Dünya Bankasi Açiklamasi 'Ukrayna'ya ABD Tarafindan Hibe Edilen 4,5 Milyar Dolarlik Finansman Saglandi'

Dünya Bankasi, Rusya’nin isgali nedeniyle Ukrayna’nin ihtiyaç duydugu saglik, egitim, sosyal hizmetler, acil ihtiyaçlarin karsilanmasi gibi hizmetler dahil olmak üzere Ukrayna hükümetine ABD tarafindan saglanan ek 4,5 milyar dolarlik hibe saglandigini açikladi.

Dünya Bankasi Açiklamasi 'Ukrayna'ya ABD Tarafindan Hibe Edilen 4,5 Milyar Dolarlik Finansman Saglandi'
Dünya Bankasi, Ukrayna’da devam eden savas nedeniyle Ukrayna hükümetinin acil ihtiyaçlari karsilamasina yardimci olmayi amaçlayan Ukrayna’da Idari Kapasite Dayanikliligi için Kamu Harcamalari (PACE) Projesi dahilinde Ukrayna için ABD tarafindan hibe edilen 4,5 milyar dolarlik ek finansman saglandigini duyurdu. ABD Hazine Bakanligi ve ABD Uluslararasi Kalkinma Ajansi (USAID) tarafindan düzenlenen ve Dünya Bankasi araciligiyla yönetilen hibenin savas uzadikça artan yoksulluga, engelli çocuklara ve ülkelerinden giden milyonlarca kisiye sosyal ve mali yardim da dahil olmak üzere Ukrayna hükümetinin temel islevlerini sürdürmesine yardimci olacagi belirtildi. Dünya Bankasindan yapilan açiklamada, "Ek finansman, hükümetin ulusal ve bölgesel düzeylerde temel islevleri yerine getirmesi için idari ve hizmet sunum kapasitesinin sürdürülmesine katkida bulunacaktir. Proje, özellikle Ukrayna hükümetine savasin sosyal ve ekonomik etkilerini hafifletmede ülke vatandaslarinin refahi için gerekli olan sosyal ödemeleri, saglik hizmetlerini ve emekli maaslarini karsilamada yardimci olacak" denildi.

“Ukrayna halkini büyük ölçüde destekleyecek cömert bagislar için minnettariz"

Dünya Bankasi Grubu Baskani David Malpass ise yaptigi açiklamada, “Ukrayna’nin yasam kosullarinin ve yoksullugun daha da kötülesmesini önlemek için saglik, egitim ve sosyal koruma da dahil olmak üzere devlet hizmetlerine ihtiyaci var. ABD’ye ve ortaklarimiza hizli destek mekanizmalarimiz araciligiyla sürekli destekleri ve Ukrayna halkini büyük ölçüde destekleyecek cömert bagislari için minnettariz" dedi.

Dünya Bankasi Dogu Avrupa Bölge Ülke Direktörü Arup Banerji, “Temel hizmetlerin günlük olarak saglanmasinin yani sira yeniden yapilanmayi sürdürmek için kaynaklara ihtiyaç var. Toparlanma ve yeniden yapilanma odaginda, Ukrayna savas sonrasi toparlanmaya geçise hazirlanirken reformlara, seffafliga ve yönetisime olan ilgiyi artirmak da kritik olacaktir. Temel sosyal hizmetlerin devaminin desteklenmesi, daha basarili ve daha az maliyetli bir iyilesme ve yeniden yapilanmayi destekleyecektir” ifadelerini kullandi.

Dünya Bankasi, Ukrayna’ya 13 milyar dolar finansman sagladi

Dünya Bankasi, bugüne kadar temel devlet hizmetlerinin devamini desteklemek için bagisçilardan alinan taahhütler de dahil olmak üzere Ukrayna’ya yaklasik 13 milyar dolarlik acil durum finansmanini seferber etti.

ABD, Ukrayna’ya toplamda 8,5 milyar dolar sagladi

USAID tarafindan yapilan açiklamada ise, ABD’nin Ukrayna hükümetine ek 4,5 milyar dolar saglamasi ile Rusya’nin isgalinden bu yana Ukrayna’ya saglanan bütçe destegini toplamda 8,5 milyar dolara çikaracagi ifade edilerek, Dünya Bankasi araciligiyla ABD Hazine Bakanligi ile koordine edilen finansmanin dilimler halinde Ukrayna hükümetine gönderilecegi ve ilk ödemenin bu ay içinde 3 milyar dolar ile baslayacagi aktarildi. Bütçe desteginin Ukrayna hükümetinin okullar ve hastaneler gibi altyapiyi sürdürmesine, insani yardim malzemeleri saglamasina ve diger kritik altyapilara gaz ve elektrik akisini sürdürmesine destek saglayacagini belirten USAID, fonlarin uygun sekilde kullanildigindan emin olmak için Ukrayna hükümeti içinde yerlesik USAID tarafindan finanse edilen üçüncü taraf gözetmenleri ile birlikte Dünya Bankasi tarafindan saglam koruma önlemlerinin yerlestirildigini ifade etti.

USAID, "ABD, Rusya’nin sebepsiz ve haksiz savasinin ardindan Ukrayna’yi ve halkini desteklemeye kararlidir" dedi.



Silah satin alimi için 1 milyar dolar

Pentagon Sözcüsü Todd Breasseale ise yardim paketinin uzun menzilli silahlar ve zirhli tibbi nakliye araçlari için mühimmat dahil silahlar için 1 milyar dolar içerdigini aktardi.

Ukrayna’nin yüzde 55’i yoksullukla karsi karsiya

Öte yandan Dünya Bankasi, savasin baslamasindan önceki yüzde 2,5’e kiyasla Ukraynalilarin yüzde 55’inin 2023 yili sonuna kadar savas ve yerinden edilmis çok sayida insan nedeniyle yoksulluk içinde yasayacagini tahmin ediyor. Ukraynali yetkililer, savasin maliyeti ve azalan vergi gelirleri nedeniyle ülkenin ayda 5 milyar dolarlik bir mali açikla karsi karsiya oldugunu belirtiyor.
Kaynak: İHA