Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi Heyeti, Zaporijya Nükleer Santralinde Inceleme Yapacak

Rusya tarafindan Zaporijya bölge sorumlusu olarak atanan Yevgeny Balitsky, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi heyetinin 1 gün boyunca Zaporijya Nükleer Santrali’nde incelemelerde bulunacagini açikladi.

Rusya’nin isgal etmesinin ardindan Ukrayna ordusu ile Rus ordusu arasinda paylasilamaz konuma gelen ve sürekli olarak çatismalarin yasandigi Zaporijya bölgesindeki Zaporijya Nükleer Santrali’nde belirsizlikler devam ederken, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (IAEA) heyeti bölgede incelemelerde bulunuyor. Bugün Ukrayna’nin baskenti Kiev’e ulasan ve aksam saatlerinde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelen heyetin yarin Zaporijya Nükleer Santrali’nde 1 gün boyunca incelemelerde bulunacagi açiklandi. Rusya tarafindan Zaporijya bölge sorumlusu olarak atanan Yevgeny Balitsky, Rus basinina yaptigi açiklamada heyetin programiyla ilgili bilgiler aktararak, "Ziyaret 1 gün planlandi. Bu sürede santraldeki çalismalari izlemeleri gerekiyor. Bahsettikleri incelemeler bu süre zarfinda tamamlanabilir" ifadelerini kullandi.

Heyete incelemeleri sirasinda neleri görmeleri gerektigi konusunda önerilerde bulunan Balitsky, "Uzmanlar 2 reaktörü, atik depolama tesisini ve sogutma sistemini inceleyecek. Biz onlara hedef alinan alanlari göstermeye haziriz. Çok farkli parçalar göstermek isteriz. Grads, Hurricanes ve M77 gibi Sovyet silahlarinin roketleri düstü. Sonuçta merminin nasil isabet aldigini açikça görebiliyorsunuz. Ayrica toprak örnegi alip savas basliginda hangi mühimmatin kullanildigini belirlemek çok kolay" dedi.

Balitsky ayrica heyetin önce Vasilievka’ya ardindan santralin bulundugu Energador’a gidecegini belirtirken, heyete ayrica Energador’daki hasari da göstermek istediklerini söyledi.

Kaynak: İHA