Yilmaz Açiklamasi 'Sendika Bütçesi Seçim Çalismalarinda Kullanilmamali'

Egitim Bir Sen Sivas 1 Nolu Sube Baskan Adayi Aydin Yilmaz, sendika bütçesinin seçim çalisimlarinda kullanilmamasi gerektigini söyledi.

Yilmaz Açiklamasi 'Sendika Bütçesi Seçim Çalismalarinda Kullanilmamali'
Yilmaz, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan seçimlerin, halkin iradesinin yönetime tecelli etmesini saglayan en önemli araç olduguna deginerek, “ Seçimlerin yönetime demokratik mesruiyet kazandirmasi, farkli görüslere sahip insanlarin serbestçe örgütlenebilmeleri ve seçim sürecinde her türlü baskidan uzak, özgürlükçü bir ortamda yarisabilmeleri kosuluna baglidir. Ayrica seçimlerin geçerli sayilmasi özgür ve çogulcu bir ortamda, genellik, esitlik ve gizlilik ilkelerine uygun biçimde yargi gözetimi ve denetimi altinda yapilmasiyla mümkün olur. Demokratik toplumlarin tamaminda seçimlerin her türlü saibeden ve süpheden uzak olmasi için seçimler, yargi denetiminde ve gözetiminde yapilir. Genel Yönetim Kurulumuz tarafindan Seçim Usul ve Esaslari Yönetmeligi yayinlanarak Kasim 2022’de yapilacak olan seçimler için süreç baslatilmistir. Sendika tüzügümüzde belirtildigi üzere sendikamiz; temel insan haklari ilkelerine dayanan, egemenligin kayitsiz sartsiz millete ait oldugu, millet iradesine de milletin seçtigi idareye de saygi gösterilen, katilimci demokrasinin yerlestigi, özgür birey ve sivil toplum örgütlerine gerçek anlamda var olma ve düsünce üretip teklifler sunma hak ve imkânlarinin hayata geçirildigi, kimsenin ötekilestirilmedigi, farkliliklarin zenginlik olarak kabul edildigi, demokratik sosyal hukuk devleti olmanin geregi olarak her vatandasin devlet imkânlarindan esit sekilde yararlandigi bir Türkiye idealine ulasmaya katki sunmayi amaçlar ” dedi.

“Bizleri sikisik bir takvim beklemektedir”

Yilmaz, seçim sürecine girdiklerini söyleyerek, “Aldigimiz bilgiler dogru ise bizleri sikisik bir takvim beklemektedir. Bu durum insanlarin aklina “Ne bu telas, bu acele?” sorusunu getirmektedir. Bilindigi üzere ögretmenler 5 Eylül’de Mesleki Çalismalara katilmaktadir. 12 Eylül’de ise yeni egitim-ögretim süreci baslamaktadir. Sendika Genel Kurul seçimlerinin Subat 2023’te yapilacak olmasina ragmen, sube delege ve yönetim kurulu seçimlerinin dar bir zamanda, sikisik bir takvimde gerçeklestirilmesi “Baskin bir seçim mi yapilmak isteniyor?” süphesini dogurmaktadir. Ögretmenler bir taraftan mesleki çalismalarini yürütmek, bir taraftan yeni egitim ögretime dönemine hazirlanmak, bir taraftan da sikisik bir takvimde delegelik basvurusunda bulunmak zorunda kalacaktir. Sendika tüzügünde, Egitim-Bir-Sen 2022 Seçim Yönetmeliginde ve 298 sayili Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun’da belirtildigi üzere her delege/sube baskani adayi propaganda yapmakta serbesttir. Seçim takviminin sikisik olmasi adaylarin bu en temel hakkinin gasp edilmesi anlamina gelmektedir” diye konustu.

“Yönetimde bulunanlar da artik aday statüsündedir”

Seçim sürecinin baslamasiyla birlikte yönetimde bulunanlarin artik aday statüsünde oldugunu belirten Yilmaz, “ Ayrica seçim sürecinin baslamasiyla birlikte yönetimde bulunanlar da artik aday statüsündedir. Yönetimde bulunanlarin diger adaylarla esit sartlarda olmasi gerektigi için seçim etik ve ahlaki geregi sendikanin araç ve gereçleri, sendika bütçesi seçim çalismalarinda kullanilmamali, yemek organizasyonlari düzenlenmemelidir. Seçimlerin özgür bir ortamda yapilmasi için sendika üyelerine baski, tehdit veya vaat gibi bir ögretmene ve bir sendikaciya yakismayan tutum ve davranislardan kaçinilmalidir. Seçim sürecinde yapilacak her türlü antidemokratik tutum ve davranisin eylem ve söylemin karsisinda olacagimizi belirtir seçimlerin “Özümüze”, sendikamizin kurucu iradesinin benimsedigi ilke ve degerlere uygun olarak yapilmasini temenni ederiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA