Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, muhalefet partileri tarafından İstanbul Havalimanı ile ilgili yapılan eleştirileri hatırlatarak "Projeyi duyurduk 'yapamazlar' dediler. Temelini attık, 'bitiremez' dediler. Bitirdik 'yolcu gelmez' dediler. Karalama kampanyaları yapanlara bir kez daha hatırlatalım. İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın en yoğun ve en iyi havalimanı oldu. Muhalefet bizim projelerimizi izlemeye devam etsin" dedi.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!
Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!
İGA İstanbul Havalimanı'nda tüm kaynakların en verimli ve etkin bir şekilde kullanılmasını amacıyla 'Birlikte Karar Alma Projesi' mutabakat protokolü imzalandı. İGA Havalimanı Operasyon Kontrol Merkezi'nde düzenlenen imza törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Kemal Yüksek, İGA CEO'su Kadri Samsunlu ve Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

SON 20 YILDA BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ulaşımda, eğitime, sağlıktan enerjiye kadar akla gelebilecek her alanda büyük bir dönüşüm ve gelişim hareketi başlattığını söyledi.

TÜRKİYE HAVACILIKTA KÜRESEL MERKEZ

Türkiye'nin 2003-2022 yılları arasında ulaşım ve haberleşme altyapısına 1 Trilyon 670 Milyar TL yatırım yaptıklarını kaydeden Karaismailoğlu, havacılık alanında ise Türkiye'yi küresel bir merkeze dönüştürdüklerini ifade etti.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

YOLCU SAYISI 96 MİLYONU GEÇTİ

2003 yılında 2 merkezden 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarının bugün 7 merkezden 57 noktaya, 60 olan dış hat uçuş nokta sayısının ise 130 ülkede 341 noktaya çıktığını ifade eden Karaismailoğlu " Çünkü bizler 'İstikbal göklerdedir' hedefiyle kurulmuş bir Cumhuriyet'in taşıyıcılarıyız. Havacılık sektöründe bu yılın ilk 7 ayında salgın öncesindeki eski seviyesine yaklaştık. 7 ayda hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısı 96 milyonu geçti" diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

MUHALEFETE CEVAP: AVRUPA'NIN EN İYİSİ İSTANBUL HAVALİMANI

Avrupa'da salgın sonrası taleplerin artması ile birlikte havalimanlarında kaos yaşanırken İstanbul Havalimanı'nın sunduğu kesintisiz hizmetler ile Avrupa'nın en yoğun ve en iyi havalimanı olduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı için muhalefet partilerinden daha önce yapılan eleştirilere cevap verdi:

" Projeyi duyurduk 'yapamazlar' dediler. Temelini attık, 'bitiremez' dediler. Bitirdik 'yolcu gelmez' dediler. Karalama kampanyaları yapanlara bir kez daha hatırlatalım. İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın en yoğun ve en iyi havalimanı oldu. Ülkemiz havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden birine dönüşmüştür."

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

AVRUPA'DA KAOS İGA'DA KONFOR

İstanbul Havalimanı'nda temmuz ayında gerçekleşen 42 bin uçak trafiği ile 7 milyona yakın yolcuya hizmet verildiğini hatırlatan Karaismailoğlu "Avrupa'daki havalimanları personel sıkıntısı çekerken, valiz alım süreleri saatleri bulurken, İstanbul Havalimanı'nda günde ortalama 200 bin bagaj hareketliliği sorunsuz sağlanıyor. Böylesi devasa bir yoğunluğa rağmen bagaj alım süresi İstanbul Havalimanı'nda sadece 16 dakika sürüyor. Check-in süresi ise sadece 1 dakika... Yolcuların hayatına konfor ve hız kazandıran bu hizmet, havalimanımızla birlikte ülkemizin itibarına da son derece olumlu katkılar sağlıyor" diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

TÜRKİYE UÇUŞ ROTALARI ÜZERİNDE

Bu başarının sadece İstanbul Havalimanı'nda değil Antalya Havalimanı'nda da yaşandığını vurgulayan Karaismailoğlu, Türkiye'nin 39 trilyon 410 milyar dolar Gayrı Safi Milli Hasıla ve 8 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkeye en fazla 4 saat uçuş mesafesinde, coğrafi olarak 3 kıtanın ortasındaki uçuş rotaları üzerinde olduğuna dikkat çekti. Küresel nüfus hareketleri ve ticari dengelere bağlı olarak hava ulaşım faaliyetlerinin bugün hızla batıdan doğuya kaydığını vurgulayan Karaismailoğlu,Türkiye'nin bundan büyük ölçüde faydalanmaya başladığını ve bunun devamının da artarak geleceğinin altını çizdi.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

MUHAFELET BİZİM PROJELERİMİZİ İZLEMEYE DEVAM ETSİN

Bu yıl içinde Rize-Artvin Havalimanı ve Yeni Tokat Havalimanı'nı hizmete aldıklarını Yozgat, Çukurova ve Gümüşhane-Bayburt havalimanlarının ise yapımlarına devam ettiğini söyleyen Karasismailoğlu "Muhalefet bizim projelerimizi izlemeye devam etsin. Biz ülkemizin 2035 ve 2053 yılına kadar olan yatırımlarını planladık ve hedeflerini belirledik. 5'er yıllık planlamalarla demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yeni yatırım yapacağız" dedi. Karaismailoğlu, DHMİ, THY ve İGA arasında imzalanan 'Birlikte Karar Alma Mutabakat Protokolü' ile İstanbul Havalimanı kapasitesinin ve kaynakların en etkin şekilde kullanılmasının sağlanacağını kaydetti.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

İGA AVRUPA'DA LİDER

İGA CEO'su Kadri Samsunlu da Türkiye'nin gurur projesi olan İGA İstanbul Havalimanı'nı global havacılık sektöründe hak ettiği lider konuma ulaştırmak için büyük bir inanç ve kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol gibi önemli havalimanlarını geride bırakarak Avrupa'da en çok uçuş yapılan havalimanı olduklarını söyledi.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

ZORLU DÖNEMİ BAŞARI HİKAYESİNE DÖNÜŞTÜRDÜK

Normalleşmenin kalıcı olması durumunda bu yılın son çeyreğinde 2019 yılı rakamlarını 2023 yılına kalmadan yakalayabileceklerini kaydeden Samsunlu "Global havacılık sektörünün oldukça zor bir dönemden geçtiği bu günlerde İGA olarak son derece başarılı bir performans sergilediğimizi gururla belirtmek isterim. Nitelikli insan kaynağımız ve bilgi birikimimizle, yorulmak bilmeden çalışarak, bu zorlu dönemi bir başarı hikayesine dönüştürdük ve uluslararası arenada örnek alınan, övgüyle söz edilen bir marka konumuna eriştik "dedi.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

KURUMLARARASI ORTAK KARAR ALMANIN ÖNEMİ

Yakaladıkları başarıda kurumlar arası ortak karar almanın ne kadar önemli olduğunu her zaman gördüklerinin altını çizen Samsunlu "A-CDM dediğimiz 'Havalimanı Birlikte Karar Alma Protokolü'ile amacımız, kaynakların kullanımını optimize etmek ve hava trafiğinin öngörülebilirliğini geliştirmek. Bu sayede havalimanı operasyonlarının verimliliğini ve esnekliğini iyileştirmek. Avrupa'da Frankfurt, Amsterdam Schiphol, Paris Charles de Gaulle ve Londra Heathrow'un da aralarında bulunduğu 32 havalimanında uygulanmakta olan A-CDM ile birlikte, DHMİ, İGA, THY ve diğer havayolları, yer hizmetleri şirketleri ve Eurocontrol, A-CDM platformu üzerinden entegre olacak. Böylelikle İstanbul Havalimanı'nda doğru zamanda, doğru bilgi paylaşımı ile uçağın yerdeki operasyonuna ve kalkış öncesi süreçlerine odaklanılacak" diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı: 20 yılda büyük dönüşüm!

YOLCU MEMNUNİYETİ ARTACAK

İstanbul Havalimanı Birlikte Karar Alma Protokolü kapsamında Eurocontrol için daha iyi planlama yapma olanağı, havalimanı operatörü için park pozisyonu ve kapı kullanımının iyileştirilmesi, havayolları için daha doğru filo planlaması ve taksi sürelerinin azaltılması ile birlikte yakıt maliyetlerinde düşüş hesaplanıyor. Ayrıca yolcu için, gecikme oranları ve bağlantılı uçuşların kaçırılma oranlarının azalması, azalan taksi süreleri ile birlikte müşteri memnuniyetinin artması hedefleniyor.