Korona Virüsün En Hizli Yayilan Varyanti Açiklamasi BA.5

Kulak Burun ve Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Buket Özel Bingöl, korona virüsün en hizli yayilan varyanti BA.5 vakalarinin giderek arttigini belirterek mutlaka maske, hijyen ve asi önlemlerinin alinmasi gerektigini söyledi.

Korona Virüsün En Hizli Yayilan Varyanti Açiklamasi BA.5
Acibadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun ve Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Buket Özel Bingöl, 2019 yilinin aralik ayindan itibaren birçok defa mutasyona ugrayan korona virüsün son varyantlari hakkinda önemli bilgiler verdi. Korona virüsün insan sagligini tehdit etmeye devam ettigine dikkat çeken Dr. Bingöl, hastaligin özellikle baslangiçta kulak burun bogaz hastaligi olarak belirtiler verdigini dile getirdi.

“Ilk basvuru kulak burun ve bogaz hekimine”

Hastalarin özellikle “bogaz agrisi, ates, yutma güçlügü, bogazda takilma hissi, bas agrisi, tat ve koku bozuklugu, halsizlik, kas ve eklem agrilari” gibi sikayetlerle kulak burun bogaz hekimlerine basvurdugu bilgisini aktaran Dr. Buket Özel Bingöl tani ve hastaligin seyriyle ilgili “Hastaligin ilerlemesi durumunda öksürük ve nefes alma zorlugu eklenerek alt solunum yollari da tutulmus olur. Bu hastaliktan süphelendigimiz hastalarda öncelikle kesin tani için gerekli olan PCR testi yapilip, sonuç çikana kadar da uygun tedaviye baslamis oluruz. Böylelikle daha hizli iyilesme ihtimalini arttirmis oluruz” dedi.



“Bu 5 semptoma dikkat”

Virüsün mutasyona ugradikça ortaya çikan semptomlarin da degisiklik gösterdigine dikkat çeken Dr. Buket Özel Bingöl “Omicron mutasyonunun alt varyanti olan BA.5 varyantinin hizli bulasma özelligi ve farkli belirtileri ortaya çikti. BA.5 koronavirüsün simdiye kadarki en hizli yayilan varyanti olarak biliniyor. Bu varyantin 5 temel semptomu; öksürük, burun akintisi, bogaz agrisi, yorgunluk, bas ve kas agrisi” diye konustu.

Dr. Bingöl, yeni semptomlarda ilk sirada en sik görülenin “bogaz agrisi” oldugunu ve yine bu varyantla birlikte yüksek ates, koku ve tat kaybi gibi belirtilerin görülme sikliginin azaldigini ifade etti.



“Kuluçka süresi giderek kisaliyor”

Kulak Burun ve Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Buket Özel Bingöl, son yapilan klinik çalismalara göre korona virüsün yeni varyantlarinda kuluçka süresinin giderek kisaldigina dikkat çekerek “Ilk görülen Alfa varyantinda kuluçka süresi bes, alti gün kadardi. Delta varyantinda dört gün olarak kaydedildi. Omicron varyantinda ise bulastan sonra semptomlarin baslamasi yaklasik üç gün aldi. Ancak simdi BA. 4 ve BA. 5 varyantlarinda bir iki günde bile kuluçka süresi tamamlanabiliyor. Yine de istisnai durumlar olabilir ve virüsle temastan iki hafta sonra bile belirti görülebilir” diye konustu.



“Maske, hijyen, asi”

Dr. Buket Özel Bingöl, hastaliktan korunmak için basta kalabalik alanlar olmak üzere özellikle kapali yerlerde mutlaka maske takilmasi gerektigini vurguladi ve sunlari söyledi:

“Bu hastaligin en basindan beri söylendigi üzere el hijyeni çok önemli. Asimizi da mutlaka yaptirmaliyiz. Asili olan ve daha önce enfeksiyon geçirenler de hastaliga yakalanmakta ancak bu durumdaki kisiler hastaligi daha hafif atlatmaktalar. Çünkü asilama, vücudun savunma mekanizmasini egitiyor. Asiyla ilgili karar sürecinde bu bilgiyi göz önünde bulundurmaliyiz.”
Kaynak: İHA