IMCD, TEGV Ile Birlikte Çocuklara Bilimi Sevdirecek

IMCD Türkiye, Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi (TEGV) ile özel bir projeye daha imza atti. Bu kapsamda Bilim Atesböcegi Tiri, 2 ile 8’inci sinif arasindaki tüm çocuklara bilimi sevdirme ve bilimin günlük hayatin içinde var oldugunu gösterme hedefiyle Anadolu illerindeki okullari ziyaret edecek.

IMCD, TEGV Ile Birlikte Çocuklara Bilimi Sevdirecek


Özel kimyasal ve gida bilesenleri distribütör sirketi IMCD, TEGV ile egitim alaninda yeni bir projeye daha imza atti. Birlesmis Millletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi’nin imzacilarindan biri olan sirket, egitimdeki esitsizliklerin ortadan kaldirilmasi için bulundugu ülkelerdeki resmi ve özel kurumlarla projeler gelistiriyor. Sirketin Türkiye’de çocuklarin egitimden esit sekilde yararlanmasi için çalisan TEGV ile baslattigi Bilim Atesböcegi Tiri da bu projelerden biri. “Creating a World of Opportunity / firsatlar dünyasi olusturmak” slogani ile hayata geçirilen proje kapsaminda TEGV’in Bilim Atesböcegi TIR’ini sahiplenen Sirket, 2 ile 8’inci sinif arasindaki tüm çocuklara bilimi sevdirme ve bilimin günlük hayatin içinde var oldugunu gösterme hedefiyle Türkiye’nin farkli illerindeki laboratuvari olmayan okullari ziyaret edecek. Bilim Atesböcegi Tiri’ni mini bir laboratuvara çeviren sirket, çocuklara, kitaplarda okuduklari pek çok konuda birebir deney yapma imkani sunuyor.

Yapilan açiklamaya göre, egitimde firsat esitligi sunma amaciyla Anadolu illerini dolasacak olan Bilim Atesböcegi Tiri, gittigi okullarda 2 ile 8’inci sinif arasindaki tüm çocuklara interaktif deney yapma imkani sunacak. Bilim Atesböcegi egitim programi, ilkögretim çagi çocuklarinin, fen bilimlerinin temel bilgi ve becerilerini kazanarak, düsünen, problem çözebilen ve bilime karsi olumlu tutum gelistiren bireyler olarak yetismelerine katkida bulunmayi amaçliyor. Projenin uzun vadeli hedefi ise, daha fazla çocugun meslek seçerken ögretmenlik, hemsirelik, polislik gibi mesleklerin yani sira, bilim insani olmayi tercih etmesini saglamak.

Gelecek kusaklarin hayallerine bilim tohumu ekecek

Bilim Atesböcegi Tiri’nin ilk duragi, Kusadasi’nin Kirazli Köyü Selim Eren Ilkögretim Okulu oldu. Laboratuvari olmadigi için çocuklarla deney yaptirma imkani olmayan Kirazli Köyü Selim Eren Ilkögretim Okulu’nun 2 - 8’inci sinif düzeyindeki ögrencileri, Bilim Atesböcegi Tiri sayesinde hem zengin ve ilgi çekici materyallerle deney yapma imkani buldu hem de bilimin günlük hayatin ne kadar içinde oldugunu yasayarak ögrendi. “Bilim Her Yerde” sloganiyla yola çikilarak hazirlanan programin içeriginde yer alan deneyler, çocuklarin çevrelerinde kolaylikla bulabilecegi materyaller ile kurgulandi. Müfredati alaninda uzman egitmenler tarafindan olusturulan Bilim Atesböcegi Tiri’nda IMCD çalisanlari da çocuklara gönüllü olarak egitimler verdi. Sirket çalisanlari ile çocuklar sebze ve meyvelerden renk elde etme, kuru buzu karbondioksite dönüstürme, soda gazi ile balon sisirme gibi pratikler yapti.

Bilim Atesböcegi Tiri’nin yil içindeki rotasinin, talepte bulunan okullarin TEGV’e yaptiklari basvuruya göre sekillenecegini belirten IMCD Türkiye Genel Müdürü Aylin Zakuto, olabildigince fazla okula gitmek istediklerini belirtti.

Yola çikis amaçlarini “Egitimde gerçek anlamda firsat esitligi olusturmak” olarak özetleyen Zakuto, sunlari söyledi:

“Sirket olarak faaliyet gösterdigimiz her ülkede ekonomik oldugu kadar toplumsal kalkinmaya katki saglamaya önem veriyoruz. Çünkü Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi imzacisi olan sirketimiz, bütün is süreçlerini ve sosyal sorumluluk projelerini BM’nin Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’ni gözeterek hayata geçiriyor. Türkiye’de baslattigimiz egitim projesi ‘Atesböcegi Bilim Tiri’ da, Küresel Amaçlar’in ‘Nitelikli Egitim’ ve ‘Cinsiyet Esitligi’ ana amaçlarina hizmet ediyor. Bize göre, her çocuk egitim hayatini esit sartlarda sürdürebilmeli. Bu felsefeden hareketle geçtigimiz yil TEGV’in ‘Yeni Dünya’ projesine destek olmus ve 351 çocugumuza uzaktan egitime katilmalarini saglayan tabletler dagitmistik. Artik pandemi yavasladi ve yüz yüze egitim geri geldi. Biz de TEGV’in yine egitimde firsat esitligi saglayacak farkli bir projesine destek olmaya karar verdik. TEGV bünyesinde Türkiye’yi dolasan ‘Bilim Atesböcegi Tiri’ni sahiplendik. TEGV okul tespiti yaparken öncelikli köy okullari ve kisitli imkani olan çocuklari hedefliyor. Projemiz uzun soluklu olsun istiyoruz. Amacimiz bilimi çocuklara daha fazla sevdirmek. Çünkü IMCD, bilimi temel alarak faaliyetlerini gelistiren bir sirket. Bu nedenle çocuklara bilimin laboratuvarlarda, tüplerin içinde degil günlük hayatimizin içinde oldugunu interaktif bir biçimde anlatmak istiyoruz. Bilim insani olmanin birinci kuralinin merak ve sorgulama oldugunu ögretirsek, gelecegin bilim insanlarinin ilk tohumlarini da atmis oluruz.”

“Daha çok çocuk bilim insani olmayi hayal etsin istedik”

Çocuklarin çagdas egitim imkanlarindan faydalanmasi için is dünyasi ve sivil toplum kuruluslarinin is birligi yapmasini önemsediklerine vurgu yapan Zakuto, projeyi gelecek için tohum ekmek olarak gördüklerini ifade etti.

“Hedefimiz bu egitimlere katilan çocuklarimizin ögretmenlik, polislik, hemsirelik gibi “bilim insani” olmayi daha fazla hayal etmelerini saglamak” diyen Zakuto, söyle devam etti:

’’Bilim Atesböcegi Tiri’ projesi ile bilimsel düsüncenin yayginlasmasi, temel bilimlerin gündelik hayattaki etkisinin anlasilmasi için çalisiyoruz. Çocuklarin bilimin içinde, egitim görmesini önemsiyoruz. Bilim Tiri’ini ayni zamanda çocuklara bilimsel düsünce aliskanligi ve yeni nesil yetkinlikler kazandiran bir ögrenme platformu olarak da nitelendiriyoruz. Çünkü bu projenin, 2 ve 8’inci sinif arasi tüm çocuklar arasinda, bilime tutkulu, bilimsel düsünceyi bir yasam biçimi olarak benimseyen çocuklarin yetismesi için ilk tohumu yesertecegine inaniyoruz.”

Ilk yilki hedef 1500 çocuga bilimi sevdirmek

17 yildir Türkiye’de faaliyet gösteren sirket, projenin ilk yilinda 1500 çocuga ulasmayi hedefliyor. Uygulamali egitimin dünyanin neresinde olursa olsun her çocugun hakki oldugunu belirten Aylin Zakuto, “Bilim Atesböcegi tiri her gittigi okulda her isteyen ögrencimizin bu egitimlerden yararlanabilmesi için 2 ila 4 hafta arasinda okulda kalacak” dedi.



Sirket çalisanlarindan gönüllü destek

Geçen yil oldugu gibi bu yil da sirket çalisanlarinin projeye gönüllü destek oldugunu kaydeden Zakuto, “Geçtigimiz yil uzaktan egitim sartlari nedeniyle çalisma arkadaslarimiz gönüllü olarak TEGV’in Uzaktan Egitim programina destek olmustu, Istanbul’daki laboratuvarlarimizi online deneyler için çocuklarin hizmetine açmistik. Ne mutluyuz ki, online deneyimize bekledigimizden daha fazla ilgi gördük. Online deneylerimizin devamini getirecegiz. Bu yilki Bilim Atesböcegi projesinde de yine çalisma arkadaslarimiz gönüllü olarak köy okullarini ziyaret ederek, ‘Bilim Atesböcegi Tiri’nda çocuklarla birlikte laboratuvar deneyleri yapacak. Çocuklar, bilimin ve kimyanin hayatimizin ne kadar merkezinde oldugunu yasayarak ögrenecekler” diye konustu.



Bilim Atesböcegi Tiri ile temel hedefler söyle açiklandi:

Çocuklarin bilim ile ilgili bilgi, beceri ve tutum kazanmalarini saglamak.

Bilimsel olaylarin, basit, ögrenilebilir ve eglenceli aktiviteler ile açiklanabilecegini kesfetmelerini saglamak.

Bir olay hakkinda tahminler üretme ve soru sorma becerilerini gelistirmek.

Bilgi veya olaylarda neden-sonuç iliskisi üzerine düsünmelerini saglamak.

Gözlem ve deney yaparak bilgi toplama ve bilgiyi test etme becerisi gelistirmelerini kolaylastirmak.

Farkli düsünme becerilerini kullanarak, bir olay üzerinde çikarimlar yapmalarini saglamak.

Bilgiye ulasmada farkli yollar kesfetmelerini saglamak.

Yeni ürün, fikir, strateji, çözümler gelistirmek üzere düsünmelerini saglamak.

Günlük hayatlarinda karsilastiklari olay ya da durumlarin, bilimsel bir açiklamasinin olabilecegini fark etmelerini saglamak.

Olay ve durumlar ile bilim arasinda iliski kurmalarini saglamak.

Üretici tasarimlar yapmalari konusunda desteklemek.

Duygu ve düsüncelerini ifade etmeleri ve grup tartismalarina katilma konusunda cesaretlendirmek.

Bir görseli, olayi ya da durumu yorumlamalari, üzerinde tahminler gelistirmesini saglamak.

Farkli düsünme biçimlerini fark etmelerini saglamak.

Bilim insanlari ile ilgili farkindaliklarini arttirmak.
Kaynak: İHA