Bayraktar Kizilelma'nin Ilk Motor Entegrasyon Testi Basariyla Tamamlandi

Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Türkiye’nin ilk insansiz savas uçagi Bayraktar Kizilelma’nin ilk motor entegrasyon testi basariyla tamamlandi.

Bayraktar Kizilelma'nin Ilk Motor Entegrasyon Testi Basariyla Tamamlandi


Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen ve ülkemizin ilk insansiz savas uçagi olarak görev yapacak olan Bayraktar Kizilelma’nin gelistirilme sürecinde kritik bir esik daha geçildi. Bayraktar Kizilelma’nin birinci prototipi ile yapilan ilk motor entegrasyon testi basariyla tamamlandi. Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde bulunan test alaninda yapilan testi, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar yönetti. 17 Eylül 2022’de basariyla gerçeklestirilen motor entegrasyon testi ile Bayraktar Kizilelma ilk uçusuna bir adim daha yaklasmis oldu.

Akinci ile benzer süreç

Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen “Akinci” projesi kapsaminda Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar Akinci TIHA’da da benzer bir süreç yasandi. 1 Eylül 2019’da ilk motor entegrasyon testini tamamlayan Akinci, 6 Aralik 2019’da ilk uçusunu basariyla gerçeklestirdi. Akinci, ilk uçusundan yaklasik 1.5 yil sonra 29 Agustos 2021’de envantere girdi.

Ilk uçus 2023’te

Baykar’in yaklasik 20 yillik derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle gelistirilen Bayraktar Kizilelma Insansiz Savas Uçagi projesinin test süreci yer testleri ile devam edecek. Bayraktar Kizilelma’nin ilk uçusunun 2023 yilinda gerçeklestirilmesi hedefleniyor.

Kisa pistli gemilere inis-kalkis kabiliyeti

Bayraktar Kizilelma özellikle kisa pistli gemilere inis kalkis kabiliyetiyle muharebe sahasinda devrim gerçeklestirecek bir platform olacak. Türkiye’nin insa ettigi ve hâlihazirda seyir testlerini gerçeklestirdigi TCG Anadolu gemisi gibi kisa pistli gemilere inis ve kalkis kabiliyetine sahip olacak sekilde gelistirilen Bayraktar Kizilelma, bu yetenegi sayesinde denizasiri görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’in korunmasinda da aktif rol alacak.

Agresif manevralarla hava muharebesi

Insansiz hava araçlarindan farkli olarak agresif manevralarla insanli savas uçaklari gibi hava-hava muharebesi gerçeklestirebilecek olan Bayraktar Kizilelma, bu özelligiyle harp sahasinda dengeleri degistirecek. Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akinci’dan elde edilen tecrübelerle Türk mühendis ve teknisyenleri tarafindan gelistirme çalismalari devam eden insansiz savas uçagi, yerli hava-hava mühimmatlari ile hava hedeflerine karsi da etkinlik saglayacak.

Düsük radar görünürlügü

Tasarimindan elde edecegi düsük radar izi sayesinde en zorlu görevleri basariyla gerçeklestirecek olan Bayraktar Kizilelma’nin 6 ton kalkis agirligina sahip olmasi hedefleniyor. Milli olarak gelistirilen tüm mühimmatlari kullanacak olan insansiz savas uçagi, planlanan bin 500 kilogram faydali yük tasima kapasitesiyle büyük bir güç çarpani olacak. Insansiz savas uçagi entegre edilecek AESA radar ile yüksek durumsal farkindaliga da sahip olacak.
Kaynak: İHA