini elden birakmadan hareket etmenin önemine deginen Vali Elban, bunun yaninda idarecilere ögretmenlerden, velilerden gelen taleplerde de empatik bir bakis açisiyla, hosgörüyle yaklasmanin idarecilikteki basarinin bir sirri oldugunu vurguladi.

Egitimde Adana olarak çok ciddi basari elde etmeyi hedeflediklerini ifade eden Vali Elban, “Bu basarida hedefledigimiz kriterlerden sadece bir tanesi akademik basaridir. Bizim asil hedefimiz donanimli nesiller yetistirmektir. Bu donanimli neslin elbette ki çagin geregi olarak kodlama da bilmesi lazim, kitap okuma aliskanligina sahip olmasi lazim, sanatla ilgilenmesi lazim, sporla ilgilenmesi kisaca hayatin içerisinde olmasi lazim” diye konustu.



"Tam donanimli olarak yetistirmek mecburiyetindeyiz"

Maalesef asrimizin hastaligi olan elektronik aletlere, dijital materyallere bagimliligin, çocuklari sosyal hayattan, sosyal çevreden ve sosyal kabiliyetten geri birakip zekalarinin gelisimine ciddi bir sekilde ket vurdugunu ifade eden Vali Elban, sunlari kaydetti:

“Fakat bunlari yasaklamak hem gerçekçi degil hem de birçok açidan dogru degil. Bunun yerine bu aliskanliklari kontrol etmek ve faydali hale getirmek gerekiyor. Dolayisiyla yavrularimizi çagin gereklerine uygun olarak her açidan tam donanimli olarak yetistirmek mecburiyetindeyiz. Tabii ki akademik basari, hem ülkemizdeki hem ilimizdeki yapilan degerlendirmelerde maalesef tek kriter. Bu nedenle akademik basariyi da göz ardi edip yok sayamayiz, bunun yaninda diger alanlari da içerecek sekilde çocuklarimizi donanimli bir nesil olarak yetistirmek mecburiyetindeyiz.”

"Dijital okuryazar ve kodlama seferberligi baslatiyoruz"

Iki yildan beri kodlamayla ilgili büyük ugras verildigini söyleyen Vali Elban, “Bu yil insallah aralik sonu itibariyla resmi ve özel okul ayrimi olmaksizin tüm okullarimizda ana siniflarimizdan lise sona kadar tüm yavrularimizi dijital okuryazar yapmak ve onlari kodlama egitimiyle bulusturmak istiyoruz. Bu konuda yakinda bir seferberlige basliyoruz. Bunun için okullarimizda mutlaka bir alan olusturmak durumundayiz. Su an yaklasik yüzde 40 oraninda egitici egitimi oranimiz bulunmakta ve bu orani yüzde 80, yüzde 90’lara getirmek ve nihayet tüm ögretmenlerimizin dijital okuryazar olmalari temel arzumuz. Çünkü çocuklar dijital okuryazar oldugunda ögretmenlerimizin bu konunun cahili olmalari mümkün degil. Biz bu konuyu bu sene halledip artik bir taraftan da startuplarla, yeni egitim merkezleriyle büyük bir mesafe alip çocuklarimizi daha da gelistirmek istiyoruz” dedi.

Toplanti, Adana’da egitim üzerine yapilan çalismalar üzerine istisarelerde bulunulmasiyla sürdü.
Kaynak: İHA