AB'den Ukrayna'da Ayrilikçilarin Düzenlemeyi Planladigi Referanduma Kinama

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’da yapacagini açikladigi sözde referanduma tepki göstererek, “Bu tür eylemlerin sonuçlari hükümsüz olacak ve AB ve üye devletleri tarafindan taninmayacaktir” denildi.



Ukrayna’dan ayrilarak tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgeleri, Rusya’ya baglanmak için 23 ve 27 Eylül tarihlerinde referandum düzenleme karari almasinin ardindan tepkiler sürüyor. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi tarafindan yapilan açiklamada, “Bugün Rusya tarafindan askeri olarak isgal ettigi Ukrayna topraklarinda gayrimesru olarak atanan sözde ‘otoriteler’, yasadisi ‘referandum’ hazirliklari yaptigini duyurdu. Bu, Rusya’nin yasadisi askeri kontrolünü mesrulastirma girisimidir. BM Sözlesmesi’ni ve Ukrayna’nin bagimsizligini, egemenligini ve toprak bütünlügünü açikça ihlal ederek Ukrayna’nin sinirlarini zorla degistirmeyi amaçlamaktadir” denildi.

“AB ve üye devletleri tarafindan taninmayacaktir”

Avrupa Birligi’nin (AB) Ukrayna’nin yasal ve demokratik olarak seçilmis yetkililerine karsi olan, Ukrayna’nin bagimsizligini, egemenligini ve toprak bütünlügünü ihlal eden ve uluslararasi hukuku açikça ihlal eden bu planli yasadisi “referandumlari” siddetle kinadigi vurgulanan açiklamada, “Bu tür eylemlerin sonuçlari hükümsüz olacak ve AB ve üye devletleri tarafindan taninmayacaktir” denildi.

“Rus askeri tehdidi ve sindirmesi altinda yasayan halkin iradesinin özgür ifadesi olarak kabul edilemez”

Isgalin baslangicindan bu yana Rusya’nin Ukrayna vatandaslarini korkuttugu, yasadisi bir sekilde gözaltina aldigi, iskence yaptigi ve kaçirdigina dikkat çekilen açiklamada, “Isgal altindaki bölgelerdeki asil nüfusun önemli bir kismi kaçmak zorunda kaldi. Yasal olarak seçilmis yerel yetkililer, bazi durumlarda zorla degistirilmis, internete erisim, özgür ve bagimsiz medya ile ifade özgürlügü de büyük ölçüde kisitlanmistir. Bu nedenle, bu yasadisi ‘oylar’ hiçbir kosulda bu bölgelerde sürekli Rus askeri tehdidi ve sindirmesi altinda yasayan halkin iradesinin özgür ifadesi olarak kabul edilemez” denildi.

Rusya ve Ukrayna’daki bu “referandum” ve diger uluslararasi hukuk ihlallerine karisan herkesin sorumlu tutulacagi ve Rusya’ya karsi ek kisitlayici tedbirlerin alinacagi vurgulanan açiklamada, “Avrupa Birligi, Ukrayna’nin bagimsizligina, egemenligine ve toprak bütünlügüne verdigi destegi yineler ve Rusya Federasyonu’nu uluslararasi kabul görmüs sinirlari içindeki tüm birliklerini ve askeri teçhizatini tüm Ukrayna topraklarindan derhal, tamamen ve kosulsuz olarak geri çekmeye çagirir” denildi.
Kaynak: İHA