Ev Sahibi Olma Hayali Kurdular, Firma Kaçinca Ortada Kaldilar

Izmir Kemalpasa’da ev alma hayali ile gayrimenkul danismanligi sirketine basvuran yaklasik 100 kisi, milyonlar ödedikleri firmanin kayiplara karismasi üzerine tapu yerine ellerinde satis sözlesmesi ile ortada kaldi. Gayrimenkul sirketinin ayni daireyi farkli kisilere sattigini iddia eden magdur vatandaslar, konuyu mahkemeye tasimak için harekete geçti.

Ev Sahibi Olma Hayali Kurdular, Firma Kaçinca Ortada Kaldilar
Ilginç olay Izmir’in Kemalpasa ilçesine bagli Ulucak mevkiinde meydana geldi. Iddiaya göre bölgede insaat halinde olan veya yeni biten projelerden ev almak isteyen vatandaslar, gayrimenkul danismanligi sirketine basvurdu. Bazi vatandaslar alacaklari daire için binlerce lira pesinat öderken, bazi vatandaslarin cebinden ise milyonlar çikti. Parayi sirket yetkilisinin annesinin hesabina yatiran magdur vatandaslar, gayrimenkul danismanligi sirketinde evi aldiklarina dair sözlesme de imzaladi. Vatandaslara, tapu islemlerinin kisa sürede bitirilecegi söylendi. Tapularini almak için sirket yetkilisine ulasmaya çalisan magdurlar, gittikleri firma ofisin bosaltilmis oldugunu görünce büyük saskinlik yasadi. Gayrimenkul danismanina ulasamayan vatandaslar, firmanin ayni daireyi birden fazla kisiye sattigini ögrenince dolandirildiklarini anladilar.

Danismanlik ofisi önünde toplanan magdurlar, haklarini alabilmek için konuyu mahkemeye tasiyacaklarini söylediler.

“Hem paramiz gitti hem de evimiz yok”

Insaat halinde olan proje için 150 bin lira pesinat verdigini belirten Yasemin Ç., “Gayrimenkul sirketine ev almak için gittim. Burada bir müteahhit firma tarafindan yapilan insaat alanini gösterdiler. Kasim ayinda insaatin bitecegini söylediler. 150 bin lirayi gayrimenkul danismaninin annesinin hesabina yatirdim ve sözlesme imzalandi. 200 bin lirayi da anahtar teslimden sonra verecektim. Sirket yetkilisi, bizi kendisine ait oldugunu söyledigi baska bir eve yerlestirdi. ‘Anahtar teslime kadar kira ödemeyin, sadece fatura için 100 lira verin’ dedi.

Gayrimenkul danismani kaçmadan önce ögrendim ki ev ona ait bile degilmis. Ev sahibi olmak umuduyla yola çiktik ama hem paramiz gitti hem de evimiz yok” dedi.



“Mesgule atiyor, sonra da engelliyor”

Kendisi gibi pek çok magdur oldugunu vurgulayan Yasemin Ç., “Kimi altinlarini verdi, kimi arabasini satti. Aramizda kanser hastasi çocugu olan magdur var. Magdurlar olarak konustugumuzda ayni dairenin 3 ayri kisiye satildigini ögrendik. 95 kisi toplanip jandarmaya gittik, savciliga basvurduk. Hukuki olarak hakkimizi savunacagiz. Gayrimenkul danismani kayiplara karismis. Aradigimiz zaman mesgule atiyor, sonra da engelliyor. Müteahhit firma da bu olayla kendilerinin bir ilgisi olmadigini gayrimenkul sirketinin bizi dolandirdigini söylüyor” diye konustu.



“Sözlesme noter onayli degildi”

Ramazan Bilgili isimli magdur da sunlari söyledi: “Bize örnek daireler gösterdiler ve bu evleri sözde satin aldik. Ancak sözlesme noter onayli degildi. Bu içimize sinmedi ve gayrimenkul danismanina sorduk. Endise etmememiz gerektigini söyledi.

Ben 410 bin liralik ev için 200 bin lira pesinat ödedim. Bu parayi da sahsin annesinin hesabina aktardim. Gelinen süreçte sirket yetkilisi kayip. Agabeyine gittigimizde kendisinin olayla ilgisinin olmadigini söyledi ancak magduriyetimizin giderilecegine dair birtakim vaatlerde bulundu.”

“Elimde sözlesmeden baska belge yok”

Izmir merkezindeki evinden çikarak söz konusu gayrimenkul danismanligindan ev aldigini kaydeden Veysel Özduman ise “Ev için 540 bin lirada anlastik. Evin oturma ruhsatini bayramdan sonra verecegini söyledi.

Samimiyetine güvendik. Parayi verdik ama ortada tapu yok. Danisman gitmis. Su anda muhatap bulamiyoruz. Binada bir tek biz variz. Bize bu evi sattiklarinda içeride oturabilecegimizi, tapuyu da kisa sürede vereceklerini söylediler. Su anda kendi evimizde kiraci durumuna düstük. Elimde sözlesmeden baska belge yok. Biri gelip ‘Bu evi ben aldim, tapusu bende’ derse ne yapacagiz bilmiyoruz. Gayrimenkul danismani tapuyu verecegine dair bizi oyaladi ama bir baktik ki dükkani bosaltmis. Telefonlarina ulasamiyoruz” sözlerine yer verdi.

“Ayni daireyi benden baskasina da satmislar”

Ev almak için 1 milyon 50 bin lirayi sirket yetkilisine veren Cemal Erbagli ise söyle konustu: “20 Haziran’da ev aldik, sözlesme imzaladik. 1 ay sonra evi teslim edeceklerini söylediler. Tapuyu almaya geldik ama adamlar yok. 1 milyon 50 bin lira para verdim. Ayni daireyi benden baskasina da satmislar. Muhatap bulamiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA