TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Sorunlarimiz Var Ve Bunlari Diyalog Ve Müzakere Yoluyla Çözmeyi Amaçliyoruz'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, son günlerde Yunanistan’in Ege’de yaptigi provokasyonlara iliskin, "Sorunlarimiz var ve bunlari biz diyalog ve müzakere yoluyla çözmeyi amaçliyoruz. Ama sorunlarin baska türlü çözülecegine kanaat getirirsek, her türlü imkan, güç ve enstrümanla Türkiye sorunlarini çözebilecek güç ve kudrettedir" dedi.

TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Sorunlarimiz Var Ve Bunlari Diyalog Ve Müzakere Yoluyla Çözmeyi Amaçliyoruz'
TBMM Baskani Mustafa Sentop, Moldova’daki temaslari kapsaminda basin açiklamasinda bulundu. Sentop, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katildigi Sanghay Isbirligi Örgütü Devlet Baskanlari Zirvesi hakkinda önemli ifadeler kullandi. Toplantinin Türkiye’ye yeni imkanlar saglayacagini belirten Sentop, "Artik çok kutuplu, çok tarafli ve iliskilerin çesitlendigi bir dünyaya gidiyoruz. Buna mecburuz. Basta Avrupa Birligi olmak üzere, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin biraz daha baska ülkeleri kendi almis oldugu kararlara uymaya mecbur, dayatmaci ve dislamaci tutumlari bizi de iliski alanlarimizi çesitlendirmeye sevk ediyor. Sayin Cumhurbaskanimizin katildigi bu toplantiyi çok önemli buluyorum. Bu toplanti Türkiye’ye yeni imkanlar, ufuklar, baglantilar sunacaktir. Dünya dengeleri bakimindan da çok önemli. Bir kisinin karar verdigi, bütün ülkelerin ve devletlerin buna uydugu bir dünya yok artik. Bu açidan Sanghay’daki toplantiyi önemli buluyorum" dedi.



"Türkiye açisindan iftihar ve gurur verici bir tablo"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in dün Semerkant kentindeki "Ebedi Sehir" kompleksinde liderlerle birlikte katildigi gayriresmi aksam yemeginde konustugu sirada çekilen fotograf hakkinda da konusan Sentop, "Sayin Cumhurbaskanimizin, diger liderler nezdindeki itibari ve onlarin bakis açisini göstermesi bakimindan çok önemli bir fotograf. Bazen uzun uzun cümlelerle anlatilmaya çalisilan konularda tek bir fotograf karesi birçok seyi belki de kitaplarca izah edilecek seyi ortaya koyuyor. O fotograftaki görüntüde, diger ülke liderlerinin Cumhurbaskanimiza olan ilgilerini, alakalarini, onun sözlerine, yaklasimlarina gösterdikleri alakayi çok açik bir sekilde yüzlerinden okuyabiliyoruz, bunu orada görebiliyoruz. Türkiye açisindan iftihar ve gurur verici bir tablo" açiklamasinda bulundu.

Jeopolitik konumun avantajlarindan bahseden Sentop, bazi ülkelerin bu durumu iyi degerlendiremedigini söylerken, "Genel olarak Türkiye’nin yakin zamana kadar gücünü, etkisini hep jeopolitik ile izah ederdik. Jeopolitik, devletlere, ülkelere bir imkan sunuyor. Bu imkani degerlendirip, bir firsata dönüstürüp gelistirebilirsiniz de ama jeopolitigin esiri de olabilirsiniz. Türkiye bunu Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde basardi" dedi.



"Baris içerisinde yasamayi arzu ediyoruz"

Son günlerde, Yunanistan’in Ege’de yaptigi provokasyonlar hakkinda önemli açiklamalarda bulunan Sentop, "Türkiye’yi Yunanistan gibi bazi ülkelerle ufak tefek mesguliyetler içerisine sokmaya çalisiyorlar. Türkiye, Yunanistan’in bu tür sözlerine, konusmalarina veya hamlelerine cevap vermeye lüzum bile görmez. Eger Türkiye’yi rahatsiz eden, olmamasi gereken bir durum varsa Türkiye bunun geregini her zaman yapar. Su anda devam eden savasa çok yakin bir cografyadayiz. Burada da oldugu gibi kendi bölgemizde, etrafimizda, komsularimizla da baris içerisinde yasamayi arzu ediyoruz. Sorunlarimiz var ve bunlari biz diyalog ve müzakere yoluyla çözmeyi amaçliyoruz. Ama bu, Türkiye’nin sorunlarini baska yollarla çözemeyecegi, sadece müzakere ve diyaloga mecbur oldugu anlamina da gelmiyor. Bu bizim tercihimizdir. Ama sorunlarin baska türlü çözülecegine kanaat getirirsek, her türlü imkan, güç ve enstrümanla Türkiye sorunlarini çözebilecek güç ve kudrettedir" dedi.

Kaynak: İHA