Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi '180 Milyar Metreküp Su Depolayabiliyoruz'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Geldigimiz nokta itibariyla artik 180 milyar metreküp su depolayabildigimizi görüyoruz. Bunun 47 milyar metreküplük kismi bizim dönemimizde yapilan 654 barajla saglanmis durumdadir” dedi.

Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi '180 Milyar Metreküp Su Depolayabiliyoruz'
Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü 110 Adet Is Makinesi Teslim Alma Töreni’ne katildi.

DSI Genel Müdürlügü Etlik Tesisleri’ndeki törende konusan Bakan Kirisci, DSI’nin Türkiye’nin kadim kurumlarindan biri oldugunu belirtti.

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadigini kaydeden Kirisci, “Türkiye’de su bir kisit. Türkiye su zengini bir ülke degil. Karadeniz bölgesini çikardigimizda aslinda suyun çok düsük düzeylerde oldugu bilinen bir ülke. Bundan dolayi suyu çok idareli, çok etkin ve çok verimli kullanmamiz gerekiyor” diye konustu.



"180 milyar metreküp su depolayabiliyoruz”

Depolanan 180 milyar metreküp suyun 47 milyar metreküpünün AK Parti döneminde yapildigini söyleyen Bakan Kirisci, sunlari aktardi:

“Bu zamana kadar cumhuriyet tarihi boyunca yapilanlarin yaklasik yüzde 25’i sadece 2002-2022 yillari arasinda hükümetimiz döneminde, cumhurbaskanimizin bu konuya vermis oldugu degerden kaynakli olarak bu dönmede gerçeklestirildi.

Geldigimiz nokta itibariyla artik 180 milyar metreküp su depolayabildigimizi görüyoruz. Bunun 47 milyar metreküplük kismi bizim dönemimizde yapilan 654 barajla saglanmis durumdadir.”

“Türkiye bu barajlar konusunda dünyaya örnek olan bir ülkedir”

Türkiye’nin su ile ilgili tecrübesine vurgu yapan Bakan Kirisci, Silvan ile Yusufeli Baraji’nin su tutmaya basladiginda ortaya dünya harikasi bir yapi çikacagini not düserek, “Türkiye bu barajlar konusunda dünyaya örnek olan bir ülkedir. Kisa zaman sonra Yusufeli’nde de su tutmaya basladigimizda dünya harikasi, her türlü yapilan çalismalariyla barajin kendisi ve çevresi, arti vatandaslarimizin yasam alanlarini olusturacak konutlari vatandaslarimizin ekmeklerini kazanacaklari is yerleri ve diger sosyal donatilari olan bütün tesisleri tüm Türkiye görmüs olacak. Böyle bir tesis yine Atatürk Baraji’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük baraji olan Silvan Baraji. Buralarda da su tutmaya basladiginda Türkiye’de ve dünyada bunlar bir kez daha konusuluyor ve Türkiye bu manada bir kez daha degerlendiriliyor. Su ile ilgili tecrübesi konusunda da gündem oluyor, olacak” ifadelerini kullandi.

“0-10 yas arasindaki makinelerin orani yüzde 67,5 düzeyine çikacak”

Tarim ve Orman Bakani Kirisci, suyu yerinde depolamanin önemine deginerek geçmisteki taskinlardan yasananlardan ders çikarilmasi gerektigini dile getirdi.

Kirisci, sunlari söyledi:

“Bu yeni katilacak is makineleriyle birlikte 0-10 yas arasindaki makinelerin orani yüzde 67,5 düzeyine çikacak. Bu oldukça iyi bir oran. Bu is makineleri bir otomobil gibi degil. Bu oran yüzde 67,5’e çikarak makine parkimiz daha dinamik, daha sonuç aldirici bir makine parki haline gelecek. Bugün hizmete alacagimiz makineler, aziz milletimizin ve bütün üreticilerimiz de dahil olmak üzere kirsalimizin, kentlerimizin her türlü ihtiyaçlarini karsilama konusunda önemli bir fonksiyon icra edecek. Rabbimden niyazim bunu kullanacak operatör kardeslerimizden kazasiz belasiz kullanmasidir. Çünkü geçtigimiz günlerde bir operatörümüz hayatini kaybetti. Bizi çok derin bir aciya bogmustur.”

“Toplam makine sayimiz 2 bin 709’a ulasacak"

Törene katilim saglayan DSI Genel Müdürü Lütfi Akca ise sunlari kaydetti:

“Bugün 110 adetini hizmete alacagimiz is makineleriyle DSI’nin toplam is makinesi 2 bin 309’a yükselecek. Bugün hizmete alacagimiz makinelerden 60 tanesi kol uzunlugu 17 metre olan, uzun erisimli ekskavatörlerden, 50 tanesi de 9,5 metre kol uzunluguna sahip küçük boyutlu ekskavatörlerden olusuyor. Yil sonuna kadar hizmete alacagimiz makinelerle 2022 yili Kasim ayi itibariyla iki bin 519 is makinesine sahip olacagiz. 2023-2024 yillarinda yurt disi teminiyle alacagimiz 180 makineyle birlikte toplam makine sayimiz 2 bin 709’a ulasacak. Böylece DSI, ülkemizin en büyük is makinesi parkina sahip kurumu olma özelligini devam ettirecek.”

Bakan Kirisci ile DSI Genel Müdürü Akca’nin konusmalarinin ardindan kurdele kesilerek dua edildi. Is makinelerini inceleyen Kirisci, bir ekskavatörü kullandi.

Törenin sona ermesiyle 110 is makinesi DSI’nin kullanim hizmetine girmis oldu.

Öte yandan, makinelerin ne zaman isleve geçtiginin bilinmesi amaçli ekskavatörlerin üzerine bir imza islendi.
Kaynak: İHA