Baskan Yüce Açiklamasi 'Ahilik Kültürü Medeniyetlerin Gelisiminde Hayati Rol Oynar'

Ahilik Haftasi dolayisiyla gerçeklestirilen programa katilan Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Günümüzde insani sadece ekonomik bir meta olarak gören anlayis karsisinda paylasmayi esas alan Ahilik ilkelerinin kiymetini daha iyi anliyoruz. Gelenekleriyle egitim sistemiyle, ahlaki ile en önemlisi dayanismasiyla esnaflik, medeniyetlerimizin gelismesinde hayati bir rol oynar. Insallah bize kalan bu güzel mirasi gelecek nesillere de aktaracagiz. Esnaf ve sanatkarlarimiz basta olmak üzere bütün esnafimizin, tüccarlarimizin Ahilik Haftasini kutlar, hayirli kazançlar temenni ederim” dedi.

Baskan Yüce Açiklamasi 'Ahilik Kültürü Medeniyetlerin Gelisiminde Hayati Rol Oynar'
Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Ahilik Haftasi Kutlamalari münasebetiyle Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birliginin düzenlemis oldugu programa katildi.

SESOB Baskan Hasan Alisan’in ev sahipligi yaptigi programda Baskan Ekrem Yüce’nin yani sira Vali Yardimcilari Ersin Emiroglu ve Selda Dural, AK Parti Il Baskani Yunus Tever, ilçe belediye baskanlari, ilçe baskanlari, Gençlik ve Spor Il Müdürü Nevzat Inanç, Ticaret Il Müdürü Emre Atmaca, Il Müftüsü Hasan Basis, oda baskanlari, STK temsilcileri ve çok sayida esnaf yer aldi.

Sözlerine Yunus Emre’nin ‘Bölüsürsek tok, bölünürsek yok oluruz.’ ifadeleriyle baslayan Baskan Ekrem Yüce, ahilik kültürünün ‘hep birlikte, bölüserek, büyük hedeflere yürümek’ mantigina dayandigini belirtti.

Yüce, “Ahilik, sadece ticari faaliyetlerin yürütülmesinde degil; toplumun her noktasina degen bir yapisi vardir. Ahilik teskilatinin kurucusu Ahi Evran’dir. Dogrulugu, dürüstlügü, ahlakli olmayi, helal kazanci, yardimlasma ve dayanismayi temel alan felsefesiyle, esnaf ve sanatkârlarimizin belli kurallar içinde yetismesine, ehliyet ve liyakat unsurlari dâhilinde mesleginde yükselmesine katkida bulunmustur” dedi.

Ahiligin 7 ilkesinden bahseden Baskan Yüce, “Ahi Evran’in ahilige göre is hayatinda basarili olmanin yolu dürüstçe üretmekten, kardesçe paylasmaktan, emege ve kul hakkina saygi göstermekten geçmektedir. Ahiligin yedi temel ilkesi vardir. Ilk üç ilke olan; elini hep açik tut, sofrani hep açik tut, kapini hep açik tut cömertligi, yardimlasmayi, paylasmayi ön plana çikaran ilkelerdir. Diger dördü ise; Agzini hep kapali tut, gözünü hep bagli tut, eline hep sahip ol, diline her zaman sahip ol. Biz böyle bir gelenegin mirasçilariyiz. Bu ilkelere sahip çikarsak Allah’in izniyle hiçbir kriz, hiçbir sikinti bizi yikamaz” diye konustu.

Baskan Yüce, “Günümüzde insani sadece ekonomik bir meta olarak gören anlayis karsisinda paylasmayi esas alan Ahilik ilkelerinin kiymetini daha iyi anliyoruz. Ahilik prensiplerini yeni kusaklara aktarabilmek bizim boynumuzun borcudur. Esnaflik sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmemeli, esnaflik bizim kültürümüzde, ekonomi boyutunun üzerinde bir medeniyet durumunu ifade eder. Gelenekleriyle egitim sistemiyle, ahlaki ile en önemlisi dayanismasiyla esnaflik, medeniyetlerimizin gelismesinde hayati bir rol oynar. Ahilik bildiginiz üzere, Islam medeniyetinin bizlere önemli bir kültürel mirasidir. Insallah bize kalan bu güzel mirasi gelecek nesillere de aktaracagiz. Esnaf ve sanatkarlarimiz basta olmak üzere bütün esnafimizin, tüccarlarimizin Ahilik Haftasini kutlar, hayirli kazançlar temenni ederim” seklinde konustu.

Vali Yardimcisi Ersin Emiroglu ise Ahilik ilkelerinin her insanda olmasi gereken yol gösterici ilkeler oldugunu ifade ederek, “Bu ilkeler ahlakli toplum insa etmek için en önemli unsurlardir. Günümüzde sadece esnafin degil, herkesin bu ilkeler isiginda elini tasin altina koymasi gereklidir. Bu vesileyle Ahilik Haftamiz kutlu olsun” ifadelerini kullandi.

Gerçeklestirilen konusmalarin ardindan misafirlere ahi pilavi ikram edildi. Baskan Ekrem Yüce, yilin kalfasi, çiragi ve ahisi olan isimlere ödül ve plaketlerini takdim etti. Yilin Ahisi olan Efrahim Seker’e sed kusatma töreninde kaftani Vali Yardimsii Ersin Emiroglu ve Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce giydirerek, tebriklerini iletti.
Kaynak: İHA