Uzmanindan Kiracilara Tahliye Taahhütnamesi Uyarisi

Kira artislarinin yüzde 25 ile sinirlandirilmasinin ardindan ev sahiplerinin bos sekilde imzalatilan tahliye taahhütnamesini öne sürerek kira bedelini daha fazla artirmak istemelerine iliskin degerlendirmede bulunan Av. Dr. Ali Önal, “Ev sahipleri daha yüksek kira bedelleri talep etmekte, bunu kabul etmeyen kiracilari da bu tahliye taahhütnamesiyle tehdit etmekte. Ilk derece mahkemeleri tahliye taahhütnamesinin baski altinda alindigi ve kiraciyi magdur ettigi gerekçesiyle bu taahhütnameyi geçersiz kilma egiliminde” dedi.

Uzmanindan Kiracilara Tahliye Taahhütnamesi Uyarisi
Konutta kira artisini yüzde 25 ile sinirlayan düzenleme 11 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Düzenlemenin ardindan bazi ev sahipleri kira bedellerini artirmak için farkli yöntemlere basvurmaya basladi.

Mevcut kiracinin sözlesme yenilemek istemesi üzerine kirayi istedigi oranda artiramayacak olan ev sahipleri, yeni kiracilarla anlasmak ve eski kiracisini çikarmak için tahliye taahhütnamelerini devreye soktu. Yeni kiraci bularak daha yüksek kira bedeli almak isteyen bazi ev sahipleri sözlesme yapilirken, kiraciya belirlenen tarihte konutu bosaltacagina dair tarihi belirsiz olan taahhütname imzalatiyor. Bazi ev sahipleri ise yüzde 25’in üzerinde kira artisi yapabilmek için tahliye taahhütnamesiyle mevcut kiracisini baski altinda tutuyor.

“Ilk derece mahkemeleri baski altinda alinan ve kiraciyi magdur eden taahhütnameyi geçersiz kilma egiliminde”

Geçmiste imzalanan bos tahliye taahhütnamelerinin temmuz ayi sonrasinda çok sayida vatandasi magdur ettigini aktaran Av. Dr. Ali Önal, “Özellikle temmuz ayinda yapilan kira artislarinin ev sahipleri açisindan yüzde 25 ile sinirlanmasi, pek çok noktada kiracilari magdur etmekte. Ev sahipleri kira sözlesmesiyle beraber tarihi ve içerigi bos, sadece imzalanmis bir sekilde tahliye taahhütnamesi almakta. Yargitay’in yerlesmis içtihatlarinda ‘eger bir evrak bos olarak imzalanip verilmisse, evraki veren kisi bunun sonuçlarina katlanir’ denilmektedir. Dolayisiyla geçmis dönemde kiracilar bos olarak imzaladiklari bu tahliye taahhütnamelerinde, daha sonra ev sahibiyle yasamis oldugu sorun neticesinde; ev sahibi buna kötü niyetli sekilde bir tarih atarak doldurdugunda Yargitay kiraciyi haksiz bulmaktadir. Özellikle son dönemde yüzde 25 ile sinirlandirilmasi ve enflasyonun daha yüksek olmasindan kaynakli olarak ev sahipleri daha yüksek kira bedelleri talep etmekte, bunu kabul etmeyen kiracilari da bu tahliye taahhütnamesiyle tehdit etmekte. Bu noktada ilk derece mahkemesi hâkimlerinin kötü niyetli olarak yapilan bu tahliye taahhütnamelerine karsi bir yorumu var: Kira sözlesmeleri yapilirken, tahliye taahhütnamesinin baski altinda alindigi, kira artisini kabul etmeyen kiraciyi tehdit ettigi, dolayisiyla kiraciyi magdur ettigi gerekçesiyle bu taahhütnameyi geçersiz kilma egiliminde” diye konustu.



“Kiracilar neye imza attiklarini çok iyi bilmeliler”

Özellikle kiracilarin imzaladiklari evraklar konusunda titiz ve dikkatli olmalari gerektigini kaydeden Önal, “Özellikle kiracilar neye imza attiklarini çok iyi bilmeliler. Bos bir sekilde bir tahliye taahhütnamesi imzalamamalari gerekir. Tahliye taahhütnamesi, ‘ben su tarihte bu konutu bosaltacagim’ demektir. Bunu bos birakmak gerçekten risklidir. Bunun bos verilmemesi önemlidir. Bos verildiginde ilk derece mahkemesi hâkimlerinin, Yargitay’in da benzer birkaç karari da var, bunun baski altinda alindigi dolayisiyla taraflarin esit sartlarda sözlesme yapmadigi gerekçesiyle bu taahhütnameye dayanarak yapilan tahliye taleplerinde kiraciyi hakli bulabilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA