Izmir Enternasyonal Fuari Ve Terra Madre Anadolu Heyecani Basladi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer 2-11 Eylül tarihlerinde Kültürpark’ta 91. Izmir Enternasyonal Fuari’yla düzenlenecek uluslararasi gastronomi fuari Terra Madre Anadolu’nun tanitim toplantisina ev sahipligi yapti. Baskan Soyer, IEF mirasina sonuna kadar sahip çikmaya devam edeceklerini belirterek, “IEF’nin çitasini her yil daha da yükseltmek için çalisiyoruz. IEF’yi Terra Madre Anadolu ile bu yüzden bulusturmak istedik. Terra Madre’de ilk defa Izmirli markasiyla küçük üreticimizi ihracatçi hale getirecegimiz için de çok gururluyuz” dedi.

Izmir Enternasyonal Fuari Ve Terra Madre Anadolu Heyecani Basladi
Izmir’in ticari ve kültürel hafizasini bugüne tasiyan Izmir Enternasyonal Fuari (IEF) 2-11 Eylül tarihlerinde 91’inci kez kapilarini açarken, dünyanin en büyük gastronomi fuari Terra Madre Anadolu’ya da ev sahipligi yapacak. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, dünyanin dört bir yanindan katilimci ve ziyaretçileri agirlayacak IEF ve Terra Madre Anadolu öncesinde 10 gün boyunca dolu dolu geçecek programi basin mensuplarina tanitti. Kültürpark’taki basin toplantisina Folkart Yönetim Kurulu Baskani Mesut Sancak, Migros Kuzey Ege Direktörü Günes Firildak, IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Baris Karci, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcilari Sükran Nurlu ile Suphi Sahin ve basin temsilcileri katildi.



“Bu miras son derece kiymetli”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, heyecan verici bir bulusmanin arifesinde ilk sunumu yapmanin gururunu tasidigini belirterek “IEF bir cumhuriyet mirasidir. Iktisat Kongresi’nin hemen ertesinde Milli Numune Sergisi olarak baslamis, sonra panayira, ardindan da rahmetli Behçet Uz’un üstün gayretleri sonucunda fuara dönüsmüs. Bütün dünya kentleri EXPO pesinde kosar. Izmir de bunun için çok emek verdi, vermeye devam ediyor. Bir taraftan biz 91 yildir küçük bir EXPO düzenlemeye devam ediyoruz. 91 yil boyunca kapilarini hiç kapatmamis. Ikinci Dünya Savasi yillarinda bile açmis. 12 Eylül’de sadece bir gün kapatmis. Bu miras son derece kiymetli. Biz de buna sonuna kadar sahip çikmaya devam edecegiz” dedi.



Izmir, dünyanin odaginda

91 yildir düzenlenen IEF’nin çitasini her yil daha da yükseltmek için çalistiklarini vurgulayan Baskan Soyer, “IEF’yi Terra Madre Anadolu ile bu yüzden bulusturmak istedik. Terra Madre, dünyanin en büyük gastronomi fuari ama gastronomi sadece lezzetten ibaret degil. Gastronomi tarim, gida güvenligi, kültür, saglik, turizm ve küresel iklim kriziyle de ilgili. Aslinda hepsinin bulusma noktasi. Dünyanin odaginda su anda gastronomi var ve dünya iklim kriziyle beraber gastronomiyi, tarimla beraber gastronomiyi, gida güvenligiyle beraber gastronomiyi, turizmle beraber gastronomiyi konusmaya devam ediyor. 91. kez kapilarimizi açarken sadece uluslararasi bir fuara ev sahipligi yapmiyoruz, ayni zamanda gündeme de parmagimizi basmis oluyoruz. Son derece heyecanliyiz. Pandemi ve küresel iklim kriziyle kendi kendine yeten bir ekonominin ne kadar önemli oldugu anlasildi. Hepsi iç içe geçti ve bu vesileyle Izmir dünyanin odaginda Izmir yerini aliyor. Bununla büyük gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

“IEF sosyallesme alani”

Baskan Soyer IEF’yi büyütmeye devam edeceklerini belirterek, “IEF, sadece bir fuar degil. Ayni zamanda sosyallesme alani, meydani. Eglence meydani, egitim meydani, inovasyon meydani. Türkiye yürüyen merdivenle ilk kez 1971 yilinda IEF’de tanisiyor. Izmir Fuari o kadar çok ilke imza atiyor ki, Izmir’e, Türkiye’ye, dünyaya ayna tutuyor. Yüksek enflasyon, hayat pahaliligi, pandemi bir yandan, kriz bir yandan, savas burnumuzun dibinde. Herkesin ciddi sekilde morali bozuk. Insanlar fuarla bir nebze nefes alacaklar, eglenip cosacaklar. Sevdikleriyle güler yüzlü bir gün geçirecekler. Bunun da son derece kiymetli oldugunu düsünüyorum. Bu yüzden bu kadar dolu ve içerigi zengin bir programla bu sene karsiniza çikiyoruz” dedi.



Izmirli markasi görücüye çikiyor

Baskan Soyer, “Baska Bir Tarim Mümkün” derken Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tam bagimsizlik, kendi kendine yeten bir ekonomiyle mümkündür” sözünden feyz aldiklarini ifade etti.

Ülkenin bu durumdan giderek uzaklastigini söyleyen Baskan Soyer, sözlerini söyle sürdürdü: “Politikasizlikla, tarimin basibos kalmasiyla kendi kendine yeten ekonomi olmaktan uzaklastik. Bu yüzden Terra Madre’de küçük üreticilerimizi ihracatçi haline getirecegiz. Geçen ay Bademler köyünde kesme çiçek ihracati yapan kooperatifimiz Hollanda borsasinda ilk satisini gerçeklestirmisti. Büyük gurur duyduk. Terra Madre’de de ilk defa Izmirli markasiyla, Çoban Haritasi vesilesiyle çobanlardan aldigimiz süt mamullerini ilk kez görücüye çikartacagiz ve ilk kez ihracatini gerçeklestirecegiz. Küçük üreticimiz Izmir’de ihracatçi olmaya basliyor.”

“Gelecegin siyasal iklimini de Izmir’den kuracagiz”

“Barisin Ikinci Yüzyili” afisiyle ilgili elestirilere yanit veren Baskan Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Biz tam bagimsizlik için mücadele ederken, kuracagimiz baris kimse tarafindan bozulamasin’ sözünden yola çiktik. Biz eger burnumuzun dibinde Suriye’de, Irak’ta insanlar birbirinin bogazini keserken Izmir’de, Türkiye’nin her yerinde baris içinde yasiyorsak bunu bu vizyona, öngörüye borçluyuz. Bizim en çok sahip çikmamiz gereken mirasidir Atatürk’ün baris. Dünyanin en büyük baris insanidir Atatürk. Biz barisin zaferi olarak kutluyoruz. Barisla zafer birbiriyle çelisen seyler degil. Birinin yerine öbürünü ikame etmek kalkarsaniz yanlis olur. Bunu inkar etmek mümkün mü, büyük bir zafer kazandik. Mustafa Kemal Atatürk bunu baris için yaptigini söylüyor. Hatay’da 1931 yilinda diyor ki ’savas eger mesru bir gerekçeye dayanmiyorsa suçtur. Biz ancak ve ancak öldürmek isteyenlere karsi ölmemek için savasiriz.’ Türkiye’nin bu siyasal ikliminde her sözcükten cümleden icraattan bir kutuplastirma, ayristirma siyaseti üretmeye çalisanlara çok üzülüyorum. Yüz yil sonra geldigimiz nokta bu olmamaliydi. Bu çok üzücü. Umudum çok büyük. Biz bu siyasal iklimi yasarken gelecegin siyasal iklimini de Izmir’den kuracagiz” dedi.



“Ana sponsor olmak gurur verici”

Folkart Yönetim Kurulu Baskani Mesut Sancak, Izmir için çok önemli bir sene oldugunu belirterek “Kurtulusun yüzüncü yili olmasi çok önemli. Böyle bir yilda da IEF ana sponsoru olmak onur verici. Bu firsati bize tanidigi için Tunç Soyer’e ve IZFAS’a çok tesekkür ediyorum” dedi.



“Terra Madre’yi çok degerli buluyoruz”

Migros Kuzey Ege Direktörü Günes Firildak ise bu yil da etkinlik sponsoru olduklarini vurgulayarak “Türkiye’nin dört bir yaninda yerel üreticilerin ve kooperatiflerin ürünlerinin pazarla bulusmasi için destegimizi sürdürüyoruz. Terra Madre’yi bu nedenle çok degerli buluyoruz. Emegi geçen herkesi yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandi.

“91 yildir kapilarini hep açti”

IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici ise Izmir Enternasyonal Fuari’nin 91 yildir kapilarini araliksiz açtigini ve bir Cumhuriyet mirasi oldugunu söyleyerek, “Bu devamliligin sirri fuarin Türkiye’yi dünyaya dünyayi da Türkiye’ye baglamasi, tanitmasi. IEF, bu misyonunu bu yil da sürdürecek. Baskan Tunç Soyer’in ‘Baska Bir Tarim Mümkün’ vizyonu dogrultusunda bu yil Terra Madre’ye de ev sahipligi yapacagiz. IEF ve Terra Madre’de 43 ülkeden 389 katilimciyi agirlayacagiz. Yabanci katilimcilarin yani sira yerli kooperatifler, üretici birlikleri ve küçük üreticiler, Slow Food birlikleri ürünlerini sergileyecek. Dünyanin lezzetleri Izmir ile, Izmir’in lezzetleri dünyayla bulusacak” diye konustu.



Türkiye’de ilk kez Izmir’de: Terra Madre Anadolu

1986 yilindan bu yana Slow Food’un (Yavas Gida) önderliginde Italya’nin Torino kentinde düzenlenen Terra Madre, bu kez Izmir’den dünyaya seslenecek. Dünyanin en büyük gastronomi fuari Terra Madre, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in, saglikli, iyi, adil ve temiz gidaya ulasmak için Izmir’de hayata geçirdigi “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonuyla Türkiye’de ilk kez Izmir’de “Terra Madre Anadolu” adiyla düzenlenecek.

IEF için geri sayim basladi

91. kez yapilacak Izmir Enternasyonal Fuari Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde, IZFAS tarafindan düzenlenecek. Fuarin ana sponsoru Folkart, etkinlik sponsoru Migros, medya sponsoru ise Kafa Radyo oldu. Fuarin giris ücretleri tam 8 TL, ögrenci 3,50 TL olarak belirlendi. Etkinlikler 16.00-23.00 saatleri arasinda düzenlenecek.

ief.izfas.com.tr adresinden Mogambo Geceleri, Açik Hava Tiyatrosu etkinlikleri ve LOL TBF Türkiye Büyük Finali 2022 için alinan giris biletleri üzerindeki QR kodu, fuar giris kapilarinda gösterilerek ücretsiz giris yapilabilecek.
Kaynak: İHA