Inönü'nün Vefasizligi Mezar Tasina Kazindi

Türkiye’nin 2. Cumhurbaskani Ismet Inönü’nün Sivas’taki sinif arkadasi olan Balkan gazisi kahraman Türk subayina yaptigi vefasizlik, yillar sonra torunlari tarafindan dedelerinin mezar tasina kazinarak ilan edildi.

Inönü'nün Vefasizligi Mezar Tasina Kazindi
Sivas’ta yukari tekke mezarliginda bulunan ilginç mezar tasinin altindan yürek burkan bir hikâye çikti. Sivasli Balkan ve Sarikamis Gazisi Seyit Mehmet Öktem’in soguktan donan parmaklarinin kesilmesine ragmen, sinif arkadasi olan Ismet Inönü’nün Cumhuriyet Halk Fikrasina katilma teklifini reddettigi için yasadiklarini ögrenenleri hayrete düsürdü. Kahraman Türk subayinin ayak parmaklari kesilmis olmasina ragmen sirf Inönü’nün teklifini kabul etmedigi için “parmaklari yeniden çikti” gibi mantiksiz bir raporla gazilik ünvani geri alinirken, almis oldugu tazminat ve maaslarda torunlarina kadar intikal ederek geri tahsil edildi. Yüzbasi Balkan ve Sarikamis Gazisi Seyit Mehmet Öktem’in torunlari yasanan bu olaylari gazinin mezar tasina kazidi. Sivasli arastirmaci yazar Aydin Deliktas’ta yürek burkan bu hikâyeyi “Rütbesi Türk” isimli kitabinda konu etti.

“Inönü ile sinif arkadasiydi”

Yüz basi Balkan ve Sarikamis Gazisi Seyit Mehmet Öktem 1890’li yillarda Sivas Askeri Rüstiyesinde Ismet Inönü ile sinif arkadasiydi. Ilk önce Balkan harbinde gazi olan Öktem, 1914 yilinda ise Sarikamis’ta ayaklarini kaybederek gazi ünvani aldi. Ancak 1936 yilinda Inönü’nün Cumhuriyet Halk Fikrasina katilmasi teklifini reddetti. Bunun ardindan yeniden muayeneden geçirilerek “Ayaklarinin yeniden çikti” seklinde bir raporla gazilik ünvani geri alinip torunlarina kadar yansiyan zorlu bir süreç yasadi. Sivasli arastirmaci yazar Aydin Deliktas “Rütbesi Türk” isimli kitabinda yürek burkan hikâyeyi belgeleri ile ortaya koydu.

“Torunlari haklarini helal etmiyor”

Gazi Öktem’in torunlarindan Aysem Öktem, babasinin ve amcalarinin haklarini helal etmediklerini dile getirip, “Bu konu hakkinda ki her seyi dedem Osman Yasar Öktem’in ses kayitlarindan ögrendik. Bildigimiz kadariyla Seyit Mehmet dedemizin babasi telgraf müdürü kardesleri de yine devlet memuru fakat kendisi askeri rüstiyeye kayit olmus. Daha sonra Harbiyeden mezun olarak Bulgarlarla savasiyor ve yaralaniyor. Bunun sonunda cephenin gerisine gönderiliyor. Daha sonra Enver pasanin Sarikamis seferine katiliyor. Orada ayak parmaklari donuyor ve Erzurum hastanesinde kesiliyor ve kendisi malulen emeklilige ayriliyor. Emekliye ayrildiktan sonra kendisine gazi ve malul maasi baglaniyor” dedi.

“Asker oldugu için teklifi kabul etmedi”

Öktem, büyük dedesinin asker oldugu için Inönü’nün teklifini kabul etmedigini dile getirip, “O dönemden askeri rüstiyeden arkadasi oldugu söylenilen Ismet pasa, Lütfi pasa, Hasan pasa hep birlikte ziyarete gelmis ve kendisinin Cumhuriyet Halk Partisine katilmasi istenmis. Ama kendisi askeri personel olduklari için hiçbir partiye mensup olmak istemedigini dile getirmis ve bu teklifi reddetmis. Bu teklifi reddettikten sonra Ankara merkezden bir müfettis yönlendirilmis. Müfettis ile tekrar doktor muayenesinden geçiyor ve bu muayene sonucu kesilen ayak parmaklarinin yeniden yerine geldigine dair bir rapor verilmis. Bu rapor dogrultusunda malul maasi gazi maasi kesiliyor ve unvani aliniyor. O güne dek ödenmis olan tüm maasin bes yil geriye dogru ödenmesi hakkinda karar çikiyor. Kendisi evli baska gelir kaynagi yok çocuklari var. Sefalet içerisinde kahrindan öldügü söyleniyor. Dedemin bize biraktigi ses kayitlarinda konu bu sekilde anlatiliyor. Ben bir sey diyemiyorum ama babam ve dedem haklarini helal etmedi” dedi.

Yasananlar mezar tasina kazindi

Öktem, büyük dedesinin ilginç mezar tasi önünde yaptigi açiklamada, mezar tasinin hikayesini de su sözlerle dile getirdi: “Bu mezar tasi dedem Osman Yasar Öktem tarafindan yapildi. Babasinin yasadigi magduriyet bilinsin ve telafi istedi. Bunun için birçok kanuni olarak islem de yapmak istedi ama konu zaman asimi nedeniyle sonuç alamadi. Dedem de babasinin yasadiklari çocuklarina torunlarina tarihi bir miras olarak kalsin ve yasananlar unutulmasin diye mezar tasina yasananlari yazdirdi”.
Kaynak: İHA