NATO Açiklamasi 'KFOR, Tüm Kosova Halki Için Güvenli Ve Emniyetli Bir Ortam Saglamaya Devam Edecektir''

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova’da güvenligi saglamakla görevli NATO önderliginde çok uluslu bir baris gücü KFOR’un tüm Kosova halki için güvenli ve emniyetli bir ortam saglamaya devam edecegine vurgu yapti. Kosova Basbakani Albin Kurti ise, “NATO’ya katilmak ve üye olmak istiyoruz” dedi.

NATO Açiklamasi 'KFOR, Tüm Kosova Halki Için Güvenli Ve Emniyetli Bir Ortam Saglamaya Devam Edecektir''
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nin baskenti Brüksel’de bulunan NATO Karargahi’nda Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vuçiç’in ardindan Kosova Basbakani Albin Kurti ile bir araya gelerek, Kosova-Sirbistan arasindaki gerilimi görüstü.

“Tansiyonu daha fazla tirmandirmaktan kaçinmaliyiz”

Basbakan Kurti ile ortak basin toplantisi düzenleyen Stoltenberg, “Az önce Kosova’nin kuzeyindeki son gerginlikleri ve NATO’nun tüm topluluklarin güvende ve emniyette olmasini saglama rolüne degindik. Sahadaki durumun iyilesmesini memnuniyetle karsiliyorum, ancak tansiyonu daha fazla tirmandirmaktan kaçinmaliyiz. Bu yüzden tüm taraflari itidalli davranmaya ve yararsiz söylemlerden kaçinmaya çagiriyorum. Bu tür sorunlar siyasi diyalog yoluyla çözülmelidir” dedi.



“KFOR müdahale etmeye hazirdir”

Kosova’da güvenligi saglamakla görevli NATO önderliginde çok uluslu bir baris gücü KFOR’un Birlesmis Milletler (BM) görevine odaklanmaya devam ettigine ve bölgede istikrarin tehlikeye girmesi halidne müdahaleye hazir oldugunu yineleyen Stoltenberg, “Komutanimiz hem Kosova güvenlik birimleriyle hem de Sirp Savunma Sefi ile temas halinde. ’KFOR’un tarafsizligi, misyon basarisinin merkezinde yer alir. Istikrar tehlikeye girerse KFOR müdahale etmeye hazir” dedi.

Stoltenberg, “KFOR’un 20 Müttefik ve 7 ortak tarafindan saglanan 3 bin 700’den fazla askeri var. Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1244 sayili Kararina tamamen bagliyiz. KFOR, tüm Kosova halki için güvenli, emniyetli bir ortam ve hareket özgürlügü saglamaya devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Avrupa Birligi’nin (AB) inisiyatifinde yarin bir araya gelecek olan taraflara çagrida bulunan Stoltenberg, “Belgrad ve Pristine için sürdürülebilir barisa giden tek yol, sorunlarini AB’nin kolaylastirdigi diyalog yoluyla çözmeleridir. Tüm taraflari yarinki AB müzakerelerinin son turuna olumlu ve yapici bir sekilde katilmaya çagiriyorum. Kosova’nin Avrupa-Atlantik toplulugu içinde sorumlu bir aktör oldugunu göstermesi için de bu bir firsattir’’ dedi.



“NATO’ya katilmak ve üye olmak istiyoruz”

Basbakan Kurti ise yaptigi açiklamada, NATO’nun destegine güvendigini vurgulayarak, “NATO ekiplerinin destegi ve KFOR’la olan isbirligimiz sayesinde Kosova güvenlik güçleri yüksek kaliteli bir seviyeye geldi. Ortak görevlerle bölgede baris ve istikrarin desteklenmesi için çabaliyoruz. NATO’ya katilmak ve üye olmak istiyoruz bölgemiz için Kuzey komsumuzun yikici hedeflerinin tehdidine karsi dikkatli olmak durumundayiz. Rusya’nin bölgemize yönelik tehdidine karsi ise baris, demokrasi, insan haklari ve herkes için güvenligi tercih etmeliyiz” dedi.



Kurti-Vuçiç görüsmesi yarin

Kurti ile Vucic arasinda yarin iki ülke arasindaki gerilimi ele alacaklari bir görüsme gerçeklesecek. Iki lider en son geçtigimiz sene temmuz ayinda bir araya gelmis, görüsmede önemli bir sonuç çikmamisti.

Ne olmustu?

Kosova’da 1 Agustos’ta yürürlüge girmesi planlanan ülkeye girmek isteyen Sirbistan plakali araçlara yönelik geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasina saatler kala tansiyon yükselmis, ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da siren ve silah sesleri yükselmis, Sirplar bazi yollara barikatlar kurmustu. Polis, silah seslerini dogrulamis hayatini kaybeden ya da yaralanan olmadigini ifade etmisti. Sirenlerin ise 1 Agustos’ta yürürlüge girecek olan geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasini protesto etmek amaciyla kentteki Sirplari toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalindigi aktarilmisti. Daha sonra ABD’nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier, Kosova hükümetine karari 1 ay ertelemeyi önermis, Kosova ise karari 1 Eylül’e ertelemeyi kabul etmis ve gerginlik son bulmustu.
Kaynak: İHA