Güney Kore'nin Ay Kesif Görevi Basladi

Güney Kore’nin ilk Ay Yörüngesi Kesif Araci (KPLO), ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden basarili bir sekilde firlatildi. Kesif aracini ay yörüngesine ABD merkezli uzay tasimaciligi sirketi SpaceX’in Falcon 9 roketi tasidi.

ABD merkezli uzay tasimaciligi sirketi SpaceX, Kore Havacilik ve Uzay Arastirma Enstitüsü’nün "KPLO" olarak da bilinen ilk ay yörünge araci Kore Pathfinder Lunar Orbiter’i (Ay Yörüngesi Kesif Araci), yörüngeye gönderdi. Kesif aracini tasiyan Falcon 9 roketi yerel saat ile 19.08’de ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden basarili bir sekilde firlatildi. 678 kilogram agirliginda olan kesif aracinin yörüngeye gönderilmesi ile resmen baslayan ay görevinin, Güney Kore’nin 2030’larin baslarinda aya robotik bir inis yapma hedefi de dahil olmak üzere uzay arastirmalarinda yol gösterici olacagi belirtildi.

Kore Havacilik ve Uzay Arastirma Enstitüsü’nden proje sorumlusu Eunhyeuk Kim, görevin ana hedefinin teknolojik gelisme saglamak oldugunun altini çizerek, "Ayrica gözlem araçlarini kullanarak ay yüzeyi hakkinda bazi yararli veriler elde etmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandi.

"Ayin tadini çikar" anlamina geliyor

Kore dilindeki "dal" ve "nurida" kelimelerinin birlesiminden olusan ve "ayin tadini çikar" anlamina gelen "Danuri" olarak da adlandirilan KPLO görevinin yaklasik 180 milyon dolara mal oldugu biliniyor.
Kaynak: İHA