Sürekli Yeme Istegine Çözüm

Beslenme ve Diyetetik Uzmani Dyt. Elanur Yilmaz Akay, "Sürekli yeme isteginden gerekiyorsa psikolog veya diyetisyene basvurularak asilabilir" dedi.

Sürekli Yeme Istegine Çözüm
Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani Dyt. Elanur Yilmaz Akay, sürekli yeme istegi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Beslenme ve Diyetetik Uzmani Dyt. Yilmaz Akay, "Sürekli yeme isteginin baslica nedenlerinden biri psikolojik olabilmektedir. Kisilerin beslenmesi ile psikolojisi birbirine baglidir. Genelde psikolojik olarak zorlandigimiz dönemlerde kendimizi yiyerek tatmin etmeye çalisiriz. Bir seylere üzüldügünde, kizdiginda, sinirlendiginde veya heyecanlandiginda bazi insanlar yemek yiyerek avutulmaya çalismaktadir. Böyle yaparak besinlerin ruhsal boslugu doldurdugu düsünülmektedir” diye konustu.

Dyt. Akay söyle devam etti:

“Özellikle kilosu bir tik daha yüksek olan kisilerde yedigi için pisman oldugunda dolayi daha çok psikolojik bozuklugu tetiklemektedir. Bu durumda Psikolojinin düzeltilmesi anlaminda, gerekiyorsa psikolog veya psikiyatri ile beraber ilerlemelidir. Eger kisi kendini düzeltebilecek evrede ise bu yeme istegini, farkli aktivitelerle doldurulmasi gerekmektedir. Bir konuya kizdiginda veya sinirlendiginde sevilen bir aktiviteye yönelinmelidir. Bu aktiviteler spor, müzik, ev isi yapmak, el isi yapmak olabilir.

Kisinin kafasindaki gergin durumu dagitacak ve o anki stresten uzak tutacak aktivitelerden destek alinmasi gerekmektedir.”

Mutsuz hissediyorlar

Dyt. Elanur Yilmaz Akay açiklamasini, “Genelde kilosu yüksek kisilerde bu psikolojik bosluklar kilolu oldugu için ve kendini mutsuz hissettigi için karsimiza çikmaktadir. Bu kisir döngüden kurtulmanin tek yolu karar vermek ve basarmaktir. Basarildigi noktada hem kisinin kendisine güveni artiyor hem de daha odaklanmis ve daha verimli programlar gerçeklestirebiliyor" diyerek tamamladi.
Kaynak: İHA