(Özel) Haftalik Tatil Parasini Vermeyen Patrona Kötü Haber

Milyonlarca isçiyi yakindan ilgilendiren bir karara imza atan Yargitay; ikramiye, prim, yakacak yardimi, giyecek yardimi, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacaklarin da ödenmemesinin isçiye hakli fesih imkani verdigine hükmetti.

Bir akaryakit istasyonunda pompaci olarak çalisan genç, fazla mesai ücretini alamadigi gerekçesiyle noter kanaliyla istifa etti. Tüm görüsmelerine ragmen alacagini alamayan isçi, solugu Is Mahkemesi’nde aldi. Davali is yerinde pompaci olarak çalistigini, ise alinirken davaciya bos senet imzalatildigini, fazla mesai alacaklarini talep etmesi üzerinde hakarete ugradigini öne sürdü. Fazla mesai alacaklarinin ödenmesi için ihtarname gönderdigini ve müvekkilinin is akdini hakli nedenle sonlandirdigini beyanla kidem tazminati, yol ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti taleplerinin davalidan tahsilini talep etti. Mahkeme, davanin reddine karar verdi. Davaci karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazi reddetti. Davaci bu karari da temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikteki kararda; isçilerin herhangi bir alacaklarinin alamamasinin hakli fesih sayilacagi vurgulandi. Kararda; "4857 sayili Is Kanunu 24/II-e maddesi uyarinca isveren tarafindan isçinin ücreti kanun hükümleri veya sözlesme sartlarina uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse isçi is sözlesmesini hakli nedenle feshedebilir. 4857 sayili Kanun’un 24/II-e bendinde sözü edilen ücret, genis anlamda ücret olarak degerlendirilmelidir. Ikramiye, prim, yakacak yardimi, giyecek yardimi, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacaklarin da ödenmemesi isçiye hakli fesih imkani verir. Yukarida açiklandigi üzere davacinin fazla mesai ücreti alacagi bulunup bulunmadigi tespit edildikten sonra davacinin is sözlesmesini hakli nedenle feshedip etmedigi konusunda degerlendirme yapilmalidir. Mahkeme kararinin bozulmasina oy birligi ile hükmedilmistir"
Kaynak: İHA