Baskan Sahin Açiklamasi 'Alanya'da Üretilen Muz, Türkiye'nin Her Yerinde Alanya Muzu Olarak Satilacak'

Alanya avokadosu, Alanya yenidünyasinin ardindan cografi isaret alan Alanya muzu için düzenlenen programda konusan Alanya Ticaret ve Sanayi Odasi (ALTSO) Baskani Sahin, “Alanya’da yetisen muz farkli isimlerle satiliyordu. Artik Türkiye’nin neresinde olursa olsun raflara Alanya muzu olarak çikacak” dedi.

Baskan Sahin Açiklamasi 'Alanya'da Üretilen Muz, Türkiye'nin Her Yerinde Alanya Muzu Olarak Satilacak'


ALTSO Baskani Mehmet Sahin’in girisimleriyle ilçede üçüncü kez bir ürün cografi isaret aldi. Yine Baskan Sahin’in girisimleri ile cografi isaret ile tescillenen avokado ve yenidünyanin yanina Alanya muzu da eklendi. ALTSO konferans salonunda düzenlenen tanitim toplantisina Alanya Kaymakami Fatih Ürkmezer, Türk Patent Kurumu Cografi Isaretler Daire Baskani Hakan Kiziltepe, oda baskanlari, kurum müdürleri, muhtarlar ve tarim sektörü temsilcileri katildi.

Arastirmaci yazar ve fotograf sanatçisi Hasim Yetkin’in sundugu lansmanda Alanya muzunun tarihini içeren bir videolu sunum gerçeklestirildi.



“Çalistik, mücadele ettik, davamizi kazandik”

Tarim sektörünün Alanya’nin lokomotiflerinden biri oldugunu bildiklerini belirten Baskan Sahin, “Alanya’nin lokomotif trenlerini biliyorduk. Basta turizm olmak üzere tarim ve emlak, insaat sektörlerinde çesitli çalismalar yaptik. Tarim Alanya’mizin her zaman lokomotifi olmustur. Turizmin olmadigi dönemlerde de lokomotifi olmustur. Ayni turizm gibi hep ilkleri basarmistir. Biz de bu cesaretle yola çiktik. ‘Neden patentlerimiz yok? Neden Alanya’nin marka degerini yükseltmiyoruz?’ dedik. Topragimizda tabiri caizse kan aksa can dogacak. Tropikal meyvelerin birçogunu Alanya’da yetistirebiliyoruz. Alanya muzu bu patenti hak etmisti. Patent almak o kadar kolay degil arkadaslar. Topraktaki elemente kadar kontrol ediliyor. Biz göreve geldigimiz zaman Kas’tan Gazipasa’ya kadar Antalya’nin tamaminda 5 adet cografi isaretli ürün vardi. Kardesiniz 3 tane arkadaslariyla birlikte ekledi. Çalistik, mücadele ettik, davamizi kazandik” dedi.



Türkiye’nin her yerinde artik Alanya muzu olarak satilacagini dile getiren Baskan Sahin, “150 yillik Alanya’nin simgesi olan muzun cografi isareti tescili denetim komisyonu hazirladik. Literatür taramasi ve toprak meyve analizi yaptik. Tüm çalismalarin sonucunda Alanya’da pek yaygin yetistirilen muzunun cografi isaretini aldik. Artik Türkiye’de Alanya muzu olarak satilacak. Alanya’da yetisen muz farkli isimlerle satiliyordu. Artik Türkiye’nin neresinde olursa olsun raflara Alanya muzu olarak çikacak. Hayirli ugurlu olsun” ifadelerini kullandi.

“Asil is bundan sonra basliyor”

Üreticilere seslenen Alanya Kaymakami Fatih Ürkmezer, “Alanya muzunun tescilli cografi isareti almasinda emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayirli ugurlu olsun. Bize en temelde olan üretici lazim. 1870’li yillardan Alanya muzunu bugüne kadar getiren herkese tesekkür etmek gerekiyor. Eger bir yerde üretim varsa böyle bir çalisma olur. Bizler bugün Alanya muzu ile cografi isaret alabiliyorsak bütün bu üreticiler sayesindedir. Asil is bundan sonra basliyor. Bundan sonra bir birlik olarak bu cografi isaretli ürünleri Alanya markasina katki olarak korunmali, Türkiye’de ve dünyada pazarlanmali” diye konustu.

ALTSO Baskani Mehmet Sahin cografi isaret tescil sertifikasini Türk Patent Kurumu Cografi Isaretler Daire Baskani Hakan Kiziltepe’nin elinden aldi.
Kaynak: İHA