Türk Veteriner Hekimleri Birligi Açiklamasi 'Sonu Gelmeyen Suursuz Saldirilar Artik Bizleri Isyan Noktasina Getirmistir'

Türk Veteriner Hekimleri Birligi, Kirklareli’nde bir veteriner hekimin tehdit edilmesi üzerine olayi kinayan bir açiklama yapti. Yapilan açiklamada “Sonu gelmeyen suursuz saldirilar artik bizleri isyan noktasina getirmistir” dendi.

Türk Veteriner Hekimleri Birligi, Kirklareli’nde yasanan bir firma sahibinin, veteriner hekimi tehdit etmesi iddiasi üzerine olayi kinayan bir açiklama yapti.

Açiklamada “Gün geçmiyor ki bir veteriner hekim daha görevi esnasinda saldiriya ugramasin, darp edilmesin, yaralanmasin, hatta katledilmesin. Izahi imkansiz boyutlara ulasan çirkin saldirilar engel tanimaksizin bütün siddet ve hiziyla devam ediyor. Çetin ve zorlu bir meslegi icra etmekte olan veteriner hekimler, tekrar tekrar siddet ve dehsete maruz kalirken, yasalardan kaynaklanan bosluklar bu tür olaylarin faillerini daha da cesaretlendirmektedir. Vatandasimizin saglikli gida tüketimini temin etmek üzere, sirf görevini yerine getirmekte olan veteriner hekimler bir kez daha siddete maruz kaldi, silah yoluyla ölümle tehdit edildiler” ifadelerine yer verildi.



Açiklama söyle devam etti:

“Geçtigimiz Pazartesi günü Kirklareli Ilimizin Merkez Karahidir Mahallesinde faaliyet gösteren Güven Et Sanayi Ticaret Ltd. Sti’ ye ait kesimhanede yasal denetim görevini yapan Il Tarim ve Orman Müdürlügü personeli veteriner hekimler tarafindan yapilan denetim sonrasi, kesimhanede görevli resmi veteriner hekim muayenesi ve bilgisi disinda kesimi yapilan mühürlenmemis bir kisim büyükbas hayvanin mevzuata aykiri olarak kaçak yollardan kesiminin yapildigini tespit etmis, durumu tutanak altina almis ve tüketilmesi halk sagligi için tehlike arz eden ve mevzuata göre imha edilmesi gereken etlerin imha prosedürünü baslatmistir. Bu esnada firma sahibi tarafindan silah yoluyla ölümle tehdit edilmis, buna ragmen meslektaslarimiz görevlerini yerine getirmis ve durumu kolluk kuvvetlerine de bildirmek suretiyle adli süreç baslatilmistir.

Geçtigimiz Nisan ayinda Yozgat Sorgun’da ayni sekilde kesimhanedeki görevi esnasinda, gida güvenligine aykiri teklifi reddetmesi üzerine ugradigi biçakli saldirida hayatini kaybeden meslektasimiz Veteriner Hekim Volkan Lale’den sonra sonu gelmeyen suursuz saldirilar artik bizleri isyan noktasina getirmistir. Yapilan bu saldirilara özel bir karsilik verilmemek suretiyle, yasal ve vicdani görevini yerine getiren meslektaslarimiza saldirilarin kamuoyunda siradanlastirilmasi, adeta normallestirilmesi tehlikesi bas göstermistir.

Maalesef ülkemizde tip biliminin beseri tibba, hekimlik mesleginin de beseri hekimlige münhasiran indirgendigini gözlemliyoruz. Bunun dogru bir yaklasim olmadigini, tibbin insan ve hayvan organizmasina dair genel bir kavram oldugunu, insan sagligi ile hayvan sagliginin iç içe geçmis bir bütün oldugunu, ayri ayri ele alinamayacagini, veteriner tibbinin istigal alani olan hayvan sagligi ve gida güvenligi disiplinlerinin dogrudan insan sagligi için var oldugunu, "Saglikta Tek Çati" yaklasimi benimsenmedikçe kamusal saglik uygulamalarinin uyum içinde yürümesinin mümkün olmadigini, bu meyanda nihai olarak insan ve toplum sagligini korumak gayesiyle mesleki faaliyet yürüten veteriner hekimlere yönelik saldirilarin da beseri hekimlerde oldugu gibi "Saglikta Siddet" yasasi olarak bilinen çerçevede degerlendirilmesi gerektigini her düzeyde ve her firsatta dile getiriyoruz. Bu talebimizin mesleki taassup ve kisisel gaye beklentisi degil kamusal fayda endisemizin bir sonucu oldugunun daha geç olmadan anlasilmasini umuyoruz. Mevzuatlarla belirlenmis mesleki unvanimiz "Veteriner Hekim" iken, "Hekim" yönümüzün görmezden gelindigi algisi yaratabilecek uygulamalardan kaçinilmasini bekliyoruz.

Yapilan çirkin saldiriyi siddetle kiniyoruz. Bu tür olaylarin artik son bulmasini diliyor, telafisi mümkün olmayan yeni olaylar, kayiplar yasanmadan ve denetim uygulamalarinin amacina uygun sekilde, güven içinde yapilmasini teminen mezbaha denetimleri esnasinda denetim görevlisine bir kolluk personelinin eslik etmesini yetkililerden talep ediyoruz. Bu tür olaylarin faillerinin de en agir sekilde cezalandirilmasini diliyoruz.”
Kaynak: İHA